JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în revendicare formulată după apariția Legii nr. 10/2001. Necontestarea în termenul legal a actului de înstrăinare încheiat în baza Legii nr. 112/1995. Imposibilitatea restituirii în natură a imobilului. Dreptul la acordarea de măsuri reparatorii potrivit legii speciale

18 mai 2011
Vizualizari: 52
  • Legea nr. 10/2001

În jurisprudența actuală a Curții Europene a Drepturilor Omului, se constată o schimbare a raționamentului construit pe tiparul cauzei Păduraru V. România, continuând cu cauzele Străin și Porțeanu, pe care Curtea le-a aplicat constant, fără nici o abatere în practica ulterioară, în ceea ce privește conținutul noțiunii de „bun”, arătând că un „bun actual” există în patrimoniul reclamanților deposedați abuziv de stat doar dacă în prealabil s-a pronunțat o hotărâre definitivă și executorie, prin care constatându-se calitatea de proprietar, s-a dispus expres și restituirea bunului.
Așadar, proprietarul care nu deține un „bun actual” nu poate obține mai mult decât despăgubirile prevăzute de legea specială, deci nu are un drept la restituire care să-l îndreptățească la redobândirea posesiei.
Nefinalizarea procedurii administrative prevăzută de legea specială, prin plata despăgubirilor, imputabilă exclusiv autorităților, nu dă însă naștere unui drept la restituirea bunului în patrimoniul fostului proprietar sau moștenitorilor acestuia, nefiind posibil ca persoanele care au cumpărat un imobil în baza Legii nr. 112/1995 să fie răspunzătoare pentru incoerența manifestată de stat în a implementa măsurile necesare în scopul aplicării normelor actului special de reparație, inclusiv pe componenta despăgubirilor cuvenite a fi acordate persoanelor îndreptățite.
Necontestarea titlului cumpărătorilor în termenul legal are ca efect consolidarea dreptului în patrimoniul dobânditorilor, în favoarea cărora se recunoaște existența „bunului” în timp ce fostul proprietar sau moștenitorii acestuia care nu au înțeles să atace titlul opus de cumpărători, urmează, dat fiind procedura instituită de actul normativ special, să-și valorifice dreptul de creanță recunoscut de dispozițiile acestei legi, fiindu-le recunoscut dreptul la măsuri reparatorii prin echivalent.

(I.C.C.J., secția civilă și de proprietate intelectuală, decizia nr. 4156 din 18 mai 2011)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în revendicare formulată după apariția Legii nr. 10/2001. Necontestarea în termenul legal a actului de înstrăinare încheiat în baza Legii nr. 112/1995. Imposibilitatea restituirii în natură a imobilului. Dreptul la acordarea de măsuri reparatorii potrivit legii speciale was last modified: octombrie 29th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.