Valențe ale principiului loialității administrării probelor în dreptul procesual penal român

31 oct. 2022
Vizualizari: 882
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Articolul prezintă faptul că principiul aflării adevărului presupune obligația organelor judiciare de a efectua o anchetă efectivă, din oficiu, de îndată ce le este adusă la cunoștință săvârșirea unei infracțiuni. Pentru a asigura caracterul echitabil și eficient al acestei anchete, aflarea adevărului trebuie să se raporteze la două principii derivate: principiul libertății probelor și principiul loialității procesuale.

Loialitatea procesuală a fost inițial înțeleasă ca o obligație a celor care participă la aflarea adevărului în orice mod, indiferent de poziția procesuală pe care o au, de a se comporta corect, fiindu-le interzis celor care administrează probe să utilizeze procedee incorecte, trucuri sau stratageme. Actuala reglementare a configurat principiul loialității în acord cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, stabilind că există lipsă de loialitate dacă organul judiciar folosește procedee neconforme cu principiile fundamentale ale ordinii juridice în vederea obținerii de probe. Lipsa de loialitate evocă înșelăciunea, artificiul, promisiunea, amenințarea, iar toate au ca efect reducerea sau suprimarea liberului arbitru, iar în final alterarea adevărului real pe care judecătorul trebuie să îl stabilească.

Acest studiu își propune a analiza principiul loialității administrării probelor dintr-o dublă perspectivă, națională și europeană, raportându-se atât la domeniul de aplicare al principiului, cât și la formele particulare de manifestare ale acestuia, respectiv: interzicerea constrângerilor în luarea declarațiilor inculpatului și interzicerea actelor de provocare, indiferent dacă acestea provin din partea organelor judiciare ori a unor particulari.

În partea finală a articolului, este realizată o analiză a sancțiunilor ce intervin în cazul încălcării loialității procesuale, atât prin raportare la soluția propusă în jurisprudența Curții Constituționale, cât și la necesitatea reținerii caracterului autonom al sancțiunii excluderii probelor nelegal sau neloial administrate.

Articolul a fost publicat în revista online a Facultății de Drept, AUBD – Forum Juridic nr. 2/2022, și poate fi consultat în integralitate aici

Valențe ale principiului loialității administrării probelor în dreptul procesual penal român was last modified: octombrie 31st, 2022 by Giulia Șologon

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Giulia Șologon

Giulia Șologon

Este avocat definitiv la SCA Țuca Zbârcea și Asociații, Departamentul de drept penal (în cadrul Baroului București), absolventă a Colegiului juridic franco-român de studii europene (2018), licențiată a Facultății de Drept din cadrul Universității București (2019) și absolventă a programului de masterat Științe Penale din cadrul aceleiași facultăți (2020).
A mai scris: