JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere de încuviințare a executării silite a unei hotărâri pronunțate de o instanță străină. Întreruperea cursului prescripției dreptului de a cere executarea pe durata procedurii de exequatur

6 oct. 2011
Vizualizari: 151
  • C. proc. civ.: art. 405

Potrivit dispozițiilor art. 405 C. proc. civ. dreptul de a cere executarea silită se prescrie în termen de 3 ani de la data nașterii dreptului de a cere executarea.
În situația în care titlul executoriu îl constituie o hotărâre pronunțată de o instanță străină, dintr-un stat care nu este membru al Uniunii Europene, această hotărâre nu poate fi pusă în executare pe teritoriul României în absența unei hotărâri de exequatur.
Cererea formulată pentru recunoașterea hotărârii pronunțată în alt stat constituie un act începător de executare, care are ca efect întreruperea cursului prescripției, respectiv ștergerea prescripției începute anterior, iar noul termen de prescripție începe să curgă de la data rămânerii definitive a hotărârii de exequatur.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 6888 din 6 octombrie 2011)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere de încuviințare a executării silite a unei hotărâri pronunțate de o instanță străină. Întreruperea cursului prescripției dreptului de a cere executarea pe durata procedurii de exequatur was last modified: iulie 20th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.