JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere de acordare a onorariul avocatului desemnat din oficiu formulată în faţa instanţei învestite cu cererea de strămutare. Inadmisibilitate

16 iun. 2022
Vizualizari: 71
  • Legea nr. 51/1995: art. 81
  • NCPC: art. 444

Din interpretarea dispozițiilor art. 81 alin. (2) și alin. (3) din Legea nr. 51/1995 rezultă că, atât stabilirea valorii provizorii a onorariului avocatului desemnat din oficiu, cât și a valorii definitive, cad în sarcina instanței care a încuviințat asistența judiciară.
Chiar dacă activitatea avocatului desemnat din oficiu s-a desfășurat în fața instanței învestite cu soluționarea cererii de strămutare a dosarului în care a fost încuviințată cererea de acordare a asistenței juridice din oficiu, cum textul de lege stabilește în mod expres organul judiciar îndrituit să dispună cu privire la remunerația apărătorului din oficiu, precum și dat fiind specificul cererii de strămutare, de incident procedural ivit în cursul soluționării unui litigiu, onorariul stabilit în condițiile art.81 din Legea nr.51/1995 se determină de instanța care a încuviințat ajutorul public judiciar în modalitatea prescrisă de art.6 lit. a) din O.U.G. nr.51/2008.
Prin urmare, cererea apărătorului din oficiu de stabilire a plății onorariului aferent serviciului de asistență juridică, formulată în fața instanței care a soluționat cererea de strămutare, este inadmisibilă.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 1362 din 16 iunie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere de acordare a onorariul avocatului desemnat din oficiu formulată în fața instanței învestite cu cererea de strămutare. Inadmisibilitate was last modified: noiembrie 10th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.