JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Construcţie edificată de concubini pe terenul proprietatea ascen-dentului unuia intre ei. Decesul proprietarului terenului. Lipsa autorizaţiei de construcţie. Drept de superficie

1 apr. 2019
Vizualizari: 41
  • Codul civil de la 1864: art. 492
  • Codul de procedură civilă de la 1865: art. 139
  • Codul de procedură civilă de la 1865: art. 673^1

Din art. 786 Cod civil de la 1864 rezultă că atât convenția de partaj, cât și hotărârea judecătorească de partaj au efect declarativ de drepturi, iar nu constitutiv. Consecința este că fiecare coproprietar, în urma partajului, este considerat, în mod retroactiv, adică din momentul nașterii stării de coproprietate, titular al dreptului de proprietate pur și simplu asupra bunului atribuit. Actul juridic de partaj, indiferent de natura lui, nu presupune un transfer de drepturi între coproprietari, ci o consolidare a unui drept preexistent.
Așadar, premisa demarării unui astfel de litigiu presupune, în principal, identificarea/ exhibarea unui drept de proprietate comună și, subsecvent, stingerea acestuia, cu toate conse¬cințele ce decurg dintr o astfel de stare.
Exigențele probatorii impun celui care se pretinde coproprietar asupra bunului supus partajului să facă dovada incidenței unui mod de dobândire a proprietății în favoarea sa, dintre cele reglementate de art. 644 și 645 din Codul civil, respectiv existența unui titlu de proprietate, înțeles ca act juridic, jurisdicțional sau administrativ, cu efect constitutiv, translativ sau declarativ de proprietate, care generează o prezumție relativă în favoarea persoanei care îl invocă. Totodată se poate invoca un mod originar de dobândire a proprietății (ex. uzucapiunea) sau o convenție a părților, când una dintre ele are probată calitatea de proprietar achizitor, dar intenția ambilor a fost de dobândire a bunului în comun.
Convenția relativă la constituirea dreptului de superficie este distinctă de convenția concubinilor de dobândire a bunurilor în comun, chiar dacă ambele presupun manifestări de voință bilaterale, care în anumite situații se pot suprapune. Fiind vorba de instituții juridice diferite beneficiază și de regimul probator aparte, căci fiecare dintre aceste convenții trebuie dovedite, particularitatea fiind dată tocmai de lipsa calității de proprietar deplin a constructorului asupra terenului, iar prezumțiile operabile în cazul unei convenții nu pot fi extinse și la cealaltă.

(Curtea de Apel București, s. a III-a civ., Decizia civilă nr. 262 din data de 1 aprilie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Construcție edificată de concubini pe terenul proprietatea ascen-dentului unuia intre ei. Decesul proprietarului terenului. Lipsa autorizației de construcție. Drept de superficie was last modified: decembrie 12th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.