Discursul domnului Dumitru Constantin Dulcan cu ocazia Zilei Justiției 2021

6 iul. 2021
Vizualizari: 631

Mai întâi, bună ziua la toată lumea. Iată și un medic în mijlocul dumneavoastră. Mulțumesc celor care m-au invitat, este o onoare pentru mine. Trebuie să spun că am foarte mulți prieteni în rândul dumneavoastră. Respect, mă respectă, poate și pentru faptul că, prin structura și prin firea mea, m-a revoltat întotdeauna nedreptatea. Și înainte, și urmează. Să nu spun ce urmează dinainte.

Dumneavoastră sunteți veghetorii, apărătorii dreptății, și știm cu toții că, pentru dreptate, s-a murit, s-a suferit, unii s-au sinucis. Oricum ar fi, fiindcă sunt invitat, trebuie să aduc altă specie de discuție și să vă spun câteva lucruri care v-ar putea fi utile, dacă tot suntem aici.

Orice ar spune comentatorii informați sau neinformați, ne-am născut și suntem într-un Univers inteligent. Unde te uiți, Universul pare mai degrabă să fie, spun mulți, și fizicieni și filozofi, pare să fie expresia unui gând decât o mașină mecanică. Argumente sunt multe. N-am să vă dezvolt o întreagă conferință, decât câteva lucruri care cred eu că s-ar putea reține.

În primul rând, să ne gândim că suntem pentru că, undeva, o minte a decis ca între cele două contrarii, între materie și antimaterie, materia să fie într-o cantitate mai mare. Că, dacă erau egale, era zero și noi nu eram. După modelul acestei inteligențe, vin cele patru legi fundamentale, și, adeseori, în conferințele mele, când sunt înfruntat, mă rog, de unii oameni cărora poate nu le place să vorbim de un sens al Universului, eu întreb: Eu n-am făcut, dvs. n-ați făcut cele patru legi fundamentale, grație cărora existăm, de unde vin? E o întrebare, nu? Ei bine, putem continua pe această linie oricât am vrea, dar vreau să vă spun un singur lucru. După modelul inteligent al Universului, și creierul uman se comportă în același sens. În 2008 am descris ceea ce am numit Codul etic al creierului. Și am să vă spun că, începând din anul 2000, cel puțin, sigur, de filozofie ezoterică se știa de mult, dar eu vorbesc la modul științific, începând din anul, cel puțin, 2000, grație faptului că dispunem de dispozitive… În clipa în care gândim, să ne spună ce se întâmplă în creierul nostru, pentru că, vrem, nu vrem, medicina este sprijinită de tehnologie și, mai ales, de chimie. Pe vremea când începusem medicina, era o mare critică la adresa medicinii, că a rămas biologia foarte mult în urma tehnologiei. Iată că, în clipa de față, știm foarte mult despre chimia corpului uman, și lucrul ăsta ne este extrem de util pentru a putea să intervenim la modul terapeutic.

Așadar, spuneam că, din anul 2000, grație acestor posibilități de a studia ce se întâmplă în creierul nostru în momentul în care gândim, exprimăm emoție, acționăm, dar și când urâm și când iubim, trebuie să spun că a fost și pentru mine o surpriză să constat că vorbele noastre au două sensuri. Un sens cu o semantică pozitivă și o semantică negativă. Cuvintele cu semantică pozitivă sunt cele ce favorizează sănătatea și, mai ales, forța noastră vitală, tinerețea.

Cuvintele cu o semantică negativă sunt cele care determină boala, și nu vreau să încep cu astea, pentru că ar trebui să vorbesc de ură, de calomnie, pe care dumneavoastră o dezincriminați la modul penal, deși, uitându-mă în DEX, am văzut că acolo scrie defăimare, și atunci nu văd unde este justiția. Dar nu vreau să insist pe asta. Oricum, denigrarea, ura, spunea Hugo, este iarna lumii. Eu spun că ura este cancerul ființei, pentru că ura trezește teamă, depresie, o chimie absolut nefavorabilă. Înainte de a ști care este mediația biochimică a depresiei, spuneam, realizam că este o otravă. Otrava duce la demență, duce la boli neurodegenerative, și știți foarte bine că, în clipa de față, demența Alzheimer face ravagii. Când eu făceam specialitatea, 1 din 20 făcea Alzheimer, pe urmă 1 din 12, acum este 1 din 6, și credem că, în scurt timp, 1 din 2 oameni vor pieri prin demență Alzheimer, ceea ce este imens de mult. Trebuie să te întrebi ce factor crește această morbiditate într-o proporție atât de importantă.

