Insolvența este un domeniu care tot timpul te face să îți depășești limitele, să gândești altfel și să interpretezi sau să vezi cum se interpretează anumite norme în diferite contexte

16 iul. 2019
Vizualizari: 823

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu Cristina Ienciu, speaker aproape omniprezent la conferințele de insolvență, atât în 2019, cât și în 2018. De această dată, Cristina, o conferință la Cluj-Napoca, în Facultatea de Drept Universitatea Babeș-Bolyai. Tu ai terminat chiar această facultate – cum e reîntoarcerea la facultate în această calitate, de speaker la conferința de insolvență?

Cristina Ienciu: Bună ziua. Într-adevăr, a fost un moment foarte emoționant pentru mine. A fost pentru prima dată când am fost în calitate de speaker în cadrul universității pe care am absolvit-o și e un moment important, ca să spun așa, și în profesie, și pentru mine, și m-a marcat profund. Am avut foarte mari emoții, nu știu dacă s-a văzut în cadrul conferinței, dar într-adevăr am avut emoții. De multe ori îmi imaginam, oare cum e să stai acolo, în față, în cadrul amfiteatrului și să le vorbești studenților; sau în cadrul altor conferințe, să vorbești participanților. Mă bucur că am avut ocazia aceasta chiar enorm de mult. Și doresc chiar tuturor absolvenților și studenților să ajungă la un moment dat în această postură. E minunat.

Nicolae Cîrstea: Conferința de insolvență reunește doi parteneri – INM și INPPI. Au fost, astfel, în sală nu numai practicieni în insolvență, ci și magistrați, în special judecători. Cum ți s-au părut discuțiile, în ansamblul lor?

Cristina Ienciu: Cred că a fost o conferință reușită. Într-adevăr, au fost și mulți speakeri, dar și foarte mulți magistrați prezenți acolo. Discuțiile au fost libere, s-au adresat întrebări și din sală. Cred că și subiectele care s-au abordat au fost foarte interesante pentru participanți. A fost chiar contextul directivei care cu două zile înainte se adoptase și în comisie, și atunci era un subiect foarte recent – în data de 6 s-a aprobat, în data de 8 noi am avut conferința. Că acest parteneriat INM și INPPI este de un real succes și o reală nevoie la nivel de organizații și la nivel național; și chiar la nivel de Insol Europe, organizația europeană a practicienilor în insolvență, s-a pus în discuție un astfel de parteneriat, poate chiar la nivel european, la nivel de judiciar wing. Cred că noi suntem cu un pas în față din punctul acesta de vedere, și acest parteneriat, cred, consolidează mult sau aduce practicieni ai dreptului alături de magistrați, pentru că în definitiv ce înseamnă procedură de insolvență? Dorința primordială e de a salva compania. Or, atâta timp cât magistrații și practicienii în insolvență înțeleg cu adevărat impactul și reușesc să aibă astfel de conferințe, cred, cresc mult șansele de redresare la nivel național.

Nicolae Cîrstea: Tema ta s-a concentrat pe jurisprudență la nivel național în zona executării silite – o temă care a suscitat mult interes la această conferință. Care ar fi câteva dintre concluziile pe care le putem trage după analiza pe care ai făcut-o în această zonă, a hotărârilor judecătorești?

Cristina Ienciu: E un subiect într-adevăr cumva de impact al primului semestru din această modificare legislativă adusă prin O.U.G. nr. 88/2018, respectiv executările silite în cadrul procedurilor de insolvență. Suscită foarte multe probleme în practică și abordările sunt diferite, de asta am ținut foarte mult să aduc în atenția publicului acest subiect, respectiv faptul că nu există o jurisprudență unitară. Este o modificare recentă și, ca urmare, deja jurisprudența este total diferită și cea mai mare problemă pe acest aspect este cea legată de competența judecătorului sindic în materia executărilor silite în procedura insolvenței. Practica este foarte împărțită, avem curți de apel gen Mureș și Brașov, unde se reține competența judecătorului sindic, la nivel de curte vorbesc. Sunt și tribunale – Tribunalul Iași, Tribunalul Buzău, care a reținut, Tribunalul Constanța, Tribunalul Dâmbovița, care au reținut competența judecătorului sindic; în schimb, sunt tribunale importante din țară care declină competența spre judecătorii – gen Maramureș, chiar Tribunalul specializat Cluj în anumite spețe, Tribunalul București – și chiar pe București există un conflict negativ de competență, care va fi pe rolul Curții de Apel București în vederea soluționării, adică Tribunalul București și-a declinat competența spre judecătorie, iar judecătoria spre tribunal. Rămâne să vedem ce se va întâmpla cu această ordonanță de urgență, adică forma care va ieși din Camera Deputaților va fi aceeași sau se va modifica – rămâne de văzut. În schimb, cred că este nevoie de o practică unitară pe acest palier, și chiar Curtea de Apel Cluj a solicitat pronunțarea unei hotărâri în vederea analizării acestui text legal, dacă este competent sau nu este competent judecătorul sindic la Înalta Curte de Casație și Justiție; o hotărâre preliminară.

Nicolae Cîrstea: Practic, Cristina, nu ne plictisim niciodată, în această materie a insolvenței; sunt diverse subiecte, diverse prevederi legale, modificări legislative care nu ne lasă să ne odihnim niciodată.

Cristina Ienciu: Într-adevăr, insolvența este un domeniu care tot timpul te face să îți depășești limitele, cum îmi place mie să spun; să gândești altfel și să interpretezi sau să vezi cum se interpretează anumite norme în diferite contexte: fiscalitate, chiar penal în anumite situații. Au fost modificări, într-adevăr, aduse prin OUG în toamnă; probabil vor fi din nou modificări, conform cu ceea ce va decide Camera Deputaților. Dar cred că cel mai important, de fiecare dată, este să avem în vedere aceste modificări raportat la situația debitorului și la acel principiu european, cumva, care este statuat acum prin această directivă pe care urmează să o implementăm în următorii doi ani de zile, de acordare a unei a doua șanse debitorilor.

Nicolae Cîrstea: Cristina, te felicit pentru toată munca pe care o faci. Cred că ți-ai găsit un loc foarte potrivit în această materie, a insolvenței. Așa pare că se vede din sală, că îți place. Probabil că nu numai la pupitrul conferințelor, ci și la birou e o activitate care te face să te autodepășești, așa cum spuneai. Sper să ne revedem curând, cu ocazii cel puțin la fel de importante, la alte evenimente similare.

Cristina Ienciu: Mulțumesc foarte mult. Așteptăm toamna și următorul set de conferințe, cu mult drag. Mulțumesc.

 

Insolvența este un domeniu care tot timpul te face să îți depășești limitele, să gândești altfel și să interpretezi sau să vezi cum se interpretează anumite norme în diferite contexte was last modified: iulie 16th, 2019 by Cristina Ienciu Dragoș

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice