JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de servicii de consultanță. Acţiune în răspundere civilă contractuală având ca obiect plata onorariului de succes. Greşita aplicare a regulilor de interpretare a contractului

31 mart. 2022
Vizualizari: 27
  • NCC: art. 1170
  • NCC: art. 1266 alin. (1)-(2)
  • NCC: art. 1267
  • NCC: art. 1321
  • NCC: art. 1322
  • NCC: art. 1481
  • NCC: art. 1634

Potrivit art. 1266 alin. (1) C. civ., contractele se interpretează după voința concordantă a părților și nu după sensul literal al termenilor, iar în conformitate cu dispozițiile art. 1267 din același cod, clauzele se interpretează unele prin altele, dând fiecăreia înțelesul ce rezultă din ansamblul contractului.
Intenția legislatorului a fost ca atunci când se procedează la interpretarea unei clauze să nu se extragă din contextul convențional respectiva stipulație contractuală, mai cu seamă dacă astfel se intră în contradicție cu înțelesul ce rezultă din ansamblul contractului. Aceasta, întrucât numai prin cercetarea ansamblului contractului se poate ajunge la stabilirea voinței comune a părților, regula din art. 1267 completând, de altfel, regula de interpretare după voința concordantă a părților.
Prin urmare, pentru determinarea înțelesului ce rezultă din ansamblul contractului nu doar că este permisă, ci chiar legiuitorul impune, prin alin. (2) al art. 1266 C. civ., să se recurgă la elementele de raportare enumerate de această din urmă normă, și anume: scopul contractului, negocierile purtate de părți, practicile stabilite între acestea și comportamentul lor ulterior încheierii contractului.
Astfel, în condițiile în care voința părților unui contract de servicii de consultanță imobiliară pentru managementul de proiect a fost aceea de a stipula plata unui onorariu suplimentar doar în cazul implementării cu succes a proiectului manageriat de consultant, extinderea aplicabilității clauzei și pentru ipoteza vânzării terenului în starea lui inițială, respectiv ca teren arabil, reprezintă o interpretare și aplicare greșită a legii, contrară dispozițiilor art. 1266 și 1267 C. civ.

(ICCJ, Secția a II-a civilă, decizia nr. 764 din 31 martie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de servicii de consultanță. Acțiune în răspundere civilă contractuală având ca obiect plata onorariului de succes. Greșita aplicare a regulilor de interpretare a contractului was last modified: noiembrie 16th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.