Normele privind mecanismul de acordare şi derulare a împrumuturilor acordate unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale în condiţiile art. XII din O.U.G. nr. 2/2015 (H.G. nr. 234/2015)

20 apr. 2015
Vizualizari: 6350

Despre

  • M. Of. nr. 250 din 14 aprilie 2015
  • H.G. nr. 234/2015
  • Normele metodologice privind mecanismul de acordare şi derulare a împrumuturilor acordate unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale în condiţiile art. XII O.G. nr. 2/2015

Art. 10 prevede următoarele:

„(1) Rambursarea împrumuturilor contractate de către unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale se efectuează în tranșe trimestriale egale, începând cu trimestrul următor acordării acestora. Dobânda se calculează prin aplicarea ratei de dobândă, stabilită la art. XII alin. (1) lit. a), alin. (2) lit. a) pct. 1 și lit. b) pct. 1 din O.U.G. nr. 2/2015, la soldul împrumutului, cu convenția „număr de zile calendaristice/360”. Datele de plată a ratei scadente și dobânzilor de plătit aferente împrumutului sunt cuprinse în scadențarul de plată anexat la convenția de împrumut.

(2) Pentru neplata la termen a ratelor scadente și a dobânzilor de plătit la împrumutul acordat se calculează o dobândă de întârziere, la nivelul dobânzii prevăzute la art. 120 alin. (7) din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe zi de întârziere, până la data stingerii obligației.

(3) Dobânda de întârziere se calculează prin aplicarea ratei prevăzute la alin. (2) la suma obligațiilor de plată restante, rate de capital plus dobânda aferentă, înmulțită cu numărul de zile calendaristice de întârziere.

(4) Plata ratelor și a dobânzilor aferente împrumuturilor contractate, inclusiv a dobânzilor de întârziere, se efectuează de către unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale în conturi distincte deschise pe numele Ministerului Finanțelor Publice la Trezoreria Operativă Centrală, codificate cu codul de identificare fiscală al unităților administrativ-teritoriale, astfel:

a) un cont distinct de disponibil – pentru încasarea rambursării obligațiilor de plată aferente împrumuturilor acordate în vederea asigurării prefinanțării și/sau cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile din perioada de programare 2007-2013, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor;

b) un cont distinct de disponibil – pentru încasarea rambursării obligațiilor de plată aferente împrumuturilor acordate în vederea finanțării corecțiilor financiare aplicate proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile;

c) un cont distinct de disponibil – pentru încasarea rambursării obligațiilor de plată aferente împrumuturilor acordate pentru asigurarea cofinanțării proiectelor finanțate din programele naționale.

(5) Sumele încasate în conturile prevăzute la alin. (4) se transmit zilnic de către Trezoreria Operativă Centrală, în sistem electronic, direcției de specialitate din Ministerul Finanțelor Publice, în scopul stabilirii modului de stingere a obligațiilor de plată ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, potrivit scadențarelor de plată și ordinii de stingere prevăzute la art. XII alin. (8) din O.U.G. nr. 2/2015.

(6) Direcția de specialitate din Ministerul Finanțelor Publice va transmite Trezoreriei Operative Centrale, în sistem electronic, situația privind distribuirea sumelor în ordinea: dobânzi de întârziere, dobânzi și rate de capital.

(7) Pe baza situației prevăzute la alin. (6), Trezoreria Operativă Centrală va transfera, pe bază de notă contabilă, sumele reprezentând rate de capital scadente în contul „Decontări în contul Trezoreriei Centrale – operațiuni proprii”, sumele reprezentând dobânzi aferente împrumutului, în contul „Venituri ale bugetului Trezoreriei Statului – Venituri din dobânzi aferente Trezoreriei Statului de la alte bugete”, iar sumele reprezentând dobânda de întârziere, în contul: „Venituri ale bugetului Trezoreriei Statului – Majorări de întârziere pentru venituri nevărsate la termen”.

(8) Conturile prevăzute la alin. (4) nu sunt purtătoare de dobândă. Eventualele sume virate în plus de către unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale față de suma scadentă se păstrează în conturi până la scadența următoare”.

Art. 11 are următorul conținut:

„(1) Împrumuturile acordate pot fi rambursate anticipat parțial/integral cu condiția informării prealabile în scris a Ministerului Finanțelor Publice cu privire la intenția de rambursare formulată de unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.

(2) Rambursarea anticipată parțial/integral a împrumutului se efectuează în contul „Decontări în contul Trezoreriei Centrale – operațiuni proprii” deschis pe numele Ministerului Finanțelor Publice la Trezoreria Operativă Centrală, codificat cu codul de identificare fiscală al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale.

(3) De la data creditării contului curent general al Trezoreriei Statului cu sumele rambursate anticipat parțial/integral, valoarea împrumutului acordat inițial se modifică prin act adițional la convenția de împrumut, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 16, cu actualizarea scadențarului de plată a împrumuturilor acordate”.

Art. 12 prevede următoarele:

„(1) În cazul în care unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale nu respectă termenele de rambursare prevăzute în convențiile de împrumut, Direcția generală de trezorerie și datorie publică transmite Direcției generale trezorerie și contabilitate publică, lunar, lista unităților/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale, grupate pe județe, care înregistrează restanțe la plată în luna anterioară raportării și suma totală datorată, aferentă ratelor de capital, dobânzilor și dobânzilor de întârziere, în vederea punerii în aplicare a prevederilor art. XII alin. (9) din O.U.G. nr. 2/2015.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(2) Direcția generală trezorerie și contabilitate publică împreună cu Direcția generală de sinteză a politicilor bugetare comunică unităților teritoriale ale Trezoreriei Statului lista primită conform alin. (1), în scopul sistării alimentării bugetelor locale respective cu cote defalcate din impozitul pe venit și cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, cu excepția plăților pentru achitarea drepturilor salariale și a contribuțiilor aferente atunci când nu pot fi asigurate din venituri proprii.

(3) Până la lichidarea obligațiilor de plată restante prevăzute la alin. (2) ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, cotele defalcate din impozitul pe venit și sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, care au fost sistate, vor fi alocate bugetelor locale numai pentru achitarea acestor obligații restante”.

Conform art. 13, anexele nr. 1-16 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.

Normele privind mecanismul de acordare și derulare a împrumuturilor acordate unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale în condițiile art. XII din O.U.G. nr. 2/2015 (H.G. nr. 234/2015) was last modified: aprilie 20th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.