JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Act de adjudecare. Principiul ocrotirii bunei-credințe. Principiul validității aparenței în drept. Motivarea hotărârilor judecătorești

28 sept. 2017
Vizualizari: 173
  • C. proc. civ. din 1865: art. 261 alin. (1) pct. 5
  • C. proc. civ. din 1865: art. 516
  • C.civ. din 1864: art. 1899 alin. (2)

1) Actul de adjudecare reprezintă actul procedural prin care se finalizează executarea silită imobiliară și prin care se realizează transferul dreptului de proprietate asupra imobilului în favoarea adjudecatarului, act care trebuie să cuprindă anumite mențiuni. Potrivit dispozițiilor art. 516 pct. 7 C. proc. civ., actul de adjudecare trebuie să cuprindă, printre alte mențiuni, și datele de identificare a imobilului. Cerința legală este respectată în cazul în care actul de adjudecare cuprinde o descriere amplă și completă a imobilului adjudecat și trimiteri exprese la titlurile executorii care îl individualizează..
2) Principiul ocrotirii bunei-credințe este o excepție de la principiul anulării actului subsecvent ca urmare a anulării actului inițial, iar principiul validității aparenței în drept constituie o excepție de la regula quod nullum est, nullum producit efectum, iar în cazul incidenței acestui din urmă principiu sunt înlăturate nu numai efectele nulității, ci însăși sancțiunea respectivă.
3) Exprimarea clară a raționamentului juridic și evidențierea logicii interne care a condus la adoptarea soluției constituie elemente obligatorii care definesc actul jurisdicțional și îi conferă forță de convingere. Motivarea trebuie să fie, deopotrivă, corespunzătoare, clară și concisă, să se bazeze pe o analiză riguroasă și concretă a problemelor deduse judecății, nefiind necesar un răspuns detaliat la fiecare argument invocat de părți.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 1330 din 28 septembrie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Act de adjudecare. Principiul ocrotirii bunei-credințe. Principiul validității aparenței în drept. Motivarea hotărârilor judecătorești was last modified: iunie 27th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.