Congresul Avocaților 2023: „Educația juridică rămâne în atenția noii conduceri a UNBR”. Interviu cu av. Luminița Ioana, membru al Comisiei Permanente a UNBR, prodecan al Baroului Argeș

30 iun. 2023
Vizualizari: 288

Cristian Pavel: Bună dimineața, doamnelor, domnișoarelor și domnilor! Ne aflăm în cea de-a doua zi a Congresului Uniunii Naționale a Barourilor din România, în ambianța plăcută a Hotelului Caro din Capitală. Avem plăcerea de a o saluta alături de noi pe doamna avocat Luminița Ioana. Domnia sa a fost proaspăt aleasă în Comisia Permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România. Felicitări pentru alegere!

Luminița Ioana: Vă mulțumesc! Bună ziua și dvs.!

Cristian Pavel: Este o mare plăcere să observăm că în noua structură de conducere a Uniunii există o bună reprezentare geografică, există colegi din Moldova, din Muntenia, din Banat, din zona Transilvaniei… Cu siguranță, acest lucru o să ajute și reprezentarea colegilor avocați din teritoriu va fi mult mai eficace, vocea acestora putându-se face, prin reprezentanții aleși, mult mai bine auzită. Cum vi s-a părut atmosfera Congresului? 

Luminița Ioana: Fiind un congres electoral și fiind doar prima zi, în care doar am ales organele de conducere, a fost o atmosferă efervescentă, de dezbateri, dar discuțiile cu adevărat interesante vor fi abia astăzi, în cea de-a doua zi, când toți delegații la Congres și noua conducere vor încerca să ia pulsul problemelor din teritoriu. Avem destule sarcini de rezolvat în acest mandat pe care l-am primit.

Cristian Pavel: Există priorități clar definite pentru noua echipă de conducere, s-a ajuns la conturarea și la structurarea unor puncte nevralgice, sensibile, prioritare în noul mandat? 

Luminița Ioana: Prioritară este avocatura, profesia! Prioritari sunt avocații care compun profesia. Că vor fi probleme, să dea Dumnezeu să reușim să le rezolvăm pe toate, pentru că ele există și tot vor mai apărea, cu siguranță. Evident, nu sunt previzibile toate. De exemplu, în anii anteriori, nimeni nu se gândea că vom trece printr-o pandemie și prin problemele legate de o astfel de situație, deci încercăm să fim o echipă, să avem calm, determinare și să încercăm cu multă înțelepciune să le rezolvăm pe toate.

Cristian Pavel: Este prima dată când Argeșul este reprezentat la nivel de vârf în profesie? 

Luminița Ioana: Nu, l-am avut înaintea noastră pe dl Decan Nae Zărnescu, cel care a reprezentat Baroul nostru timp de două mandate în Comisia Permanentă, așa că eu nu am făcut altceva decât să ridic din nou Argeșul, grație onoarei de a fi membru în Comisia Permanentă.

Cristian Pavel: Dvs. ați avut și aveți o preocupare aplicată și concentrată în zona de educație juridică, atât de necesară la nivelul societății românești. Ce ne puteți spune despre educația juridică, în general, și despre demersurile făcute pe această linie? 

Luminița Ioana: Proiectul de educație juridică Fii avocat în școala ta se află în cel de-al doilea an de dezvoltare. Este principalul proiect al profesiei de avocat, de responsabilitate și responsabilizare socială. El a reprezentat chiar o formă de publicitate făcută profesiei de avocat. Fiind benefic profesiei, mi s-a părut și mi se pare absolut obligatoriu ca acesta să poată continua. Trebuie să ne reinventăm în fiecare an, va trebui să găsim, cu imaginație și pasiune, căile pe care să mergem pentru a menține trează atenția colegilor și implicarea lor în proiect, dar și atenția societății față de acest demers.

Cristian Pavel: Este un proiect care vizează elevii, studenții sau sunt și unele ONG-uri implicate?   

Luminița Ioana: Deocamdată, noi, avocații, am mers doar în școli, școlile gimnaziale și în licee. Am încercat să dezvoltăm diferite proiecte, am încercat să facem lansări de carte în interesul educației juridice a elevilor. Vom încerca să facem concursul de cunoștințe ale științelor juridice la nivel mediu, la nivelul pe care trebuie să-l aibă copiii, pentru a dispune de minime cunoștințe în acest sens.

Încercăm, suntem un departament de educație juridică în cadrul Uniunii Naționale a Barourilor și, cu siguranță, fiecare venim cu idei și încercăm să aducem mereu câte ceva nou pentru a menține interesul.

Cristian Pavel: Bănuiesc că este o misiune critică și dificilă, dar în aceeași măsură foarte frumoasă, provocatoare, care induce responsabilitate și vă determină să găsiți un termen de dialog și punți de comunicare între dvs. și entitățile din învățământ, lucru care nu e simplu. Reușiți mereu acest lucru?

Luminița Ioana: A fost o cale de ieșire a profesiei de avocat în societate. Pe viitor, vom încerca să facem chiar ore de educație juridică cu profesorii, cu părinții, pentru că e nevoie ca fiecare să aibă minime cunoștințe juridice, astfel încât să-și poată cunoaște și drepturile, dar și obligațiile.

Cristi Pavel: Este un lucru îmbucurător, vă dorim succes. Felicitări pentru alegerea în Comisia Permanentă și mult succes în activitatea viitoare, toate cele bune!

Luminița Ioana: Vă mulțumesc mult!

Congresul Avocaților 2023: „Educația juridică rămâne în atenția noii conduceri a UNBR”. Interviu cu av. Luminița Ioana, membru al Comisiei Permanente a UNBR, prodecan al Baroului Argeș was last modified: iulie 4th, 2023 by Luminița Ioana

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice