În România avocatura va merge foarte bine atunci când societatea în care avocații își desfășoară activitatea va merge foarte bine
Nicolae Cîrstea: Suntem împreună, la aniversarea Zilelor Baroului București, cu dna decan Anca Nicchi și, de asemenea, cu dl decan Mihai Bubatu. Sunteți decani a două barouri din interiorul UNBR, cu ce gânduri, cu ce mesaj pentru colegii avocați din Baroul București?
Anca Nicchi: Baroul București a fost o organizare extraordinară, mai ales prezența invitaților. Am reușit să înțelegem anumite aspecte din legislația acestora, ce înseamnă avocatura în afară de limitele României. Eu spun că este un pas înainte și a fost o întrunire foarte bună, o idee bună, mai ales a dlui decan – bănuiesc, dânsul a fost cel care a făcut această organizare. Deci spun că este totul ok.
Nicolae Cîrstea: Mihai, cum se văd aceste două zile de conferință, care ar fi concluziile la cald?
Mihai Bubatu: Cred că este o experiență pe care fiecare dintre noi a avut-o, și cred eu că această experiență, ce vine și din partea reprezentanților barourilor țărilor învecinate, nu face decât să ne ajute să identificăm probleme comune pe care profesia de avocat le are la nivel european. Învățăm din greșelile noastre, încercăm să găsim soluții, să corectăm ceea ce la ora actuală afectează interesele avocaților. Deși este o întâlnire aniversară, cred eu că problemele discutate au fost extrem de interesante, făcându-se în același timp și o trimitere la istoria avocaturii din România.
Nicolae Cîrstea: Sunteți, fiecare dintre dumneavoastră, implicați atât în conducerea barourilor, dar și în activitatea de zi cu zi ca avocat. Cum s-ar putea îmbunătăți viața avocatului român în această perioadă pe care o traversăm? Care ar fi sugestiile dumneavoastră pentru ca viața și activitatea avocatului să fie mai bune?
Anca Nicchi: În ceea ce privește viața avocatului nu pot să spun că trecem printr-o perioadă grea – eu spun că am avansat foarte mult, am modificat foarte multe. Multă muncă. Ideea de bază ar fi munca, deci pregătirea profesională, paralela cu celelalte state, cu legislația din alte state. Viața avocatului să fie mai bună în principal presupune știință și muncă.
Mihai Bubatu: Eu cred că, dimpotrivă, este o perioadă destul de delicată pentru avocați, iar acest lucru are cauze mai mult obiective, spun eu, decât cauze subiective. În primul rând statul trebuie să înțeleagă că nu poți să faci avocatură de calitate decât dacă subvenționezi și finanțezi actul de justiție. Și aici mă refer în principal la activitatea de asistență juridică din oficiu. Nu poți să ai un act juridic de calitate fără să plătești un avocat pe măsura muncii depuse de avocat într-o cauză penală. Altfel, devine o chestiune strict formală apărarea, statul mimează plata avocatului, iar avocatul mimează apărarea. De aceea, eu cred că întotdeauna lucrurile pleacă de la bani. Atâta timp cât nu există o finanțare corespunzătoare a sistemului, niciodată actul de justiție nu va fi unul de calitate.
Anca Nicchi: Calitatea, din punctul meu de vedere, nu are nicio legătură cu partea materială. Deci modalitatea în care noi fixăm niște onorarii, cu siguranță de acord cu colegul meu, ar trebui ca pe baza acelui protocol onorariile să justifice, să fie direct proporționale cu munca pe care un avocat o depune într-o cauză. Însă calitatea actului de justiție și modalitatea în care tu ești pregătit într-o cauză cred că nu are… nu putem să punem un semn al egalității – calitate înseamnă să primesc un onorariu mai mare. Deci calitate înseamnă a fi pregătit profesional, a-ți iubi meseria și a avea vocație. Nu a te raporta la suma pe care tu o vei primi ca urmare a muncii pe care o prestezi. Sunt două lucruri diferite.
Nicolae Cîrstea: În replică pentru tine, Mihai?
Mihai Bubatu: Nu vreau neapărat să polemizez, însă spun următorul lucru: Avocații lucrează pentru bani. Motivația lor nu este decât dacă ei sunt bine plătiți. Atunci când unui avocat, pentru o cauză penală complexă, îi oferi suma de 200 de lei, evident că va exista o motivație scăzută. Doar dacă o face dintr-o pasiune ce excede interesul lui material, dintr-o pasiune personală, profesia. Dar și această pasiune dispare în timp. În momentul în care avocatul nu este apreciat pentru munca pe care o face – pentru că este și o formă de apreciere, până la urmă, a calității muncii lui –, poți să-ți faci datoria ca avocat, să fii un bun profesionist, într-un dosar penal, dar în momentul în care vezi că munca ta, care a presupus studiu în arhivă să spunem, care a presupus deplasări la instanță, studiu în arhiva instanței, este plătită cu 200 de lei, sentimentul este unul de frustrare. Și atunci, ai tendința să muncești de 200 de lei. Cred că are, în parte, dreptate colega mea, dar în parte îmi mențin punctul de vedere că nu poți să ai act de justiție corect fără să-l finanțezi și să-l plătești așa cum se cuvine. Așa cum, de fapt, se întâmplă și în țările civilizate. Munca avocatului care acordă asistență juridică din oficiu este plătită altfel decât în România. Și ne întrebăm de ce. Ce își dorește statul? O apărare eficientă, sau să mimăm și plata, și apărarea și, practic, să rezolvăm actul de justiție de această manieră?
Nicolae Cîrstea: Cum se vede, din perspectiva fiecăruia dintre dumneavoastră, viitorul profesiei de avocat?
Anca Nicchi: Speranța moare ultima, deci sperăm că va fi totul mai bine și, cu siguranță, se fac eforturi pentru acest lucru; se fac eforturi pentru a se produce schimbări acolo unde este necesar. Eu sper ca în viitor să reușim să spunem: Avocatura în România merge foarte bine.
Mihai Bubatu: În România avocatura va merge foarte bine atunci când societatea în care avocații își desfășoară activitatea va merge foarte bine. Adică într-o societate cu un nivel ridicat, din toate punctele de vedere, și economic, material, chiar și educațional, evident vei avea avocați de această factură. Într-o societate în care absolut toate domeniile sunt degradate, și avocații vor avea aceeași factură. Deci practic, cumva sunt condiționate evoluțiile avocaților de societatea în care trăim. Din păcate, avocații la ora actuală nu mai au obiectul muncii. Populația cu putere de muncă și financiară, și care ar putea să apeleze la avocați, este plecată în străinătate. Au rămas în țară copiii și bătrânii. De aceea – observam statistica prezentată ieri de dl președinte –, avem foarte mulți avocați care desfășoară activitate în serviciile de asistență judiciară. Probabil că aceste cauze au scăzut, probabil că puterea de plată a acestor servicii a scăzut, și atunci, evident, lucrurile sunt legate. Ele sunt într-o interdependență. Și eu îmi doresc să avem avocați foarte bine pregătiți, să avem avocați cu care să ne mândrim și care să împingă profesia înainte, dar cred că va mai trebui să treacă mult timp, trebuie să se producă și o selecție naturală în ceea ce înseamnă profesia de avocat, să rămână acei avocați care, într-adevăr, au acest har, de a face avocatură. Pentru că nu orice absolvent de Drept poate să fie și un bun avocat. Și îmi mențin și punctul de vedere că nici examenele de primire în profesie nu îi aduc întotdeauna pe cei mai buni să facă o astfel de profesie. Cred că ar trebui să ne mai gândim la lucrurile acestea.
Nicolae Cîrstea: Un mesaj pentru avocații din Baroul București din partea barourilor pe care le reprezentați?
Anca Nicchi: Eu cred că ar trebui celor din Baroul București să le mulțumim pentru ceea ce au organizat cu ocazia Zilelor Baroului București, pentru invitații care au fost prezenți în această perioadă aici. Și, în ceea ce-i privește pe colegii din teritoriu, să le transmitem că se fac eforturi mari, cu siguranță, din partea tuturor celor care suntem purtătorii lor, de altfel, de cuvânt, ca pe viitor să încercăm să fie totul mai bine. Și să aducem schimbările pe care ni le-am propus să le aducem, în măsura posibilităților, bineînțeles.
Mihai Bubatu: De fiecare dată am răspuns cu bucurie invitației dlui decan Dragne și a colegilor din Baroul București, de a participa la Zilele Baroului București. Transmit pe această cale un mesaj de „La mulți ani”, felicit Baroul București pentru modul în care a organizat aceste două zile, pentru calitatea invitaților participanți în aceste zile. Le urez succes în continuare colegilor avocați din București, din partea avocaților din Baroul Olt și să sperăm că o să fim întotdeauna, practic, colegi, indiferent de baroul din care facem parte.
Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc amândurora.