„Spălarea banilor și evaziunea fiscală se îngemănează de foarte multe ori”. Interviu cu procuror Daniela Dediu, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București

22 feb. 2022
Vizualizari: 1461

Universul Juridic: Bună ziua, doamnelor, domnișoarelor și domnilor! Suntem la cea de a IV-a ediție a Conferinței consacrate Combaterii și Prevenirii Spălării Banilor, organizată de Universul Juridic, de data aceasta găzduită de Academia de Studii Economice din București. Avem bucuria să o avem alături de noi pe doamna Daniela Dediu. Domnia Sa este procuror în cadrul Parchetului Militar București. Greșesc cumva?

Daniela Dediu: Nu, nu greșiți.

Universul Juridic: Ne bucurăm că sunteți alături de noi pentru a treia oară. Este o dovadă că acest eveniment stârnește interes nu numai în rândul celor direct interesați, dar chiar și în rândul magistraților! Este important să precizăm faptul că doamna Daniela Dediu este un procuror care se preocupă și de zona editorială. Nu întâmplător Domnia Sa a publicat lucrări care țin de teme adiacente, evaziunea fiscală fiind una dintre ele, lucrări care au văzut lumina tiparului și la Universul Juridic. Ne bucurăm, spuneam încă o dată, că sunteți alături de noi și vreau să vă provoc din start. Există o diferență fundamentală între evaziune fiscală și spălare de bani?

Daniela Dediu: Desigur. Ele nu cred că pot fi confundate, dar, de foarte multe ori, aceste două infracțiuni, în practică, se îngemănează, respectiv banii proveniți din infracțiunea de evaziune fiscală sunt ulterior spălați. Și vorbim de sume importante, care intră, astfel, într-un proces de spălare. De aceea, de foarte multe ori, ele sunt tratate împreună, pentru că au o legătură ca infracțiune-predicat și infracțiune-scop.

Universul Juridic: Există o diferență notabilă între instrumentarea unui caz de această speță, între un parchet civil și un parchet militar?

Daniela Dediu: Nu există. Am primit întrebarea de foarte multe ori. Există spălare de bani sau există evaziune la militari? Și răspunsul este „Da”! Ați fi surprinși, dar și militarii sunt oameni, și sfera aceasta a infracțiunilor economice care au ca esență producerea de bani interesează pe toată lumea, indiferent de calitate. Nu are foarte mare importanță la acest moment. Banii sunt importanți pentru toată lumea.

Universul Juridic: Este delicat pentru o doamnă să funcționeze în cadrul unui Parchet Militar?

Daniela Dediu: La început a fost, dar acum m-am obișnuit. S-au obișnuit și colegii mei cu mine, și este ceva normal. Procedura este aceeași, regulamentele sunt aceleași și aplicăm legea indiferent de gen.

Universul Juridic: Dacă răsfoim un opis cu infracțiunile curente, infracțiunile pe care și publicul le cunoaște, dacă ne referim aici la spălare de bani, evaziune, finanțarea terorismului ș.a.m.d., ați putea încerca să faceți o ierarhizare a lor, ca pondere în spețele existente pe rol în instanțele din România, instanțe unde ați reprezentat cazuri și unde ați acuzat motivat pe cei vizați?

Daniela Dediu: Eu, personal, am lucrat ani de zile, în special în sfera infracțiunilor economico-financiare. Oarecum m-am specializat pe acest domeniu. Într-adevăr, ca procent, infracțiunile economice sunt mai puține decât infracțiunile de drept comun, să zicem ‒ circulație sau infracțiuni de violență ‒, însă sunt mult mai complexe.

A face un dosar economic înseamnă mult mai mult timp, înseamnă mult mai multă specializare, investigație complexă, care nu se poate compara. Și dacă vom compara un dosar de evaziune fiscală cu un dosar de conducere fără permis, vom constata că este tot un dosar, statistic, dar complexitatea și resursele alocate sunt infinit mai mari.

Universul Juridic: Cum credeți că ar putea fi diminuat acest fenomen? Întreb pentru că sunteți specializată în ceea ce înseamnă evaziune fiscală, o altă „pandemie” care a lovit România și o lovește de 32 de ani încoace, o „pandemie” de care probabil ne vom vindeca greu…

Daniela Dediu: Cred, din experiența pe care am avut-o în dosare, că partea de prevenție este foarte importantă. Alte organe decât organele penale trebuie să-și facă treaba. Mă refer la ANAF, mă refer la toate instituțiile implicate în procesul acesta de prevenire. Pentru că, dacă noi sperăm că îi prindem, îi trimitem în judecată, îi condamnăm, îi sancționăm, este suficient? Nu este. Este o pată foarte mare de infracțiuni care nu sunt descoperite, sau nu sunt descoperite la timp, sunt descoperite foarte târziu, pentru că organele care ar trebui să facă asta, în special organele fiscale, nu o fac.

Nu știu dacă este o chestiune care ține neapărat de legislație, cât de implicare, și probabil că doar când o să avem partea aceasta foarte bine pusă la punct, o să vorbim de sfârșitul acestei „pandemii” de evaziune fiscală.

Pe de altă parte, există infracțiuni de evaziune fiscală în toată lumea. În orice țară, cât ar fi de evoluată și de democrată, această practică este veșnică, pentru că banii sunt importanți pentru mulți și, automat, apare interesul de a obține mai mulți bani.

Universul Juridic: O ultimă întrebare de ordin personal. V-ar fi plăcut, la un moment dat, să apărați un client sau este mai provocator faptul că trebuie demonstrată vinovăția sa?

Daniela Dediu: Pentru mine, ca iubitor al dreptului, iubitor al dreptului penal, cred că, indiferent în ce poziție te afli, că aperi pe cineva sau că acuzi pe cineva sau că judeci pe cineva, trebuie să-ți faci treaba și să găsești modalitățile de a-ți face treaba cu, practic, aceleași norme. Și eu lucrez cu aceleași norme, și avocatul cu aceleași norme, doar că le aplicăm în așa fel încât scopul activității noastre să fie dus la bun sfârșit. Este o luptă, este ca un joc de șah între noi ‒ organele judiciare și avocați. Și tot timpul îmi place să cred că cel mai bun trebuie să câștige. Și atunci, tot timpul trebuie să ne perfecționăm, să învățăm mai mult ca să putem aplica mai bine prevederile legale și să avem succes în activitate.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Universul Juridic: Mulțumim doamnei Daniela Dediu. Este spectaculos faptul că un procuror ca dumneavoastră și-a găsit răgaz să fie alături de Universul Juridic în astfel de evenimente. Vă așteptăm cu drag în următoarele ocazii!

Daniela Dediu: Și eu vă mulțumesc foarte mult pentru invitație! Pentru mine, nu doar faptul că am participat ca speaker la această conferință este important, ci faptul că am participat la niște prezentări foarte interesante din punct de vedere practic. Și sper ca și cele care vor urma să fie la fel de instructive.

„Spălarea banilor și evaziunea fiscală se îngemănează de foarte multe ori”. Interviu cu procuror Daniela Dediu, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București was last modified: februarie 21st, 2022 by Daniela Dediu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice