Discursul domnului Bogdan Bucur cu ocazia lansării revistei Legal Point nr. 1/2018

16 iul. 2018
Vizualizari: 3149
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În cadrul lansării revistei Legal Point nr. 1/2018, unul dintre momentele memorabile ale manifestării a fost decernarea premiului Legal Point nr. 1/2018 domnului Bogdan Bucur, în aprecierea succesului repurtat de lucrarea „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”.

Cu această ocazie domnul lector universitar a rostit următorul discurs:

„Domnilor miniștri, domnule secretar de stat, doamnelor și domnilor profesori, onorat auditoriu,

Pe lângă mulțumirile care se cuvin, dragă domnule Nicolae Cîrstea, în asemenea momente formale, aș începe prin faptul că mie mi-a plăcut începutul intervenției domnului Andrei Păunescu – este o întrebare pe care și-o pune orice intelectual critic: «De ce eu, de ce lucrarea mea, de ce aici?». Chiar dacă nu o adresezi cu voce tare – și am așteptat onestitatea dânsului –, oricum trebuie să răspunzi la aceste întrebări în fața unui auditoriu. Există trei răspunsuri pe care le am la această întrebare, le voi da scurt, dinspre general către particular.

Primul dintre ele l-a dat deja, înaintea mea, domnul profesor Valeriu Stoica. Eu sunt titularul cursului de Sociologie juridică la Facultatea de Științe Politice la SNSPA la master și interferența dintre diferitele sectoare ale culturii – iar cultura juridică este unul important, dar nu singular – este o treabă care trebuie cercetată și o voi face mai bine în următoarea mea lucrare, în sensul în care avem o fascinație, de-a lungul întregii perioade de modernizare a României, în a considera că modernizarea se face exclusiv prin actul normativ. Există o fascinație teribilă a capacității de a emite, de a edicta, crezând că legea este suficientă în a schimba societatea. De multe ori nu se întâmplă așa, știm bine.

A doua idee pe care aș dori să o aduc în discuția dumneavoastră este legată de faptul, pornind de la un interviu pe care-l aveți în actualul număr, e un interviu cu doamna Carmen Croitoru – instituția pe care dânsa o conduce realizează în fiecare an barometrul de consum cultural. Sunt astăzi, aici, dragă domnule Cîrstea, onorat auditoriu, pentru faptul că 70% din populația României citește puțin spre deloc – potrivit ultimului barometru de consum cultural. Drept urmare, și eu, și dumneavoastră, domnule Cîrstea, ne adresăm unui public – îmi imaginez că toți cei de față fac parte din aceste 30% de procente, cei care sunt prieteni cu cartea. Și acești 30% în diferite proporții, dar sunt prieteni cu cartea.

Și acum – al treilea răspuns –, când discutăm despre carte există criterii de evaluare, de ierarhizare – acesta este ultimul răspuns. «Cartea de aur a centenarului Marii Uniri», pe care am muncit-o mai bine de doi ani, sub coordonarea științifică a profesorului Bogdan Murgescu, Facultatea de Istorie, Universitatea din București, are primele două tiraje ale ediției I de 5000 de exemplare, marea majoritate fiind epuizate, primul tiraj, de 2000 de exemplare, s-a epuizat în primele două luni de la lansarea oficială, la Gaudeamus-ul trecut. Este un succes de piață evident și fac parte din tânăra generație de autori, care consideră că trebuie să existe o interferență măsurabilă și corectă între economia de piață și consumul cultural. Eu, unul, am o atitudine care-mi stârnește un rictus în colțul gurii atunci când aud oameni care se pretind geniali, dar nu-i citește nimeni. Consider că într-o economie de piață cartea bună trebuie să fie cumpărată, niște artiști adevărați trebuie să joace cu sala plină, o piesă de teatru bună trebuie să se joace cu sala plină de asemenea și, în general, trebuie să introducem inclusiv în domeniul cultural – și am militat pentru aceasta în diferitele tipuri de organizații în care particip sau în care sunt angajat, am militat pentru introducerea acestor domenii, acestor instrumente de măsurare și de apreciere, inclusiv pentru domeniul cultural. În ceea ce privește conținutul efectiv al lucrării, sigur că este dreptul dumneavoastră și al tuturor de a face această apreciere. Am să vă zic doar, în încheiere, faptul că – și iarăși este o legătură cu distinsa audiență pe care o am acum – conține aproape toate actele administrative și normative care au făcut, care au condus procesul de unificare națională, începând din 1916, cu intrarea României în Primul Război Mondial – e primul capitol al cărții –, continuând cu unirea Basarabiei cu România, unirea Bucovinei cu România, unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Sătmarului și Maramureșului cu România. A patra unire, cea mai puțin cunoscută, și uitată, peste care s-a așezat demult uitarea, este micuța insulă Ada Kaleh, care s-a alipit României în baza unei decizii a Congresului de Pace de la Paris, în 1919. Urmează diferitele tipuri de – e ultimul capitol – celebrare a Marii Uniri, și aici e o chestiune care ne poate inspira, pe cei care avem nevoie de așa ceva, în sensul în care celebrările Marii Uniri în perioada interbelică – pentru că pe ele le-am tratat eu – sunt exclusiv culte și intelectuale, ceea ce înseamnă edificarea de monumente publice, de for public, înseamnă diferite manifestații cu caracter cultural, care se țin de regulă în sălile teatrelor, ateneelor și, bineînțeles, editarea de lucrări de specialitate sau alte serbări publice. În niciun caz nu poate fi vorba despre chestiile caraghioase pe care le auzim în zilele noastre – mici, bere și alte manifestări cu caracter comunal sau local, evident, plătite din bani publici.

În partea finală a lucrării, am încercat să tratez și să propun spre meditație și încântare cititorului capitolul «România Mare» – cele mai importante înfăptuiri, care pot fi, evident, documentate pe baza accesului la izvoarele de care dispunem. Actul sublim al acestui proces excepțional, cel mai important din istoria României, fără niciun dubiu, este încoronarea de la Alba Iulia.

Cu această imagine și în încheiere, cu mulțumirile pe care se cuvine să le adresez celor care m-au ajutat să fac din Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri un succes de piață, un succes pe piața noastră editorială. Este – de fiecare dată o fac – o obligație din partea mea să-i mulțumesc domnului Drăgan – îl văd în sală –, este directorul Arhivelor Naționale și este un om care pune foarte multă pasiune în munca competentă pe care o face. Folosesc și acest prilej pentru a-i mulțumi și dânsului, și dumneavoastră și, în primul rând, dumneavoastră domnule Cîrstea. Suntem într-o misiune comună – nu știu cum o vom face, nu vom stabili și nici nu cred că vom ajunge la o concluzie de comun acord acum, dar trebuie crescut procentajul celor 30%”.

Lect. univ. dr. Bogdan Bucur,
Departamentul de Sociologie al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA


 

Vizionați evenimentul integral aici:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Galeria foto a evenimentului:

Discursul domnului Bogdan Bucur cu ocazia lansării revistei Legal Point nr. 1/2018 was last modified: iulie 17th, 2018 by Bogdan Bucur

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice