Regulamentul CNVM nr. 13/2005 privind autorizarea şi funcţionarea depozitarului central, caselor de compensare şi contrapărţilor centrale și alte acte normative – modificări (Regulamentul ASF nr. 4/2015)

2 apr. 2015
Vizualizari: 2757

Despre

  • M. Of. nr. 213 din 30 martie 2015
  • Regulamentul ASF nr. 4/2015
  • Autorizarea şi funcţionarea depozitarului central, caselor de compensare şi contrapărţilor centrale

Art. 63 alin. (1) lit. e) Regulamentul CNVM nr. 13/2005 (modificat prin Regulemantul ASF nr. 4/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 63 alin. (1) lit. e) avea următorul conținut: informații cu privire la plata dividendelor, a dobânzilor sau a altor sume distribuite, în cazul în care acestea sunt distribuite prin depozitarul central, precizându-se data declarată, valoarea dividendului sau a sumei distribuite, suma reținută la sursă cu titlu de impozit, dacă este cazul, precum și data plății.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 63 alin. (1) lit. e) are următorul conținut:  „e) informații cu privire la plata dividendelor, a dobânzilor sau a altor sume distribuite, precizându-se data declarată, valoarea dividendului sau a sumei distribuite, suma reținută la sursă cu titlu de impozit, dacă este cazul, precum și data plății”.

 

Art. 64 alin. (1) Regulamentul CNVM nr. 13/2005 (modificat prin Regulemantul ASF nr. 4/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 64 alin. (1) prevedea faptul că înregistrările referitoare la investitori, volumul valorilor mobiliare deținute de fiecare investitor și situația acestor valori mobiliare sunt realizate de:

a) depozitarul central, pentru conturile individuale de valori mobiliare administrate de acesta în numele investitorilor;

b) participanți, pentru conturile globale, atât pentru cele în nume propriu, cât și pentru cele ale clienților, potrivit prevederilor art. 151 alin. (1) și (2) din Legea nr. 297/2004.

c) membri, alții decât participanții definiți la art. 168 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 297/2004, pentru conturile globale, potrivit contractului încheiat cu depozitarul central.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 64 alin. (1) prevede: „(1) Înregistrările referitoare la investitori, volumul instrumentelor financiare deținute de fiecare investitor și situația acestor instrumente financiare sunt realizate de:

a) depozitarul central, pentru conturile individuale de instrumente financiare administrate de acesta în numele investitorilor;

b) participanți, pentru conturile globale, atât pentru cele în nume propriu, cât și pentru cele ale clienților, potrivit prevederilor art. 151 alin. (1) și (2) din Legea nr. 297/2004”.

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Art. 66 lit. b) Regulamentul CNVM nr. 13/2005 (modificat prin Regulemantul ASF nr. 4/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 66 lit. b) avea următorul conținut: evidența privind transferurile de proprietate altele decât cele efectuate ca urmare a tranzacțiilor efectuate pe piețele reglementate și/sau în cadrul sistemelor alternative de tranzacționare;

Noua reglementare

12. La art. 66, lit. b)se modifică și va avea următorul cuprins:

Potrivit noii reglementări, art. 66 lit. b) are următorul conținut: „evidența privind transferurile de proprietate efectuate în sistemul depozitarului central, altele decât cele rezultate în urma tranzacțiilor efectuate pe piețele reglementate și/sau în cadrul sistemelor alternative de tranzacționare;”.

 

Art. 100 Regulamentul CNVM nr. 13/2005 (modificat prin Regulemantul ASF nr. 4/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 100 prevedea faptul că depozitarul central emitea proceduri privind operațiunile transfrontaliere și legăturile electronice stabilite cu alte entități din statele membre sau nemembre care vor conține mențiuni speciale cu privire la legea națională ce se va aplica fiecărei operațiuni de compensare-decontare transfrontaliere

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 100 prevede: „(1) Depozitarul central va stabili condiții și va emite proceduri privind operațiunile transfrontaliere și legăturile electronice directe și indirecte, în ambele sensuri, stabilite cu alți operatori de sistem de compensare-decontare, care vor conține mențiuni speciale cu privire la legea națională ce se va aplica fiecărei operațiuni derulate prin intermediul legăturilor electronice respective.

(2) În cazul stabilirii unei legături electronice directe sau indirecte prin intermediul căreia un alt operator de sistem de compensare-decontare devine participant sau client al unui participant la sistemul depozitarului central, se aplică cel puțin următoarele:

a) operatorul de sistem de compensare-decontare respectiv va trebui să respecte reglementările incidente din România;

b) depozitarul central este obligat să măsoare, să monitorizeze și să gestioneze riscurile suplimentare care decurg din utilizarea legăturii electronice directe și indirecte respective sau a serviciilor intermediarului respectiv și să ia măsuri adecvate pentru reducerea acestor riscuri.

(3) Stabilirea unei legături electronice directe, prin intermediul căreia un alt operator de sistem de compensare-decontare devine participant la sistemul depozitarului central, se poate realiza cu operarea de către respectivul operator de sistem/un alt participant la sistemul depozitarului central a contului/conturilor deschis/deschise în sistemul depozitarului central pentru transferul între sisteme al instrumentelor financiare, în conformitate cu reglementările emise de depozitarul central în acest sens.

(4) Pentru stabilirea cerințelor specifice menționate la alin. (1), depozitarul central trebuie să urmărească contracararea deplină a oricărui risc potențial rezultat din legăturile electronice directe și indirecte. În acest sens trebuie avut în vedere riscul legal, financiar și operațional sau orice alt tip de riscuri relevante identificate de depozitarul central.

(5) Până la stabilirea condițiilor și emiterea procedurilor de către depozitarul central prevăzute la alin. (1), stabilirea unei legături electronice se realizează numai în conformitate cu prevederile prezentului regulament”.

 

Art. 101 Regulamentul CNVM nr. 13/2005 (modificat prin Regulemantul ASF nr. 4/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 101 alin. (1) prevedea faptul că depozitarul central putea să încheie contracte cu entități similare din statele membre sau nemembre, în scopul emiterii unor proceduri comune de administrare centralizată a valorilor mobiliare emise de societăți emitente cu sediul în statele membre sau nemembre, păstrate în sistemele depozitarilor centrali.

Art. 101 alin. (2) prevedea faptul că depozitarul central poate să stabilească legături electronice cu alte entități care administrează sisteme de compensare decontare, cu condiția ca aceste legături să nu afecteze lungimea ciclului de decontare, iar decontarea să se realizeze, în continuare, pe baza principiului DVP, cu finalitatea decontării în cadrul aceleiași zile.

Art. 101 alin. (3) dispunea faptul că depozitarul are obligația de a evalua integritatea financiară și încrederea operațională a oricărui sistem de compensare decontare cu care intenționează să stabilească o legătură electronică.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 101 prevede: „(1) Depozitarul central poate să încheie contracte cu alți operatori de sisteme de compensare-decontare, în scopul emiterii unor proceduri comune de administrare centralizată a instrumentelor financiare emise de societăți emitente cu sediul în statele membre sau nemembre, înregistrate în sistemele de compensare-decontare respective.

(2) Depozitarul central poate să stabilească legături electronice directe sau indirecte, în ambele sensuri, cu alți operatori de sisteme de compensare-decontare, cu condiția ca aceste legături să nu afecteze lungimea ciclului de decontare, iar decontarea să se realizeze, în continuare, pe baza principiului DvP, în toate cazurile în care această modalitate de decontare este aplicabilă.

(3) Depozitarul central are obligația de a evalua integritatea financiară și încrederea operațională a oricărui sistem de compensare-decontare cu care intenționează să stabilească o legătură electronică directă sau indirectă.

(4) Stabilirea de către depozitarul central de legături electronice directe și indirecte, în ambele sensuri, pentru transferul între sisteme al instrumentelor financiare se va realiza astfel încât riscurile aferente operațiunilor implicate să fie reduse. În acest sens, înainte de a stabili o legătură electronică directă sau indirectă și, în mod permanent, după stabilirea acesteia, depozitarul central identifică, evaluează, monitorizează și gestionează toate sursele potențiale de riscuri pentru sistemul de compensare-decontare propriu și pentru participanți, care decurg din legătura respectivă, și ia măsuri adecvate pentru reducerea acestor riscuri.

