Discursul domnului prof. univ. dr. Nicolae Istudor cu ocazia Conferinței naționale de Dreptul Muncii „Ion Traian Ștefănescu”

15 apr. 2022
Vizualizari: 745

 

Domnilor miniștri, domnilor rectori, doamnelor și domnilor invitați, dragi colegi, mă bucur să particip la deschiderea Conferinței Naționale de Dreptul Muncii „Ion Traian Ștefănescu”, aflată la prima ediție. Locul de desfășurare a evenimentului de astăzi, Academia de Studii Economice și minunata noastră Aula MAGNA, este foarte inspirat ales de către organizatori, deoarece, așa cum marea parte dintre dumneavoastră știți, domnul profesor Ion Traian Ștefănescu a slujit ani mulți și buni în instituția noastră.

De asemenea, organizarea în ASE a primei conferințe care poartă numele profesorului nostru confirmă, o dată în plus, că activitatea științifică ce însoțește procesul de învățământ din cea mai tânără Facultate a Academiei noastre, Facultatea de Drept, este una notabilă, de natură a acoperi diferite domenii juridice: de la dreptul afacerilor, la dreptul bancar, respectiv dreptul muncii.

Felicit organizatorii Conferinței naționale de dreptul muncii și salut inițiativa acestora de a include, printre parteneri, Academia de Studii Economice din București, respectiv pentru că această conferință poartă numele profesorului Ion Traian Ștefănescu, personalitate marcantă a domeniului care vizează Dreptul Muncii, Domnia Sa fiind unul dintre cei mai buni teoreticieni și practicieni din acest domeniu.

Profesorul Ion Traian Ștefănescu a devenit cadru didactic ca urmare a promovării concursului organizat de Academia de Studii Economice din București, la fosta Catedră de Drept ce aparținea, la acel moment, de Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune. În întreaga sa carieră, de la momentul dobândirii calității de cadru didactic universitar și până la acela al încetării activității prin pensionare pentru limită de vârstă, domnul profesor a reușit să transmită studenților săi tainelor disciplinei de Dreptul Muncii.

Academia de Studii Economice din București, prin școala doctorală, i-a acordat, în anul 1996, și calitatea de conducător de doctorat, doctoranzii Domniei Sale profitând din plin de experiența și capacitatea profesională deosebită, de cunoștințele greu de egalat în materie, de omenia recunoscută a profesorului Ion Traian Ștefănescu și, nu în ultimul rând, de producția sa științifică și publicistică de excepție, profesorul fiind prezent în paginile revistei „Dreptul”, ale „Revistei Române de Dreptul Muncii”, dar și în edituri de prestigiu din țară.

Domnul profesor Ion Traian Ștefănescu a participat, în calitate de coautor, la publicarea primului Tratat de drept al muncii din doctrina română (alături de doamna prof. univ. dr. Sanda Ghimpu, domnul Șerban Beligrădeanu și domnul Gheorghe Mohanu) și, mai apoi, la publicarea mai multor tratate de drept al muncii, culminând cu „Tratat teoretic și practic de drept al muncii”, publicat la Editura Universul Juridic, în anul 2017, care, și acum după 5 ani, rămâne unul dintre volumele cele mai utilizate atât de teoreticienii, cât și de practicienii Dreptului Muncii (inclusiv de judecătorii din domeniu).

Cu siguranță că relația deosebită pe care domnul profesor a avut-o cu Editura Universul Juridic, care i-a publicat tratatele, reprezintă unul dintre argumentele care justifică organizarea, în ASE, a primei conferințe care îi poartă numele.

Este de remarcat, în mod deosebit, și faptul că profesorul Ion Traian Ștefănescu, profesor emerit al Academiei de Studii Economice din București, a știut să-și îndrume doctoranzii nu numai până la publicarea tezelor de doctorat, ci, mai ales, după acest moment deosebit din cariera lor profesională.

Domnia Sa a considerat pe mai departe că doctorii în drept sunt în responsabilitatea sa, stimulându-i să-și continue activitatea de cercetare științifică și după susținerea tezei, chiar dacă atunci, încă, nu exista o Facultate de Drept în cadrul Academiei de Studii Economice din București.

Aceste activități s-au întâmplat prin reunirea doctoranzilor, cu sprijinul Facultății de Drept din cadrul Universității „Lucian Blaga” de la Sibiu, în Conferința anuală de dreptul muncii, organizată tot de o doctorandă a profesorului, este vorba de doamna conf. univ. dr. Monica Gheorghe.

Este pentru mine o datorie de onoare să vă readuc aminte faptul că, în semn de prețuire supremă a valorii profesionale a domnului profesor Ion Traian Ștefănescu, pe lângă premiile primite de la Academia Română, Uniunea Juriștilor și Revista Română de Drept Privat, Domnia Sa a fost ales ca membru al Academiei de Științe Juridice din România.

De asemenea, prin calitatea cursurilor, dar și prin calitatea sa umană, profesorul nostru a reușit să le insufle un interes deosebit pentru această disciplină studenților economiști, cărora le-a predat disciplina de Drept al Muncii, să-i facă să o înțeleagă și, nu puțini dintre ei, să urmeze, ulterior sau în paralel, și cursurile facultăților de drept.

Sunt onorat, ca Rector al Academiei de Studii Economice din București, să pot mulțumi, astăzi, tuturor celor prezenți la conferință (atât în format fizic, cât și în format online), dar mai ales specialiștilor recunoscuți în Dreptul Muncii, conducătorilor de instanțe sau instituții cu competențe în domeniul dreptului, care au participat, prin studiile deosebite realizate și prin omagiile aduse profesorului Ion Traian Ștefănescu, la editarea și publicarea volumului „in memoriam”, care va fi lansat astăzi.

Nu în ultimul rând, trebuie să remarc cuvintele calde, de recunoștință și admirație, adresate de doctoranzii Domniei Sale și aduse la cunoștința publicului în paginile volumului la care m-am referit. Și aceasta este expresia prețuirii de care s-a bucurat și se bucură, în continuare, profesorul nostru, dar și școala doctorală din Academia de Studii Economice din București în rândul specialiștilor din domeniu.

M-aș bucura ca toate cadrele didactice care lucrează sau au lucrat în Academia de Studii Economice din București să beneficieze de aceeași prețuire, și la fel de intensă, din partea studenților, doctoranzilor, specialiștilor și colegilor.

Îmi exprim, încă o dată, sincerul regret că profesorul nu mai este printre noi, deoarece aveam mare nevoie de experiența și sfaturile Domniei Sale.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Dumnezeu să-l odihnească în liniște și pace!

În final, pentru că suntem în Săptămâna Floriilor și foarte aproape de sărbătoarea Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos, vă rog să-mi permiteți să vă urez ca Bunul Dumnezeu să vă dăruiască sănătate, noroc și bucurii, dumneavoastră, celor prezenți, și tuturor celor dragi!

Vă mulțumesc pentru atenție și vă doresc o zi excelentă în continuare!


* Discurs susținut în deschiderea Conferinței naționale de Dreptul Muncii „Ion Traian Ștefănescu”, 12 aprilie 2022, Aula Magna, Academia de Studii Economice din București.

Discursul domnului prof. univ. dr. Nicolae Istudor cu ocazia Conferinței naționale de Dreptul Muncii „Ion Traian Ștefănescu” was last modified: aprilie 15th, 2022 by Nicolae Istudor

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice