JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Conflict negativ de competenţă. Acţiune în anularea unor instrumente de plată. Procedură necontencioasă. Instanţa competentă teritorial

7 iun. 2022
Vizualizari: 21
  • C. civ.: art. 227 alin. (2)
  • C. civ.: art. 97
  • Legea nr. 58/1934: art. 89 alin. (1)
  • Legea nr. 59/1934: art. 67 alin. (1)
  • NCPC: art. 133 pct. 2 teza I
  • NCPC: art. 135 alin. (2) (4)
  • NCPC: art. 528 alin. (3)

Potrivit normelor speciale prevăzute de art. 89 alin. (1) din Legea nr. 58/1934 și art. 67 alin. (1) din Legea nr. 59/1934, cererea de anulare a titlului de valoare este de competența judecătoriei de la locul plății titlului.
Acțiunea în anularea unor instrumente de plată nu urmărește stabilirea unui drept potrivnic față de o altă persoană, astfel că procedura aplicabilă unui astfel de litigiu este cea prevăzută de Cartea a III-a din Codul de procedură civilă (Legea nr. 134/2010) care reglementează procedura necontencioasă judiciară.
Astfel, în cazul în care locul de plată al titlului de valoare nu poate fi stabilit cu certitudine în condițiile în care respectivul titlu nu mai există fizic nici măcar în copie, devin aplicabile dispozițiile art. 528 alin. (3) C. proc. civ., potrivit cărora, în cazul în care competența teritorială nu poate fi stabilită potrivit dispozițiilor alin. (2), cererile necontencioase se vor îndrepta la instanța în a cărei circumscripție petentul își are, după caz, domiciliul, reședința, sediul ori reprezentanța (…).

(ICCJ, Secția a II-a civilă, decizia nr. 1361 din 7 iunie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Conflict negativ de competență. Acțiune în anularea unor instrumente de plată. Procedură necontencioasă. Instanța competentă teritorial was last modified: noiembrie 18th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.