Întorcându-mă la semnificația pozitivă a cuvintelor, asta înseamnă acceptare, generozitate, bunătate, satisfacție, bucurie. Chimia lor este o chimie favorabilă, nu intru în amănunte, și asta are pentru noi importanță cu totul deosebită. Spun un lucru pe care cred că ar trebui să-l reținem, în momentul în care noi ne hrănim, energia rezultată din aceste alimente lucrează. Dar, dacă activitatea noastră este mai extinsă, atunci rămânem datori de energie. Ei bine, în medicina orientală spun un lucru extraordinar de interesant. În momentul în care ajunge în datorie de energie, adică lucrăm mai mult decât ne dă nouă alimentația, suntem obligați să luăm dintr-o structură, dintr-un organ. Că luăm din inimă, din creier, din ficat, n-are importanță, dar știți cum e? Dacă asta se întinde mereu, la un moment dat se rupe.

Există o soluție, că de asta am abordat ideea. Soluția este asta, ca cel puțin la jumătatea zilei sau în momentul în care am terminat o activitate, să intrăm într-o stare de relaxare, simplă. Pur și simplu că stăm într-un fotoliu cu ochii închiși și încercăm să limpezim creierul, că luăm o poziție culcat pe spate, n-are niciun fel de importanță. Acest lucru este extrem de important pentru noi, să recuperăm energia care o pierdem prin procesul de muncă. Și știu că dumneavoastră aveți o activitate extrem de solicitantă, extrem de responsabilă. Nu este deloc ușoară, pentru că, de când e lumea lume, esența tuturor lucrurilor a fost dreptatea. Dumneavoastră, cei care trebuie să luptați pentru dreptate, aveți suficient de multe activități cu solicitare mare în sensul ăsta. Așadar, există posibilitatea să ne recuperăm această pierdere de energie prin activitate, și asta are o mare importanță. O chimie înseamnă o cuplare a organismului pe sistemul care produce energie, nu care consumă, cum este simpaticul, mergem pe parasimpatic, mă rog, fără prea multe amănunte tehnologice. Înseamnă un singur lucru. Posibilitatea noastră de a ne păstra forța vitală, posibilitatea noastră de a întineri.

Pe vremea când eu făceam neurologie, știam că regresia biologică începe cu atrofia frontală, a zonei frontale. Ei, iată, că în clipa de față, avem posibilitatea să o refacem această atrofie. Este procesul de reîntinerire, dacă vreți. În ultima carte Creierul și mintea Universului, am descris pe larg acest lucru. Există această posibilitate, în clipa de față, mergând, uzând de această gândire pozitivă sau cu o semnificație pozitivă pentru noi, această posibilitate de a recupera energia pe care o consumăm în activitatea noastră, și asta înseamnă gândire pozitivă, înseamnă o anumită dietă. Iată un lucru foarte important.

Numai pentru un capitol am citit 1.400 de pagini din literatura occidentală. Toate dietele, fără excepție, științifice mă refer, spun următorul lucru. Dieta hipocalorică, deci nu hipercalorică, este cea care conservă sănătatea și ne dă posibilitatea să ne păstrăm vitalitatea, care este extrem de importantă pentru noi. În clipa de față, avem posibilitatea să ne menținem vigurozitatea fizică, intelectuală. Avem toate elementele științifice, putem să beneficiem de ele, și eu nu pot decât să vă doresc succes, tocmai în ideea că, iată, și medicina vine în sprijinul nostru, al tuturor, sigur și al dumneavoastră și al nostru, făcând ceva pentru noi util.

Vă mulțumesc!

Discursul domnului Dumitru Constantin Dulcan cu ocazia Zilei Justiției 2021 was last modified: iulie 6th, 2021 by Dumitru Constantin Dulcan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Dumitru Constantin Dulcan

Dumitru Constantin Dulcan

Este medic neurolog și psihiatru, autor de literatură filosofică și metafizică.
A mai scris: