Inadmisibilitatea. Sancţiune procedurală care intervine atunci când părţile implicate în proces efectuează un act pe care legea nu îl prevede sau îl exclude

2 mai 2022
Vizualizari: 1334
  • Constituţia României: art. 129
  • Constituţia României: art. 21
  • Legea nr. 304/2004: art. 16
  • NCPP: art. 421

În temeiul prevederilor art. 386 C. proc. pen., s-a respins ca neîntemeiată cererea formulată de inculpatul A. de schimbare a încadrării juridice a faptei reținute în sarcina sa din infracțiunea de lovire sau alte violențe, prevăzută de art. 193 alin. (2) C. pen. raportat la art. 199 alin. (1) C. pen. în infracțiunea de lovire sau alte violențe, prevăzută de art. 193 alin. (2) C. pen. raportat la art. 199 alin. (1) C. pen., cu aplicarea art. 75 alin. (1) lit. a) C. pen. În baza prevederilor art. 193 alin. (2) C. pen. raportat la art. 199 alin. (1) C. pen., pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe asupra părții civile B., s-a dispus condamnarea inculpatului A. la pedeapsa de 1 (unu) an închisoare în condițiile art. 396 alin. (1), (2) C. proc. pen. În temeiul art. 91 noul C. pen. s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și s-a stabilit un termen de supraveghere de 2 (doi) ani, conform prevederilor art. 92 noul C. pen.


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Conform art. 16 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, „Hotărârile judecătorești pot fi desființate sau modificate numai în căile de atac prevăzute de lege și exercitate conform dispozițiilor legale”.

Inadmisibilitatea reprezintă o sancțiune procedurală care intervine atunci când părțile implicate în proces efectuează un act pe care legea nu îl prevede sau îl exclude, precum și în situația când se încearcă exercitarea unui drept epuizat pe o altă cale procesuală, ori chiar printr-un act neprocesual.

Dând eficiență principiului stabilit prin art. 129 din Constituție privind exercitarea căilor de atac în condițiile legii procesual penale, precum și celui privind liberul acces la justiție statuat prin art. 21 din legea fundamentală, respectiv exigențelor art. 13 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, C. proc. pen. a stabilit un sistem coerent al căilor de atac, același pentru toate persoanele aflate în situații juridice identice.

C. proc. pen. reglementează hotărârile susceptibile de a fi supuse examinării, căile de atac ordinare care pot fi exercitate împotriva acestora, termenele de declarare și motivele pentru care se poate cere reformarea hotărârilor.

Apelul este o cale ordinară de atac ce poate fi exercitată în cazurile strict și limitativ prevăzute de lege, în desființării unei hotărâri nedefinitive.

În considerarea argumentelor juridice anterior expuse, Înalta Curte constată că prin decizia penală nr. 648 din data de 08 mai 2018 Curtea de Apel Bacău, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie,în baza art. 421 pct. 1 lit. „b” noul C. proc. pen., a respins, ca nefondat, apelul formulat de inculpatul A. împotriva sent.pen. 437/13.10.2017 pronunțată de Judecătoria Roman în dosarul nr. x/2016.

Prin urmare, decizia apelată este definitivă, este o decizie a instanței de apel prin care s-a soluționat fondul apelului, în sensul rezolvării acțiunii penale și civile, soluția de condamnare fiind una definitivă și nu mai poate forma obiectul unui nou apel. Această cale ordinară de atac fiind deja epuizată.

Ca atare, apelantul a declarat apel împotriva unei hotărâri ce a fost pronunțată tot în calea de atac a apelului și nu mai poate fi supusă aceleiași căi de atac.

În consecință,Înalta Curte va respinge, ca inadmisibil, apelul declarat de inculpatul A. împotriva deciziei penale nr. 648 din data de 08 mai 2018 a Curții de Apel Bacău, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie.

Sursa informației: www.scj.ro.

Inadmisibilitatea. Sancțiune procedurală care intervine atunci când părțile implicate în proces efectuează un act pe care legea nu îl prevede sau îl exclude was last modified: mai 2nd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.