JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acţiune având ca obiect atragerea răspunderii statului pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil. Greşita soluţionare a excepţiei inadmisibilităţii prin raportare la obiectul cauzei. Limitele învestirii instanţei. Obligaţia instanţei de a se pronunța asupra acţiunii în pretenţii privind durata nerezonabilă a procedurii judiciare

25 mai 2022
Vizualizari: 49
  • CEDO: art. 6

Soluția respingerii ca inadmisibilă a unei cauze având ca obiect atragerea răspunderii statului pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil pentru neîndeplinirea condițiilor art. 96 din Legea nr. 303/2004 (sub aspectul existenței erorii judiciare) este eronată, fiind rezultatul unei greșite stabiliri a cadrului judecății, în contextul în care, ceea ce s-a reclamat în principal a fost nesocotirea dreptului la un proces echitabil, în reperele date de art. 6 C.E.D.O. și de jurisprudența dezvoltată de instanța europeană în materie.
De aceea, fără să fie vorba despre o eroare judiciară, situație în care legea specială recunoaște victimei o acțiune directă împotriva statului, în același timp, un asemenea demers în instanță, cum este cel al reclamanților, este deopotrivă admisibil întrucât, prin invocarea nesocotirii dreptului la un proces echitabil, se susține o încălcare a obligațiilor asumate de stat prin aderarea la Convenția europeană și deci, o răspundere obiectivă care se antrenează în sarcina acestuia.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 1162 din 25 mai 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune având ca obiect atragerea răspunderii statului pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil. Greșita soluționare a excepției inadmisibilității prin raportare la obiectul cauzei. Limitele învestirii instanței. Obligația instanței de a se pronunța asupra acțiunii în pretenții privind durata nerezonabilă a procedurii judiciare was last modified: noiembrie 2nd, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.