Stabilirea condiţiilor pentru comercializarea produselor pentru construcţii (H.G. nr. 668/2017 intră în vigoare: 18 noiembrie 2017)

9 oct. 2017
Vizualizari: 5251
 Art. 7 din H.G. nr. 668/2017

Potrivit art. 7, produsul pentru construcții care face obiectul unei evaluări tehnice europene, care a fost emisă pentru acesta, se comercializează însoțit de declarația de performanță întocmită de producător pe baza evaluării tehnice europene respective, certificatului de constanță a performanței, certificatului de conformitate a controlului producției în fabrică sau a evaluărilor și verificărilor efectuate de producător, în funcție de sistemul de evaluare și verificare a constanței performanței produsului pentru construcții prevăzut de evaluarea tehnică europeană aferentă.

Evaluarea tehnică europeană se elaborează de către un organism de evaluare tehnică europeană în baza unui document european de evaluare.

Organismele de evaluare tehnică europeană sunt desemnate și notificate de autoritatea competentă la Comisia Europeană și nominalizate pe pagina specializată de internet dezvoltată și gestionată de Comisia Europeană la adresa http://ec.europa.eu/growth/tools-databases/nando/

 

Art. 8 din H.G. nr. 668/2017

Art. 8 dispune că declarația de performanță se elaborează în conformitate cu prevederile Regulamentului delegat (UE) nr. 574/2014 al Comisiei din 21 februarie 2014 de modificare a anexei III la Regulamentul (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European și al Consiliului privind modelul care trebuie să fie utilizat pentru întocmirea unei declarații de performanță pentru produsele pentru construcții.

Declarația de performanță întocmită de producător pentru produsele pentru construcții în contact cu apa potabilă va fi însoțită de avizul sanitar/notificarea emis/emisă de Institutul Național de Sănătate Publică.

Astfel, declarația de performanță întocmită de producător pentru produsele pentru construcții care conțin substanțe periculoase cuprinse în lista din Regulamentul (CE) nr. 1.907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH) de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1.488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei, cu modificările și completările ulterioare, va fi însoțită de fișa cu date de securitate a produsului întocmită de producător.

 

 Art. 9 din H.G. nr. 668/2017

Conform art. 9, pentru produsele pentru construcții pentru care producătorul a întocmit o declarație de performanță pe baza unei specificații tehnice armonizate se aplică marcajul CE.

Oricine declară conformitatea cu o specificație tehnică armonizată printr-o declarație de performanță trebuie să facă dovada deținerii în mod legal a specificației tehnice armonizate, în condițiile legii și ale prezentei hotărâri.

 

 Art. 10 din H.G. nr. 668/2017

Art. 10 dispune că produsul pentru construcții care face obiectul unei specificații tehnice nearmonizate se comercializează însoțit de declarația de conformitate întocmită de producător pe baza certificatului de conformitate, a raportului de încercări sau a evaluărilor și verificărilor efectuate de producător, în funcție de schema de certificare aplicabilă.

Schema de certificare se stabilește prin echivalarea cu sistemul de evaluare și verificare a constanței performanței prevăzut pentru produsul în cauză prin Decizia Comisiei Europene referitoare la procedura de evaluare și verificare a constanței performanței aplicabilă produsului respectiv.

Produsul pentru construcții pentru care nu este emisă o decizie a Comisiei Europene se comercializează însoțit de declarația de conformitate emisă de producător pe baza evaluărilor și verificărilor efectuate de acesta.

 

 Art. 11 din H.G. nr. 668/2017

Art. 11 stabilește: certificatul de conformitate este elaborat de către un organism de evaluare a conformității produselor pentru construcții acreditat de către un organism național de acreditare în sensul și potrivit prevederilor Regulamentului (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerințelor de acreditare și de supraveghere a pieței în ceea ce privește comercializarea produselor și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93, prin încadrarea produsului pentru construcții într-o schemă de certificare.

Încercările sau testele necesare elaborării certificatului de conformitate se efectuează în laboratoare evaluate de organismul de evaluare a conformității produselor pentru construcții prevăzut la alin. (1) sau în laboratoare acreditate conform SR ISO/CEI 17025:2005 și SR ISO/CEI 17025:2005/AC:2007 de către un organism național de acreditare în sensul și potrivit prevederilor Regulamentului (CE) nr. 765/2008, pentru încercările sau testele prevăzute în specificațiile tehnice nearmonizate aplicabile.

