JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Anularea de către instanţa de apel a hotărârii instanţei de fond. Situația în care motivarea hotărârii atacate este copiată dintr-o altă hotărâre

31 ian. 2018
Vizualizari: 189
  • NCC: art. 425 alin. (1) lit. b)

În cazul anulării de către instanța de apel a hotărârii instanței de fond, că dacă nu sunt date indicații exprese instanței de fond, instanța de fond va trebui să reanalizeze cauza sub toate aspectele și să motiveze soluția cu respectarea dispozițiilor art. 425 alin. 1 lit. b) C. proc. civ.. În speță, raportat la susținerea recurentului că motivarea instanței de apel este preluată copy-paste dintr-o altă hotărâre pronunțată într-un recurs formulat în temeiul Legii contenciosului administrativ, Înalta Curte o respinge întrucât: „Este adevărat că instanța de apel a făcut trimitere la dispozițiile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, însă trimiterea vizează art. 20 din această lege care reglementează norme procedurale privind calea de atac a recursului în contencios administrativ însă această trimitere este făcută din eroare atâta timp cât raportul dedus judecății nu este unul de contencios administrativ, prin urmare instanța de fond nu va avea în vedere aplicarea acestei legi, ci analizarea cererii de chemare în judecată se va face după temeiul legal indicat de reclamant respectiv dispozițiile art. 998-999 C. civ. vechi/art. 1384-1386 C. civ. nou privind răspunderea civilă delictuală.”

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 197 din 31 ianuarie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Anularea de către instanța de apel a hotărârii instanței de fond. Situația în care motivarea hotărârii atacate este copiată dintr-o altă hotărâre was last modified: iunie 29th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.