JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de schimb imobiliar. Teren neconstruibil. Acțiune în constatarea nulității absolute. Cauză licită şi morală. Scopul imediat. Scopul mediat. Intervenţie accesorie

11 mai 2021
Vizualizari: 40
  • NCC: art. 1238
  • NCC: art. 1254
  • NCC: art. 1640

În speță, reclamanta a susținut că scopul mediat al pârâtei la încheierea contractului de schimb în cauză a fost de a obține un folos material injust prin prezentarea ca adevărată a unei situații mincinoase, pricinuindu-i o pagubă însemnată. Or, acest gen de comportament al cocontractantului, din perspectiva dreptului civil, ar putea fi evaluat, așa cum corect a reținut instanța de apel, prin raportare la prevederile art. 1214 C. civ. (dolul), motiv de nulitate relativă, iar nu de nulitate absolută, cum s-a solicitat prin prezenta cerere de chemare în judecată. În acest context, nu se poate aprecia că acest pretins comportament ar afecta și valabilitatea cauzei contractului. Motivul determinant pentru pârâtă a fost de a obține prin schimb terenul reclamantei pe care se aflau clădiri având o destinație publică și drumuri publice.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 985 din 11 mai 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de schimb imobiliar. Teren neconstruibil. Acțiune în constatarea nulității absolute. Cauză licită și morală. Scopul imediat. Scopul mediat. Intervenție accesorie was last modified: noiembrie 14th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.