Selectarea laboratoarelor prevăzute la alin. (2) în vederea realizării încercărilor și testelor pe produsele pentru construcții ce urmează a fi certificate este în responsabilitatea organismelor de evaluare a conformității produselor pentru construcții.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Organismele de evaluare a conformității produselor pentru construcții prevăzute la alin. (1) recunosc rapoartele de încercări emise de laboratoare de încercări acreditate de către un organism național de acreditare în sensul și potrivit prevederilor Regulamentului (CE) nr. 765/2008, pentru efectuarea încercărilor respective.

 

 Art. 12 din H.G. nr. 668/2017

Conform art. 12, declarația de conformitate se elaborează potrivit prevederilor seriei de standarde SR ISO/CEI 17050 Evaluarea conformității. Declarația de conformitate este dată de furnizor.

Astfel, declarația de conformitate va conține performanțele determinate și verificate pentru produsul în cauză, potrivit specificației tehnice aplicabile.

De asemenea, declarația de conformitate întocmită de producător pentru produsele pentru construcții în contact cu apa potabilă va fi însoțită de avizul sanitar/notificarea emis/emisă de Institutul Național de Sănătate Publică.

Declarația de conformitate întocmită de producător pentru produsele pentru construcții care conțin substanțe periculoase cuprinse în lista din Regulamentul (CE) nr. 1.907/2006, cu modificările și completările ulterioare, va fi însoțită de fișa cu date de securitate a produsului întocmită de producător.

 

 Art. 13 din H.G. nr. 668/2017

Art. 13 prevede că în cazul produselor pentru construcții pentru care producătorul a întocmit o declarație de conformitate pe baza unei specificații tehnice nearmonizate nu se aplică marcajul CE.

Oricine declară conformitatea cu o specificație tehnică nearmonizată printr-o declarație de conformitate trebuie să facă dovada deținerii în mod legal a specificației tehnice nearmonizate, în condițiile legii și ale prezentei hotărâri.

 

 Art. 14 din H.G. nr. 668/2017

Conform art. 14, Produsul pentru construcții pentru care nu există specificații tehnice armonizate sau specificații tehnice nearmonizate se comercializează însoțit de declarația de conformitate întocmită de producător pe baza unui agrement tehnic în construcții.

Agrementul tehnic în construcții este elaborat de către un organism elaborator de agremente tehnice în construcții abilitat de MDRAPFE.

Astfel, agrementul tehnic în construcții este însoțit de avizul tehnic în valabilitate emis de către Consiliul tehnic permanent pentru construcții.

Încercările sau testele necesare elaborării agrementului tehnic în construcții se efectuează în laboratoare acreditate conform SR ISO/CEI 17025:2005 și SR ISO/CEI 17025:2005/AC:2007 de către un organism național de acreditare în sensul și potrivit prevederilor Regulamentului (CE) nr. 765/2008, în laboratoare notificate pentru evaluarea performanței aferente caracteristicilor esențiale prevăzute la pct. 3 din anexa V la Regulamentul (UE) nr. 305/2011 sau în laboratoare autorizate de Inspectoratul de Stat în Construcții – ISC; laboratoarele trebuie să fie acreditate/notificate/autorizate pentru încercările sau testele prevăzute în agrementul tehnic în cauză.

Selectarea laboratoarelor prevăzute la alin. (4) în vederea realizării încercărilor și testelor pe produsele pentru construcții este în responsabilitatea organismului elaborator de agrement tehnic în construcții, cu acceptul producătorului.

Organismele elaboratoare de agremente tehnice în construcții prevăzute la alin. (2) recunosc rapoartele de încercări emise de laboratoare de încercări acreditate de către un organism național de acreditare în sensul și potrivit prevederilor Regulamentului (CE) nr. 765/2008, pentru efectuarea încercărilor respective.

 

 Art. 15 din H.G. nr. 668/2017

Art. 15 prevede că declarația de conformitate se elaborează în conformitate cu prevederile seriei de standarde SR EN ISO/CEI 17050.