(5) În cazul în care depozitarul central consideră că, prin stabilirea unei legături electronice directe solicitate de un alt operator de sistem de compensare-decontare, va fi afectată desfășurarea ordonată și eficientă a activității sale, acesta poate refuza accesul în sistemul de compensare-decontare administrat de acesta, în baza unei decizii motivate, cu notificarea A. S. F.

(6) În cazul neacordării accesului unui alt depozitar la sistemul de compensare-decontare, depozitarul central solicitant are dreptul ca, într-un termen stabilit de depozitarul central prin reglementări proprii, de la data primirii refuzului, să îndeplinească toate cerințele indicate în motivele de refuz.

(7) În caz de neacordare a accesului la sistemul depozitarului central, solicitantul are dreptul de a contesta refuzul la A.S.F. ”.

 
Alte prevederi ale Regulamentului ASF nr. 4/2015 cu privire la Regulamentul CNVM nr. 13/2005

Potrivit noii reglementări, în cuprinsul regulamentului, termenul „membru” (al unui depozitar central) se înlocuiește cu termenul „participant”.

 

Vom prezenta, în continuare, modificările aduse Regulamentului CNVM nr. 5/2010 prin Regulamentul ASF nr. 4/2015:

 

Art. 9 alin. (1) Regulamentul CNVM nr. 5/2010 (modificat prin Regulemantul ASF nr. 4/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 9 alin. (1) prevedea faptul că depozitarul central trebuia să asigure permanent suportul tehnic corespunzător transmiterii de către intermediarii – participanți la sistemul depozitarului central a raportărilor impuse de prevederile art. 146 alin. (6) și (7) din Legea nr. 297/2004 și ale art. 67 alin. (1) din Regulamentul nr. 13/2005 privind autorizarea și funcționarea depozitarului central, caselor de compensare și contrapărților centrale, aprobat prin Ordinul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nr. 60/2005, cu modificările ulterioare, denumit în continuare Regulamentul C.N.V.M. nr. 13/2005, respectiv a datelor și a informațiilor prevăzute la art. 8, referitoare la identitatea clienților, la deținerile de valori mobiliare, precum și la sarcinile asupra acestora, înregistrate în sistemele de back-office utilizate de către participanți, în conformitate cu prevederile art. 67 alin. (2) din Regulamentul C.N.V.M. nr. 13/2005.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 9 alin. (1) prevede: „Depozitarul central trebuie să asigure permanent suportul tehnic corespunzător transmiterii de către participanții la sistemul depozitarului central a raportărilor prevăzute la art. 146 alin. (6) și (7) din Legea nr. 297/2004 și a informațiilor prevăzute la art. 67 alin. (1) din Regulamentul nr. 13/2005 privind autorizarea și funcționarea depozitarului central, caselor de compensare și contrapărților centrale, aprobat prin Ordinul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nr. 60/2005, cu modificările și completările ulterioare, denumit în continuare Regulamentul C. N. V. M. nr. 13/2005, respectiv a reconcilierii zilnice prevăzute la art. 8. În cazul în care nu dețin ei înșiși informațiile necesare, în vederea identificării proprietarului acțiunilor sau, după caz, a beneficiarului real, participanții la sistemul depozitarului central vor solicita informațiile necesare de la clienții proprii, care au obligația de a le furniza”.

Alte prevederi ale Regulamentului ASF nr. 4/2015

Potrivit art. III, respectivul regulament se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în Buletinul Autorității de Supraveghere Financiară, precum și pe site-ul acesteia și intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Regulamentul CNVM nr. 13/2005 privind autorizarea și funcționarea depozitarului central, caselor de compensare și contrapărților centrale și alte acte normative – modificări (Regulamentul ASF nr. 4/2015) was last modified: aprilie 3rd, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.