JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acţiune prin care se tinde la obţinerea unui titlu executoriu având acelaşi obiect şi cauză cu titlul executoriu constituit de un contract de ipotecă. Condiţii de admisibilitate din perspectiva prescripţiei dreptului material la acţiune
- art. 132
- art. 134
- art. 201
- art. 405
- C. proc. civ.: art. 108 alin. (2)-(3)
- Legea nr. 58/1998: art. 79
Prin prescripția dreptului de a cere executarea silită se stinge forța executorie a titlului, nu și dreptul material la acțiune, dacă acesta nu este prescris, cel interesat putând să obțină un nou titlu executoriu, în condițiile legii, aceasta deoarece dreptul la acțiune în sens procesual, respectiv dreptul de a sesiza o instanță pentru obținerea unui titlu executoriu este imprescriptibil dacă dreptul material la acțiune nu este prescris, așa cum rezultă din dispozițiile art. 405 C. proc. civ. Astfel, în cazul în care dreptul material la acțiune este valorificat înăuntrul termenului său distinct de prescripție și, în măsura în care reclamanta dovedește un interes legitim în promovarea acțiunii având ca obiect obținerea unui nou titlu executoriu, nu există niciun temei legal pentru respingerea cererii sale ca inadmisibilă.
(I.C.C.J., secția a II-a civilă, decizia nr. 143 din 22 ianuarie 2013)
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!