JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în contrafacere. Folosirea neautorizată a unei mărci pe ambalajul unui produs similar cu cel pentru care marca a fost înregistrată. Despăgubiri

5 iun. 2012
Vizualizari: 25
  • C. fiscal: art. 160
  • Legea nr. 84/1998: art. 35
  • O.U.G. nr. 100/2005

Cu privire la despăgubirile datorate de persoana care a desfășurat o activitate de contrafacere, legiuitorul român, transpunând Directiva nr. 2004/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2004, referitoare la respectarea drepturilor de proprietate industrială, a adoptat O.U.G. nr. 100/2005, care prin art. 14 stabilește o serie de criterii ce trebuie avute în vedere de instanța judecătorească pentru acoperirea prejudiciului pe care titularul dreptului de proprietate industrială l-a suferit în mod real: consecințe economice negative, pierderea câștigului, beneficiile realizate în mod injust. Ca atare, determinarea întinderii prejudiciului creat titularului unei mărci ca urmare a folosirii neautorizate a acesteia prin aplicarea mărcii pe ambalajul unor produse similare cu cele pentru care marca fusese înregistrată, prin raportare la dispozițiile art. 160 C. fisc., este greșită, câtă vreme acest act normativ reglementează raporturi juridice distincte de obiectul acțiunii în contrafacere, fiind încălcate, în consecință, dispozițiile art. 14 alin. (1) din O.U.G. nr. 100/2005.

(I.C.C.J., secția I civilă, decizia nr. 4079 din 5 iunie 2012)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în contrafacere. Folosirea neautorizată a unei mărci pe ambalajul unui produs similar cu cel pentru care marca a fost înregistrată. Despăgubiri was last modified: februarie 4th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.