ADR. Proiect: Norme privind reglementarea, recunoașterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanță utilizând mijloace video

13 aug. 2021
Vizualizari: 512

Pe site-ul oficial (www.adr.gov.ro), Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a supus dezbaterii publice Proiectul de Norme privind reglementarea, recunoașterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanță utilizând mijloace video.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului (13 august 2021), pe adresa de e-mail: contact@adr.gov.ro.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale proiectului:

Art. 1. Prezentele norme stabilesc cerințele minime tehnice și de securitate privind reglementarea, recunoașterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanță utilizând mijloace video.

(…)

Art. 4. Identificarea persoanei la distanță prin mijloace video se poate efectua numai după obținerea avizului emis de către Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Art. 5. Persoana juridică nerezidentă care dorește să desfășoare activități de identificare a persoanei la distanță utilizând mijloace video pentru cetățenii români, are obligația de a desfășura această activitate prin intermediul unei filiale înființată și înregistrată pe teritoriul României, filială care să îl reprezinte în fața autorităților statului român.

Art. 6(1) Identificarea persoanei la distanță utilizând mijloace video se realizează cu ajutorul unui sistem. (2) Pentru verificarea identității persoanei la distanță utilizând mijloace video se utilizează atât documentele de identitate, a căror imagine este capturată prin mijlocul video, cât și date sau informații obținute din surse credibile și independente, pe bază de acorduri/parteneriate încheiate între instituții și furnizorii de servicii de identificare, ca de exemplu: baze de date ale organismelor din sectorul public, baze de date private ale operatorilor economici care conțin informații de la autorități publice, rapoarte de audit, documente fiscale, extrase de cont etc. (3) Consultarea surselor de date este efectuată cu respectarea cerințelor aplicabile în materia protecției datelor cu caracter personal de informare a persoanei vizate, respectiv a persoanei supuse identificării la distanță prin mijloace video, în mod prealabil efectuării unei activități de prelucrare date, respectiv consultarea surselor de date de la alin. (2) după obținerea acordului persoanei care solicită identificarea la distanță prin mijloace video. (4) Se interzice utilizarea datelor/informațiilor obținute de către furnizorii de servicii de identificare în procesul de identificare a persoanei la distanță prin mijloace video din diverse surse, în alte scopuri, fără informarea/acordul persoanei sau alte prevederi legale în acest sens.

(…)

Art. 11(1) Identificarea la distanță utilizând mijloace video poate fi realizată doar de personal instruit. (2) Persoanele care au atribuții și responsabilități în procesul de identificare a persoanei la distanță utilizând mijloace video vor beneficia sau vor fi obligate să urmeze cursuri de pregătire profesională, anual. (3) Instruirea personalului desemnat pentru realizarea identificării persoanei la distanță utilizând mijloace video, intră în responsabilitatea reprezentantului legal al furnizorului de servicii de identificare. (4) Atribuțiile și responsabilitățiile personalului care realizează identificarea persoanei la distanță utilizând mijloace video vor fi stabilite prin act administrativ al persoanei care are competența de numire în funcție și vor fi prevăzute în fișa postului.

(…)

Art. 18 Verificarea documentelor de identitate în cadrul procesului de identificare a persoanei la distanță utilizând mijloace video
La verificarea documentelor de identitate vor fi avute în vedere următoarele aspecte, dar fără a se limita la acestea:
a) starea documentului de identitate, asigurându-se că acesta nu este deteriorat sau nu are elemente detectabile de falsificare;
b) existența elementelor de securitate optică/vizuală, după caz;
c) să ceară persoanei care parcurge procedura de identificare a persoanei la distanță utilizând mijloace video să încline documentul pe orizontală și/sau verticală în fața dispoziticului video de identificare;
d) verificarea a cel puțin trei elemente de securitate din categorii diferite;
e) verificarea altor elemente, cum ar fi: formatul documentului, dimensiunea și distanțarea caracterelor și fontul tipografic, în funcție de tipul de document analizat;
f) verificarea conținutului caracteristicilor individuale găsite în document, și anume, compararea fotografiilor primare și secundare – fotografia imprimare laser cu cea fantomă (monocromă).

(…)

Art. 24(1) Autoritatea exercită controlul și supravegherea respectării prevederilor prezentelor norme. (2) În vederea efectuării controlului prevăzut la alin. (1), președintele Autorității, prin decizie, desemnează și stabilește atribuțiile personalului de specialitate împuternicit să efectueze controlul în conformitate cu procedura aprobată de președinte, precum și natura, conținutul și modalitatea de solicitare a informațiilor cuprinse în documentele necesare efectuării controlului. (3) În urma sesizărilor primite sau în urma sesizării din oficiu, personalul cu atribuții de control efectuează acțiuni de control, cu tematică sau inopinat, în cadrul cărora poate solicita, menționând temeiul legal și scopul solicitării, documentele necesare pentru efectuarea controlului. (4) În cadrul acțiunilor de control, personalul de control poate să solicite și să primească, la fața locului sau într-un termen stabilit, informații cu privire la conformitatea cu cerințele privind identificarea persoanei la distanță utilizând mijloace video, necesare efectuării controlului. (5) Contravențiile prevăzute la art. 25 se constată de către personalul de control din cadrul Autorității, care va întocmi un proces-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii, semnat de către responsabilul echipei de control și de către reprezentantul contravenientului prezent la momentul încheierii procesului-verbal, căruia i se va înmâna o copie a procesului-verbal.

(6) Înainte de aplicarea unei sancțiuni contravenționale, în cazul constatării nerespectării prevederilor alin. (3), ale art. 6, art. 7-9, după caz, Autoritatea va transmite entității în cauză o notificare prin care îi va aduce la cunoștință – neregulile constatate, măsurile cu caracter obligatoriu ce trebuie luate – pentru remedierea acestora, stabilind totodată și termenul de conformare, care nu poate depăși 15 de zile, pentru contravențiile prevăzute la art. 25 alin. (1) lit. a) – c), respectiv 30 zile pentru cea prevăzută la art. 25 alin. (1) lit. d). (7) Termenul de conformare se calculează de la data comunicării notificării prevăzute la alin. (6). (8) În cazul în care, după expirarea termenului de conformare prevăzut la alin. (6), entitatea în cauză nu face dovada remedierii neregulilor constatate, aceasta va fi sancționată conform prevederilor prezentelor norme (…)”.

Pentru mai multe detalii cu privire la Proiect și la Nota de fundamentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și ADR. Concurs pentru ocuparea unui post de execuție vacant de consilier, gradul profesional superior, în cadrul Serviciului programe și proiecte

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
ADR. Proiect: Norme privind reglementarea, recunoașterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanță utilizând mijloace video was last modified: august 13th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.