Despre drumul către Adevăr și magia din sălile de judecată

31 ian. 2024
Articol UJ Premium
Vizualizari: 298
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Multe se spun despre magistrați și procese, despre avocați și lumea juridică, despre ce se întâmplă în sălile de judecată și despre cum acolo libertatea, averea, familiile și implicit, viețile oamenilor sunt aruncate în arenă, urmând a se lua la finalul unei lupte între cele două adevăruri, mereu ireconciliabile, mereu antagonice, decizia finală.

Justiția nu este doar despre legi, este despre oameni, este despre dreptate și despre adevăr, despre lupta continuă, universală, mitologică, dintre bine și rău. Justiția este magie, iar Hogwartsul este în fiecare zi, în sălile de judecată. Acolo se strâng o mulțime de oameni inteligenți, care au studiat ani întregi pentru a ști să rostească formula potrivită la momentul potrivit și să creeze astfel, magie. Forfota și agitația se încheie când magistratul pășește în sală și deschide arena. „Declar deschisă ședința de judecată”, sunt un fel de „Sesam deschide-te” modern, iar poarta opacă ce acoperea drumul către adevăr se dă la o parte și lasă deschis drumul către dreptate.

Oameni în robe negre se înfruntă în argumente iar formule magice îmbrăcate în dictonuri juridice latine sunt aruncate de la adversar la adversar, făcând duelul judiciar scânteietor, cele două adevăruri ciobindu-se reciproc, până când fie doar unul dintre ele rămâne neatins și șlefuit, fie când se contopesc într-unul singur, adevărul judiciar, căci adevărul este, în final, destinația, luminița de la capătul tunelului.

Cercetând atent semnele care ne înconjoară, putem vedea, chiar pe fațada Palatului de Justiție, care constituie și sediul Curții de Apel București, cele cinci statui cu chipuri de femei, ce semnifică de la stânga la dreapta Atenția, Legea, Vigoarea, Elocința și Adevărul.

Poate nu întâmplător, prima dintre ele este Atenția, care constituie nu doar una dintre cele mai importante virtuți ale juriștilor, ci și poarta către toate celelalte acțiuni. Atenția, portretizată lângă Vigoare, reușesc, împreună, să deschidă calea oamenilor pentru ca aceștia să ajungă în fața Legii. Căci, dacă un petent nu este atent să introducă acțiunea sa la timp, atunci nu va mai putea ajunge în fața Legii, căci acțiunea sa, târzie, lipsită de vigoare, va fi respinsă că tardiv formulată, așa că, iată de ce, Atenția și Vigoarea sunt primele dintre încercările prin care cineva trebuie să treacă, pentru a ajunge în fața Legii, în anevoiosul drum către Adevăr.

La fel de interesant este că Atenția este singura dintre femei care este goală, și pe bună-dreptate, Atenția nu se poate înfățișa astfel în fața Legii, de aceea, ea merge la drum însoțită întotdeauna de Vigoare, care poartă haine și care este cea mai mândră dintre statui, deoarece prin ea justițiabilii ajung în fața Legii și tot ea este însuflețirea din spatele acțiunilor părților.

Legea este cea de-a treia încercare și ține în mâna stângă o carte, iar cu mâna dreaptă pare că cerne posibilul de imposibil, acțiunile morale de cele ilicite și lasă deschisă calea doar pretențiilor care sunt suficient de legitime să stea în fața Justiției.

Justiția urmează Legii și este cea mai aplecată spre oameni, ea analizează nu doar textele și formulele magice rostite prin dictonuri juridice latine, ci privește direct în ochii oamenilor spre a vedea adevărul de dincolo de adevăr. Căci Justiția este mai apropiată de Adevăr decât Legea, de aceea oamenii au nevoie nu doar de Lege, ci de Justiție.

Elocința o urmează în drumul către Adevăr, iar această privește mândră, conștientă fiind câte probe au fost de parcurs către Adevăr doar pentru a ajuge la ea mai întâi, căci ce este Justiția fără Elocință, fără argumente și cum altfel ar putea ea prezența Adevărul? Adevărul. Ultima dintre statui, prima dintre valori, scopul întregului proces și destinația anevoiosului drum, căci în călătoria către Adevăr justițiabilii au întâlnit o mulțime de oameni în robe negre, care știau formule magice latine și care au dat dovadă de multă inspirație, imaginație și dăruire, și pentru că au trebuit să poarte un nume li s-a spus magistrați sau avocați.

O lume a magiei, în care cuvinte magice precum „prescripția” șterg datorii, în care „revendicarea” restabilește proprietăți, în care „răspunderea civilă sau penală” stinge setea de dreptate și în care magicienii dreptului sunt uniți într-un cod al onoarei, al conștiinței și al bunei-credințe, care, și el, a trebuit să poarte un nume, Etică și organizare judiciară.


* Material extras din Anjie Diana Goh, Culegere de legislație și jurisprudența pentru examenul de absolvire a INM și pentru absolvenții INM, judecatori și procurori. Etica și organizare judiciara, Ed. Universul Juridic, București, 2024.

Despre drumul către Adevăr și magia din sălile de judecată was last modified: ianuarie 30th, 2024 by Anjie Diana Goh

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Anjie Diana Goh

Anjie Diana Goh

Este judecător, fiind absolventă a Institutului Naţional al Magistraturii, din anul 2021. Din anul 2020 este doctorand în cadrul Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti. A absolvit cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti în anul 2019 şi în acelaşi an a susţinut examenele de admitere în profesie, fiind admisă în Baroul Bucureşti, la Institutul Naţional al Magistraturii şi la masterul de Carieră judiciară din cadrul Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti. A publicat numeroase articole în reviste de specialitate precum revista „Dreptul”, revista „Universul Juridic”, revista „Doctrină şi Jurisprudenţă”, revista „Themis”, revista „Juris Juventute” şi pe principalele portaluri legislative de profil: juridice.ro, universuljuridic.ro sau Lege5.ro.
A mai scris: