JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cameră preliminară. Nulitatea ordonanţei de redeschidere a urmăririi penale. Nulitatea rechizitoriului. Soluţii. Contestaţie

24 mart. 2021
Vizualizari: 134
  • C. proc. pen.: art. 335
  • C. proc. pen.: art. 346
  • C. proc. pen.: art. 347

1) În cazul în care infirmarea ordonanței de clasare emise de procurorul din cadrul unei secții a Direcției Naționale Anticorupție și redeschiderea urmăririi penale, în baza art. 335 alin. (1) C. proc. pen., a fost dispusă de procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, cu încălcarea normelor de competență funcțională, întrucât procurorul șef al secției avea calitatea de procuror ierarhic superior, în sensul art. 335 alin. (1) C. proc. pen., ordonanța de redeschidere a urmăririi penale este lovită de nulitate absolută. În temeiul dispozițiilor art. 280 alin. (2) C. proc. pen., actele îndeplinite ulterior ordonanței de redeschidere a urmăririi penale, inclusiv rechizitoriul, sunt lovite de nulitate absolută, întrucât există o legătură directă între acestea și ordonanța de redeschidere a urmăririi penale.
2) În acest caz, constatând nulitatea absolută în calea de atac a contestației, completul de 2 judecători de cameră preliminară desființează încheierea judecătorului de cameră preliminară de la instanța sesizată prin rechizitoriu și restituie cauza la parchet, în temeiul art. 346 alin. (3) lit. a) C. proc. pen., fără a aplica dispozițiile art. 345 alin. (3) din același cod, întrucât nu se poate realiza remedierea rechizitoriului desființat ca efect al nulității absolute.

(ICCJ, Secția penală, completul de 2 judecători de cameră preliminară, încheierea nr. 254 din 24 martie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cameră preliminară. Nulitatea ordonanței de redeschidere a urmăririi penale. Nulitatea rechizitoriului. Soluții. Contestație was last modified: noiembrie 23rd, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.