JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Aplicarea legii în timp. Cereri de chemare în judecată conexate. Căi de atac

29 iun. 2016
Vizualizari: 117
  • Legea nr. 2/2013: art. XII
  • Legea nr. 76/2012: art. 3

Faptul că cele două cereri conexate ar fi avut potențial două căi de atac diferite, potrivit unor coduri de procedură ce s-au succedat în timp, nu înseamnă că, odată conexate, judecarea dosarului, și implicit calea de atac, poate urma două proceduri sau un mix al acestora sau, cum solicită reclamanții, ca sentința de fond să fie atacabilă și cu apel, potrivit noii proceduri, cât și cu recurs, potrivit vechiului cod de procedură civilă. În alte cuvinte, partea nu poate alege dispoziții din Codurile de procedură ce s-au succedat în timp și să solicite aplicarea celor ce îi sunt mai favorabile, întrucât, din punct de vedere al aplicării lor în timp, cele două coduri de procedură civilă se exclud reciproc, legiuitorul reglementând strict și detaliat, prin art. 3 și următoarele din Legea nr. 76/2012 și art. XII și următoarele din Legea nr. 2/2013 concursul în timp al celor două legi de procedură. În aceste condiții, conexarea celor două cereri nu deschide părții dreptul la căi de atac neprevăzute de lege, această ultimă instanță soluționând legal dosarul prin decizie irevocabilă pronunțată în recurs.

(Curtea de Apel Alba Iulia, s. I civ., decizia nr. 211 din 29 iunie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Aplicarea legii în timp. Cereri de chemare în judecată conexate. Căi de atac was last modified: mai 18th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.