Discursul domnului ministru Sorin Mihai Cîmpeanu cu ocazia lansării Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!”

6 mai 2022
Vizualizari: 586

Distinși invitați, dragi colegi, prieteni și, mai cu seamă, elevi și profesori ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” din București. Vreau să vă mulțumesc, înainte de toate, pentru faptul că ați reușit să contribuiți la mândria Ministerului Educației și a învățământului românesc cu mai multe ocazii în ultimele luni.

Ultima ocazie a fost nu mai departe de ieri după-amiază, când Președintele Germaniei a stat aproape două ore în școala dumneavoastră. Am avut posibilitatea să-i prezentăm o serie de lucruri despre învățământul românesc, despre reușitele voastre, ale celor din Liceul „Mihai Viteazul”, lucru care, vă spun, a fost foarte bine apreciat de către Președintele Germaniei.

Cu câteva săptămâni înainte, a fost în școala voastră comisarul european Nicolas Schmit și multe alte personalități care au cunoscut sau apreciat clar activitatea școlii voastre, în această locație, care datează din anul 1924, deci sunt aproape 100 de ani.

Este un lucru important cu care am dorit să încep. În acest fel, școala voastră a fost cunoscută prin reușita elevilor de la Clubul de Robotică, și cred că sunt în sală. Prin nivelul foarte ridicat al clubului de debate, cu care simulați întâlniri, a fost un alt prilej de mândrie modul în care abordați aceste lucruri și nivelul la care stăpâniți comunicarea în limba engleză. Vă felicit pe toți că participați la aceste activități.

Ați fost pe listă până în ultimele două poziții pentru a fi vizitați sâmbătă și de către Prima Doamnă a Statelor Unite. Având în vedere că ați avut acțiuni ieri, că ați avut acțiuni astăzi, și mă bucur și vă mulțumesc încă o dată, a fost aleasă o altă școală.

V-am spus toate aceste lucruri ca să înțelegeți nivelul de apreciere pe care îl avem pentru ceea ce faceți. Faptul că aveți un parteneriat semnat pentru Proiectul „Fii avocat în școala ta!” este, de asemenea, foarte important, pentru care le mulțumesc și domnului președinte Traian Briciu, domnului Ion Dragne, domnului Fenechiu si domnului Cazanciuc pentru inițiativa de a susține educația juridică. O susținem până acolo încât ea va trebui să fie un modul esențial în cadrul disciplinei de Educație pentru viață, care va fi o disciplină ce va face parte din planurile de învățământ, noile planuri de învățământ implementate începând cu septembrie 2023. Sunt optimist că vom avea susținerea Parlamentului pentru a promova noua Lege a educației, în care vom avea această disciplină complexă, Educație pentru viață, începând din septembrie 2023. O disciplină care va trebui să aibă un modul de Educație pentru sănătate, în care să fie implicați medicii, alături de profesorii de biologie, pentru a vă putea preda aceste noțiuni, în cea mai bună formă, în cea mai accesibilă și cea mai interesantă pentru voi.

Alături de Educația pentru sănătate, Educația juridică este o componentă extrem de importantă. Profit de ocazie pentru a mulțumi colegilor din Uniunea Națională a Barourilor din România, pe care o reprezintă domnul Traian Briciu, și vă pot spune că avem mare nevoie de implicarea dumneavoastră și în continuare, pentru că odată ce vom avea o abordare structurală în toate școlile din România, vom avea nevoie și de persoane pregătite pentru a prezenta aceste noțiuni de Educație juridică.

Am înțeles că este și o colegă, spun așa colegă, de la Colegiul Național „Sfântul Sava”. O spun cu drag, ieri am avut o ședință de Guvern în care fiecare ministru a avut un invitat, eu am invitat un elev de clasa a XII-a din Colegiul Național „Sfântul Sava”. Atunci când Premierul România l-a rugat să se prezinte a început prin a spune „Sunt coleg cu domnul ministru.” Sigur, domnul ministru a fost la Sava acum 36 de ani. Deci, mă bucur că sunteți și din „Sfântul Sava” implicați și sunt convins că îi veți îndemna și pe alții să ia exemplul Colegiului Național „Mihai Viteazul” din perspectiva susținerii și din perspectiva interesului pentru Educație juridică.

La „Sfântul Sava” am lansat, de Ziua Educației Financiare, un alt modul de Educație financiară, deci, iată, Educație sanitară, Educație juridică, Educație financiară. Sunt și alte module care trebuie și care sunt de interes pentru voi, elevii. Educație rutieră, Educație pentru alimentație sănătoasă, sunt mai multe componente care vor fi cuprinse în această disciplină, „Educație pentru viață”, și care vor fi predate modular, adaptat la vârsta elevilor de gimnaziu și de liceu. Pentru asta, avem mult de lucru pentru a definitiva planul de învățământ în așa fel încât, din septembrie 2023, ele să fie prezente în fiecare școală românească.

Dar, pentru asta, așa cum spuneam, avem nevoie, și mă bucur foarte mult că la stânga și la dreapta mea avem susținere pentru acest proiect. Domnul Daniel Fenechiu a inițiat acest proiect în urmă cu 10 ani, iar înainte domnul Robert Cazanciu, să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului, și sunt convins că în acest fel poate umblând la numele acestui proiect, eu aș adăuga „Fii avocat în școala ta, respectându-ți profesorii”, un lucru extrem de important în orice școală.

Vă mulțumesc încă o dată pentru că mi-ați oferit oportunitatea de a prezenta aceste lucruri și de a reafirma susținerea pe care o am pentru disciplina de Educație juridică. Sunt noțiuni care vă pot fi utile fiecăruia dintre voi, dragi colegi elevi. Ne pot fi utile și nouă, și profesorilor. Sunt convins că au lucruri de învățat din aceste module care fac parte din Educația pentru viață, fie și numai pentru a avea un limbaj comun care să contribuie la facilitarea conlucrării atât de necesară și atât de importantă pentru profesor și elev.

Vă mulțumesc încă o dată!

* Discurs susținut cu ocazia lansării Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!”, derulat la nivel național de către Uniunea Națională a Barourilor din România și toate cele 42 de barouri din țară.
Discursul domnului ministru Sorin Mihai Cîmpeanu cu ocazia lansării Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!” was last modified: mai 6th, 2022 by Sorin Cîmpeanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice