JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Capete de cerere care nu au caracter accesoriu unele față de celelalte. Competență teritorială

19 apr. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 20
  • NCPC: art. 117

Acțiunea formulată de reclamanți cuprinde mai multe capete de cerere, care nu au caracter accesoriu unele față de celelalte, primul petit având ca obiect constatarea vacanței succesorale, iar capetele 2 și 3 de cerere vizând uzucapiunea și accesiunea imobiliară, normele de competență teritorială de ordine publică fiind diferite pentru fiecare dintre acestea.
Chiar dacă, în speță, soluționarea capetelor 2 și 3 de cerere depind de modul de rezolvare a petitului având ca obiect constatarea vacanței succesorale sub aspectul stabilirii cadrului procesual pasiv, aceasta nu determină calificarea lor drept cereri accesorii, fiind în realitate capete de cerere principale formulate în aceeași cerere introductivă de instanță cărora nu li se aplică regulile privind prorogarea de competență. Din acest considerent, s-a disjuns soluționarea celor din urmă având ca obiect uzucapiune și accesiune imobiliară artificială. Aceste petite pot fi calificate drept acțiuni reale privitoare la bunuri imobile, intrând în domeniul de aplicare al art. 117 C. proc. civ.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 938 din 19 aprilie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Capete de cerere care nu au caracter accesoriu unele față de celelalte. Competență teritorială was last modified: mai 27th, 2022 by Redacția ProLege
Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.