JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de cesiune de creanţă. Obligaţie asumată în solidar. Acţiune în regres. Remiterea de datorie ulterioară efectuării benevole a plăţii preţului cesiunii de către unul dintre cesionari. Lipsa efectelor în privinţa raporturilor dintre codebitorii solidari

8 feb. 2023
Vizualizari: 99
  • NCC: art. 1443
  • NCC: art. 1451
  • NCC: art. 1456

Declarația autentică prin care cedentul a renunțat la executarea silită pornită împotriva unuia dintre cesionarii obligați solidar, precum și la orice alte drepturi rezultând din contractul de cesiune de creanță, dată ulterior achitării sumei reprezentând restul prețului cesiunii de către cesionarul codebitor, nu mai putea produce efectul stingerii obligației, câtă vreme creditorul nu doar că nu renunțase la dreptul său de creanță, ci îl valorificase, încasând plata. Ca atare, nu putea opera o remitere de datorie valabilă (adică, o renunțare a creditorului la dreptul său de creanță) de vreme ce anterior acestei manifestări de voință a creditorului, dreptul de creanță al acestuia fusese satisfăcut prin plata de bunăvoie făcută de unul dintre codebitorii solidari. O astfel de plată, având ca efect liberarea de datorie a tuturor codebitorilor (art. 1.443 C.civ.), înseamnă că prestația astfel executată se împarte de plin drept și trebuie suportată de fiecare, în părți prezumate ca fiind egale, dacă din lege sau convenția părților nu rezultă contrariul [art. 1.456 alin. (1) C.civ., art. 1.456 alin. (2) C.civ.]. Aceasta înseamnă că cel care a plătit are drept de regres împotriva celorlalți debitori, pentru a obține restituirea părții lor de contribuție la datorie.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 192 din 8 februarie 2023)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de cesiune de creanță. Obligație asumată în solidar. Acțiune în regres. Remiterea de datorie ulterioară efectuării benevole a plății prețului cesiunii de către unul dintre cesionari. Lipsa efectelor în privința raporturilor dintre codebitorii solidari was last modified: noiembrie 10th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.