Soluţionarea cauzei potrivit procedurii simplificate a recunoaşterii învinuirii (NCPP, L. nr. 47/1992)

15 feb. 2021
Vizualizari: 554
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 836/2020

NCPP: art. 275 alin. (2), art. 377 alin. (4), art. 386 alin. (1), art. 420 pct. 10, art. 421; L. nr. 47/1992: art. 29 alin. (1)

Înalta Curte constată că dispozițiile legale a căror constituționalitate se contestă nu au legătură cu soluția ce poate fi pronunțată în cauză, de vreme ce art. 377 alin. (4) C. proc. pen. vizează soluționarea cauzei potrivit procedurii simplificate a recunoașterii învinuirii, iar inculpatele S.C. B. S.R.L. și S.C. A. S.R.L nu au recunoscut săvârșirea faptelor și nu au solicitat ca judecată să aibă loc potrivit acestei proceduri.

Or, așa cum s-a arătat, excepția de neconstituționalitate este un incident apărut în cadrul unui litigiu, astfel că invocarea ei impune justificarea unui interes, iar stabilirea existenței acestui interes se face pe calea verificării pertinenței excepției în raport cu procesul în care a intervenit. Astfel, decizia Curții Constituționale în soluționarea excepției trebuie să fie de natură a produce un efect asupra conținutului hotărârii din procesul principal, respectiv asupra conținutului hotărârii ce se va pronunța în cauză.

Ca urmare, având în vedere că remediul procedural al excepției de neconstituționalitate nu a fost folosit de recurentele inculpate în scopul și finalitatea sa, adică pentru armonizarea prevederilor legale considerate neconstituționale cu legea fundamentală, situație în care un asemenea demers este inadmisibil, se constată că, în mod corect, Curtea de Apel București a respins cererea de sesizare a Curții Constituționale, apreciind că excepțiile invocate nu respectă cerința reglementată de art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992.

Pentru considerentele expuse, Înalta Curte, va respinge, ca nefondate, recursurile formulate de inculpatele S.C. B. S.R.L. și S.C. A. S.R.L. împotriva dispoziției de respingere ca inadmisibilă a cererii de sesizare a Curții Constituționale, cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 420 pct. 10 C. proc. pen., art. 421 C. proc. pen., raportat la art. 386 alin. (1) C. proc. pen. prin raportare la Decizia nr. 250/2019 a Curții Constituționale a României și a dispozițiilor art. 377 alin. (4) C. proc. pen. cu referire la art. 421 pct. 2 lit. b) C. proc. pen., cuprinse în decizia penală nr. 866/A din 18 septembrie 2020, pronunțată de Curtea de Apel București, secția I Penală, în dosarul nr. x/2014.

Potrivit art. 275 alin. (2) C. proc. pen. recurentele inculpate vor fi obligate la plata sumei de câte 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Soluționarea cauzei potrivit procedurii simplificate a recunoașterii învinuirii (NCPP, L. nr. 47/1992) was last modified: februarie 15th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.