JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în pretenții. Daune-interese moratorii aferente unor penalități de întârziere. Anatocism. Condiții și efecte

2 feb. 2021
Vizualizari: 51
  • NCC: art. 1489 alin. (2)
  • NCC: art. 1497
  • NCC: art. 1535 alin. (1)
  • NCC: art. 2512
  • NCC: art. 2513
  • O.G. nr. 13/2011: art. 8 alin. (1) - (3)

În principiu, atât legea generală (Codul civil), cât și legea specială (O.G. nr. 13/2011) interzic anatocismul, de la această prohibiție existând doar excepțiile reglementate de art. 1489 alin. (2) C. civ. și de art. 8 alin. (2) și alin. (3) din O.G. nr. 13/2011.
În cazul în care prin hotărârea pronunțată instanța de apel a obligat pârâta și la plata dobânzii legale astfel cum s-a solicitat, respectiv de la data plății debitului principal până la data introducerii cererii de chemare în judecată, s-a făcut o greșită aplicare a normelor de drept material incidente, respectiv a prevederilor art. 1535 alin. (1) și art. 1489 alin. (2) C. civ., raportate la art. 8 alin. (1) și alin. (2) din O.G. nr. 13/2011.

(ICCJ, Secția a II-a civilă, decizia nr. 171 din 2 februarie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în pretenții. Daune-interese moratorii aferente unor penalități de întârziere. Anatocism. Condiții și efecte was last modified: noiembrie 2nd, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.