Solicitare privind obligarea pârâtului la plata sumelor reprezentând contravaloarea dreptului la diurnă şi a dreptului pentru facilitarea legăturii cu familia şi recreere
- C. muncii: art. 269 alin. (2)
- NCPC: art. 116
- NCPC: art. 135 alin. (1)
Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului București, secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale la 24 februarie 2020, sub nr. x/2020, reclamanții A., B., C., D., E., F., G., H., I., J., K., L., M., N., O., P., Q., R., S., T., U., V., W., X., Y., Z., AA., BB., CC., DD., EE., FF., GG., HH., II. au formulat, în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Apărării Naționale, au solicitat obligarea pârâtului la plata sumelor, actualizate cu indicele inflației la data plății, reprezentând contravaloarea dreptului la diurnă și a dreptului pentru facilitarea legăturii cu familia și recreere pentru perioada/perioadele în care fiecare și-a desfășurat atribuțiile de serviciu prin detașare în cadrul unor misiuni de menținere a păcii, organizate de către Organizația Națiunilor Unite.
În drept, reclamanții și-au întemeiat prezenta cerere, între altele, pe dispozițiile art. 30 alin. (1) și (3) coroborate cu prevederile art. 59, art. 83, art. 148 alin. (1) și cu prevederile art. 194 C. proc. civ., art. 269 alin. (1) și (3) Codul muncii, art. 210 din Legea nr. 62/2011, art. 27 din Ordonanța Guvernului nr. 137/2000.
(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 283 din 9 februarie 2022)
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Înalta Curte de Casație și Justiție, constatând existența unui conflict negativ de competență între cele două instanțe, care se declară deopotrivă necompetente în a judeca aceeași pricină, în temeiul dispozițiilor art. 135 alin. (1) C. proc. civ., va pronunța regulatorul de competență, stabilind în favoarea Tribunalului București, secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale competența de soluționare a cauzei, pentru următoarele considerente:
Înalta Curte reține că reclamantul T. a solicitat instanței obligarea pârâtului Ministerul Apărării Naționale la plata sumelor, actualizate cu indicele inflației la data plății, reprezentând contravaloarea dreptului la diurnă și a dreptului pentru facilitarea legăturii cu familia și recreere pentru perioada/perioadele în care și-a desfășurat atribuțiile de serviciu prin detașare în cadrul unor misiuni de menținere a păcii, organizate de către Organizația Națiunilor Unite.
Excepția necompetenței teritoriale a fost admisă de instanța inițial învestită, după disjungerea prezentului dosar din dosarul inițial format.
Față de obiectul acțiunii, se constată că sunt incidente dispozițiile art. 269 alin. (2) Codul muncii și cele ale art. 210 din Legea nr. 62/2011, competența fiind alternativă: tribunalul în a cărui circumscripție își are domiciliul sau locul de muncă reclamantul.
Se mai constată că prin notele scrise, depuse la data de 20 noiembrie 2021, reclamantul T. a precizat expres că locul său de muncă este în Municipiul București.
Pentru toate cazurile în care legea stabilește o competență teritorială alternativă, dreptul de a decide care dintre instanțele deopotrivă competente să fie sesizate revine exclusiv reclamantului, conform art. 116 C. proc. civ., iar, în speță, reclamantul a ales să sesizeze Tribunalul București, secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale.
Așa fiind, prin depunerea cererii de chemare în judecată la Tribunalul București, reclamantul a învestit în mod legal această instanță, fixând în mod definitiv competența în favoarea acesteia.
În raport de considerentele expuse și de principiul asigurării accesului efectiv la justiție, văzând și dispozițiile art. 135 alin. (4) C. proc. civ., Înalta Curte de Casație și Justiție urmează a stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea în favoarea Tribunalului București, secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale.
Sursa informației: www.scj.ro.