Declarația de conformitate va conține performanțele determinate și verificate de către producător pentru produsul în cauză, potrivit specificației tehnice aplicabile.

Astfel, declarația de conformitate întocmită de producător pentru produsele pentru construcții în contact cu apa potabilă va fi însoțită de avizul sanitar/notificarea emis/emisă de Institutul Național de Sănătate Publică.

De asemenea, declarația de conformitate întocmită de producător pentru produsele pentru construcții care conțin substanțe periculoase cuprinse în lista din Regulamentul (CE) nr. 1.907/2006, cu modificările și completările ulterioare, va fi însoțită de fișa cu date de securitate a produsului întocmită de producător.

 

 Art. 16 din H.G. nr. 668/2017

Art. 16 stabilește că în cazul produselor pentru construcții pentru care producătorul a întocmit o declarație de conformitate pe baza unui agrement tehnic în construcții nu se aplică marcajul CE.

Oricine declară conformitatea cu un agrement tehnic național printr-o declarație de conformitate trebuie să facă dovada deținerii în mod legal a agrementului tehnic respectiv, în condițiile legii și ale prezentei hotărâri.

 

Capitolul III din H.G. nr. 668/2017

Capitolul III, purtând denumirea marginală „Consiliul tehnic permanent pentru construcții” cuprinde art. 17- 20, care dispun următoarele:

 

 Art. 17 din H.G. nr. 668/2017

Potrivit art. 17, Consiliul tehnic permanent pentru construcții, denumit în continuare CTPC, este constituit și funcționează ca entitate fără personalitate juridică pe lângă MDRAPFE.

 

 Art. 18 din H.G. nr. 668/2017

Art. 18 prevede că structura CTPC cuprinde un președinte și 8 membri și este prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Președintele CTPC este secretarul de stat coordonator al domeniului construcții din cadrul MDRAPFE.

Membrii CTPC sunt nominalizați de autoritățile și instituțiile cu responsabilități în domeniul construcțiilor, prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

Regulamentul de organizare și funcționare a CTPC se aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene.

 

 Art. 19 din H.G. nr. 668/2017

Potrivit art. 19, CTPC asigură desfășurarea activității privind agrementul tehnic în construcții, scop în care:

a) evaluează organismele elaboratoare de agremente tehnice în construcții, inclusiv grupele specializate din cadrul organismelor, în vederea acordării abilitării;
b) propune prelungirea, restrângerea domeniilor, menținerea condiționată, suspendarea temporară și anularea abilitării organismelor elaboratoare de agremente tehnice în construcții, după caz;
c) asigură supravegherea periodică a acestor organisme, ulterior abilitării;
d) organizează activitatea comisiilor tehnice de specialitate pentru analizarea și avizarea agrementelor tehnice în construcții, extinderea sau modificarea agrementelor tehnice în construcții și prelungirea avizelor tehnice pentru agrementele tehnice în construcții aflate în perioada de valabilitate;
e) avizează componența nominală a grupelor specializate care asigură avizarea internă a proiectelor de agremente tehnice în construcții în cadrul organismelor elaboratoare de agremente tehnice;
f) emite avizele tehnice care însoțesc agrementele tehnice pe perioada de valabilitate;
g) propune prelungirea valabilității avizului tehnic, modificarea, extinderea, suspendarea, retragerea agrementului tehnic în construcții, după caz.

 

 Art. 20 din H.G. nr. 668/2017

Art. 20 dispune că potrivit art. 43 alin. (9) din Legea nr. 10/1995, republicată, cheltuielile necesare elaborării și avizării agrementelor tehnice în construcții și cheltuielile necesare abilitării și supravegherii organismelor elaboratoare de agremente tehnice în construcții se suportă de către factorii interesați.

 

Capitolul IV din H.G. nr. 668/2017

Capitolul IV, purtând denumirea marginală „Documente care însoțesc produsul pentru construcții pe lanțul de distribuție cuprinde art. 21- 25, care dispun următoarele:

Stabilirea condițiilor pentru comercializarea produselor pentru construcții (H.G. nr. 668/2017 intră în vigoare: 18 noiembrie 2017) was last modified: octombrie 25th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.