Discursul domnului ministru Sorin Mihai Cîmpeanu cu ocazia conferinței de închidere a Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!”

10 iun. 2022
Vizualizari: 562

Îmi face plăcere să pot demonstra consecvență, încă din anul 2014 am susținut această idee de educație juridică în școli, la vremea respectivă împreună cu domnul Robert-Marius Cazanciuc, care era ministrul Justiției. Le mulțumesc celor care au făcut posibilă punerea în practică a acestui proiect, domnului președinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România, cu implicarea domnului Fenechiu, iar reușita este absolut remarcabilă. Să găsești, doar în București, 300 de avocați inimoși, dispuși să contribuie la educația copiilor, este un lucru extrem de important. Sunt 1.000 în toată țara, îmi spunea domnul profesor Briciu.

Este important pentru că educația juridică este un modul de bază în ceea ce dorim să fie educație pentru viață. Este important pentru că prea mulți se pricep la prea multe, fără să aibă competențele necesare. Prin educația juridică în școli, acest nivel de cunoaștere într-un domeniu extrem de important poate aduce o contribuție esențială la dezvoltarea societății. Aș spune că educația juridică este în legătură cu una dintre cele opt competențe-cheie, competențe civice, eu cred că sunt direct legate, deci sunt definite chiar în setul competențelor-cheie nu numai în setul de competențe transversale.

Aș vrea să mulțumesc și domnului director pentru că s-a alăturat acestui proiect împreună cu Școala „Gheorghe Lazăr”, o școală pe care o apreciez în mod deosebit, chiar dacă am înțeles că nu s-a stins competiția dintre Lazăr și Sava. Apreciez, doamna director, reușita și curajul implicării în proiectul școlilor-pilot, un deschizător de drumuri, care, prin implementarea proiectului „România Educată”, la nivel legislativ, va constitui fundamentul dezvoltării acestui proiect, care, grație implicării Școlii „Gheorghe Lazăr”, a convins mai multe școli că este bine să fim deschiși, că este bine să acordăm mai multă încredere școlilor, în primul rând școlilor care merită, care au demonstrat că merită această încredere, pentru a mă exprima corect.

Deci, „Fii Avocat în Școala Ta!” este un proiect de succes, o spun încă o dată. Eu am adăugat la titulatura proiectului „Fii Avocat în Școala ta, Respectându-ți Profesorii și Colegii!”, pentru că, uneori, aceste dispute riscă, desigur, nu în această școală, să treacă dincolo de respectul și încrederea care trebuie să stea la baza unei educații de calitate.

Am înțeles că este o închidere de proiect, este un moment în care marcăm realizările din primul an, dar, pentru proiectele de succes, momentul de închidere se suprapunere peste un moment de deschidere. Îi așteptăm pe domnul Fenechiu, pe doamna ministru Anisie, să vedem ce au de spus cu privire la susținerea continuării acestui proiect, domnul președinte Briciu. Sunt convins că nu numai Ministerul Educației se va implica în susținerea acestui proiect, dar și Ministerul Justiției. Am deplina convingere că va fi alături de Ministerul Educației pentru a susține Uniunea Națională a Barourilor din România în acest demers, care, nu în ultimul rând, deschide, într-o manieră cât se poate de convingătoare, școala către societate. Este un principiu de care avem nevoie.

Mulțumesc încă o dată tuturor pentru această oportunitate!


* Discurs susținut cu ocazia conferinței de închidere a Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!”, derulat la nivel național de către Uniunea Națională a Barourilor din România și toate cele 42 de barouri din țară.

 

Discursul domnului ministru Sorin Mihai Cîmpeanu cu ocazia conferinței de închidere a Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!” was last modified: iunie 10th, 2022 by Sorin Cîmpeanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice