E bine ca o decizie politică să aibă în spate o fundamentare tehnico-economică venită din rândul Academiei Române, din rândul universităților, pentru că ar fi mult mai credibilă acea decizie

23 apr. 2019
Vizualizari: 1132

Nicolae Cîrstea: Dle rector Nicolae Istudor, iată ASE este gazda Adunării Generale a filialei UNPIR București. ASE își dorește, ca și în alte dăți, să strângă aproape mediul profesional, practic sub o formă de prieteni ai Academiei de Studii Economice.

Nicolae Istudor: Așa este. Ne face o deosebită plăcere, de fiecare dată, să primim în frumoasa noastră aulă organizații profesionale care au tangență cu domeniul economic. Eu cred că un specialist în economie este mult mai bun dacă are și pregătire juridică. Și pe mine, personal, la un moment dat mă bătea gândul să fac și Dreptul; numai că n-am mai apucat. Este un moment de bucurie pentru noi să găzduim Adunarea Generală a UNPIR – Filiala București și înțeleg că este un moment aniversar – 20 de ani de la înființare. Le doresc succes, sănătate membrilor și să dea Dumnezeu să ne vedem și la anul.

Nicolae Cîrstea: Ce ne puteți spune despre activitatea ASE în interiorul mediului universitar românesc – poate câteva cifre, poate câteva proiecte de viitor? Se apropie, iată, admiterea…

Nicolae Istudor: Așa este, ne apropiem cu pași rapizi de admitere. Facem o promovare și noi pe la licee, mergem cu echipe mixte. Ne-am dori să avem o admitere cel puțin la fel de bună ca anul trecut; pentru că anul trecut am avut cifre frumoase – am avut în jur de 9000 de candidați, 6009 admiși la anul I de licență. Eu zic că e greu să ajungem la aceeași cifră, dar poate pe undeva pe acolo. Încercăm să ne adaptăm și noi cerințelor pieței, împreună cu consiliile consultative de la nivel de universitate și de la nivel de facultate. Analizăm din nou planurile de învățământ, le îmbunătățim, introducem capitole noi, chiar discipline noi – nu mai târziu de anul trecut am introdus, la toate facultățile, la toate programele de studii, disciplina de antreprenoriat. Considerăm că un absolvent de studii superioare, chiar dacă discutăm numai de nivel de licență, trebuie să cunoască elementele de bază pentru desfășurarea unor activități antreprenoriale. Avem și o societate antreprenorială studențească, acolo unde dezvoltăm proiecte de antreprenoriat; două proiecte câștigate, tot așa, pe zona de antreprenoriat. Și asigurăm consilierea necesară pentru tinerii noștri, în ideea de a-i pregăti cât mai mult pentru ceea ce solicită piața.

Nicolae Cîrstea: Cum se situează ASE în interiorul sistemul de învățământ național, dar și la nivel internațional?

Nicolae Istudor: Suntem în rândul universităților cu cel mai înalt grad de prestigiu, atât ARACIS, cât și clasamentele internaționale, ne-au clasat pe primele poziții. Suntem în toate cele trei clasamente internaționale – Shanghai, EQS, Times Higher Education, în acest din urmă clasament suntem pe o poziție onorantă – 101-200 – pe acest sistem de evaluare care vizează dezvoltarea regională, adică implicarea în dezvoltarea regională. Este, sigur, și urmarea unei politici a noastre de a ne apropia cât mai mult de mediul de afaceri și am dori să participăm la proiecte comune cu mediul de afaceri; și să participăm și la fundamentarea deciziilor politice, pentru că așa e normal să fie. Spun eu tot timpul – și mai și repetăm, poate se aude – că e bine ca o decizie politică să aibă în spate o fundamentare tehnico-economică venită din rândul Academiei Române, din rândul universităților, pentru că ar fi mult mai credibilă acea decizie.

Nicolae Cîrstea: Dle rector, vă mulțumesc.

Nicolae Istudor: Cu plăcere, succes!

E bine ca o decizie politică să aibă în spate o fundamentare tehnico-economică venită din rândul Academiei Române, din rândul universităților, pentru că ar fi mult mai credibilă acea decizie was last modified: mai 2nd, 2019 by Nicolae Istudor

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice