Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului de mediere, aprobat prin Hotărârea Consiliului de mediere nr. 5/2007 – modificări (III) (Hotărârea nr. 24/2016)

20 iul. 2016
Vizualizari: 3000

Despre

  • M. Of. nr. 527 din 13 iulie 2016
  • Hotărârea nr. 24/2016
  • Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului de mediere, aprobat prin Hotărârea Consiliului de mediere nr. 5/2007

 
Art. 52^18

Repetarea abaterii disciplinare în termen de un an de la data aplicării unei sancțiuni disciplinare rămase definitivă poate constitui temei pentru aplicarea unei sancțiuni mai grave.

Art. 53

Protecția onoarei și prestigiului profesiei, precum și respectarea normelor de reglementare a profesiei sunt în sarcina Consiliului.

Art. 54

Prin probitate profesională se înțelege respectarea obligațiilor profesionale din conținutul Legii, al prezentului regulament, al Codului de etică și deontologie profesională a mediatorilor autorizați și al hotărârilor Consiliului.

Art. 55

(1) Atrage răspunderea disciplinară neîndeplinirea obligațiilor profesionale stabilite în sarcina mediatorilor prin Lege, prin prezentul regulament, prin Codul de etică și deontologie profesională a mediatorilor autorizați și prin hotărârile Consiliului de mediere, care aduc atingere probității profesionale.

(2) În exercitarea atribuțiilor sale, Consiliul se poate sesiza din oficiu cu privire la neîndeplinirea obligațiilor profesionale ale mediatorilor.

Art. 56

Răspunderea disciplinară a mediatorului nu exclude răspunderea civilă, penală sau administrativă.

Art. 57

Acțiunea disciplinară poate fi exercitată în termen de cel mult un an de la data săvârșirii abaterii.

Art. 58

Repetarea unei abateri disciplinare constituie o circumstanță agravantă care va fi luată în considerare la aplicarea sancțiunii.

Art. 59

Consiliul este obligat să țină evidența sancțiunilor disciplinare aplicate fiecărui mediator.

Art. 60

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În cadrul Consiliului funcționează Comisia de disciplină cu competențele stabilite de Lege, care efectuează cercetarea abaterii și sesizează Consiliul, constituit ca instanță disciplinară în condițiile legii.

Art. 61

(1) Consiliul hotărăște ca, ori de câte ori este nevoie, să se constituie o comisie de disciplină, din care fac parte în mod obligatoriu un membru al Consiliului anume desemnat prin hotărâre a Consiliului de mediere în calitate de președinte al Comisiei de disciplină, 2 reprezentanți ai mediatorilor și un secretar.

(2) Procedura de numire a celor 2 reprezentanți ai mediatorilor ca membri în Comisia de disciplină este următoarea:

(i) fiecare asociație înregistrată de Consiliul de mediere ca asociație profesională a mediatorilor poate desemna anual, până la data de 31 martie, maximum 2 mediatori autorizați din rândul membrilor săi, care sunt înscriși într-o listă, pentru o perioadă de maximum un an calendaristic;

(ii) ordinea înscrierii în listă se stabilește prin tragere la sorți de către Secretariatul tehnic, sub coordonarea președintelui Comisiei de disciplină;

(iii) desemnarea pentru cercetarea unei cauze se va face prin rotație, începând cu primii 2 mediatori de pe lista rezultată în urma tragerii la sorți de către Secretariatul tehnic. În măsura în care din motive întemeiate mediatorul desemnat în ordine cronologică nu poate face parte din Comisia de disciplină, se va numi următorul de pe listă, iar după epuizarea listei, aceasta se va relua de la primul mediator înscris în listă;

(iv) numirea în Comisia de disciplină a celor 2 reprezentanți ai mediatorilor se face prin decizie a președintelui Consiliului de mediere, în care se va preciza totodată obiectul cercetării și perioada pentru care Comisia a fost învestită.

(3) Consilierul juridic al Consiliului de mediere deține de drept funcția de secretar în Comisia de disciplină.

Art. 62

Comisia de disciplină astfel desemnată este coordonată de președintele său, care este membru al Consiliului. Consiliul va desemna din personalul angajat cu contract un secretar, care devine membru al comisiei, ține evidențele și efectuează lucrările necesare desfășurării activității comisiei. Secretarul lucrează sub îndrumarea președintelui.

Art. 63

Comisia de disciplină are în compență cercetarea abaterii, în urma căreia se întocmește un dosar care va fi înaintat Consiliului. Cu privire la răspunderea disciplinară a mediatorilor, Consiliul hotărăște cu majoritatea prevăzută de art. 19 din Lege, în termen de 30 de zile de la sesizarea sa.

Art. 64

Cheltuielile necesare activității Comisiei de disciplină și ale Consiliului, ca instanță disciplinară, sunt suportate din bugetul Consiliului.

Art. 65

Orice persoană interesată poate sesiza Consiliul în legătură cu săvârșirea de către un mediator a unei abateri prevăzute la art. 38 din Lege.

Art. 66

(1) Plângerea se va face în scris și va fi semnată. Aceasta trebuie să cuprindă numele, domiciliul sau reședința părții și abaterea pretins săvârșită de către mediator.

(2) Lipsa datelor de identificare a petentului sau a semnăturii duce la respingerea plângerii formulate.

Art. 67

(1) Cercetarea abaterii se va face cu celeritate. Cercetarea abaterii se efectuează de către Comisia de disciplină desemnată în condițiile art. 40 din Lege, în termen de cel mult 60 de zile de la data înregistrării plângerii.

(2) Audierea petentului și a mediatorului este obligatorie.

(3) Mediatorul cercetat va fi înștiințat în vederea luării la cunoștință despre plângere și piesele dosarului întocmit, pentru a-și putea formula apărarea.

(4) Convocarea părților în vederea audierii se face prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Art. 68

Cercetarea disciplinară se efectuează numai după îndeplinirea demersurilor arătate la art. 67.

Art. 69

Refuzul de a da curs convocării nu împiedică desfășurarea cercetării disciplinare. În caz de neprezentare, se va încheia un proces-verbal semnat de către membrii comisiei, din care să rezulte faptul că, deși procedural convocați, mediatorul și/sau petentul nu s-au prezentat la termenul stabilit.

Art. 70

(1) În cursul cercetărilor, președintele Comisiei de disciplină va asculta persoana care a formulat plângerea, precum și orice alte persoane ale căror declarații pot elucida cazul, va efectua verificări de înscrisuri și va culege informații în legătură cu abaterea pretins săvârșită, prin mijloacele prevăzute de lege.

(2) Pe baza datelor culese va întocmi un dosar al abaterii cercetate. Dosarul cuprinde și un referat scris în care va consemna faptele, probele administrate, poziția celui cercetat și propunerea de sancționare sau de neaplicare a unei sancțiuni disciplinare.

(3) Dosarul astfel întocmit va fi înaintat Consiliului, care, în termen de 30 de zile de la primirea lui, va hotărî cu privire la răspunderea disciplinară a mediatorului.

Art. 71

La stabilirea sancțiunilor, astfel cum sunt prevăzute la art. 39 din Lege, se va ține seama de gravitatea faptei, de cauzele și împrejurările în care aceasta a fost săvârșită, de gradul de vinovăție al mediatorului, dacă acesta a avut și alte abateri în trecut, precum și de urmările abaterii.

Art. 72

Limitele amenzii prevăzute de art. 39 alin. (1) lit. b) din Lege se actualizează anual de către Consiliu.

Art. 73

Hotărârea motivată se comunică, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau direct prin semnătură pe copie, mediatorului cercetat și petentului, în termen de cel mult 15 zile de la pronunțarea hotărârii cu privire la răspunderea disciplinară a mediatorului.

Art. 74

(1) Hotărârea Consiliului prin care s-a aplicat una dintre sancțiunile prevăzute de art. 39 alin. (1) din Lege poate fi atacată la instanța de contencios administrativ competentă de la domiciliul sau reședința mediatorului, în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia.

(2) Acțiunea în contencios declanșată potrivit alin. (1) suspendă executarea hotărârii atacate.

(3) Consiliul, la cererea instanței de judecată, va înainta dosarul cauzei în copie certificată.

Art. 75

(1) Hotărârea disciplinară rămasă definitivă este obligatorie față de părți și Consiliu. Hotărârea de aplicare a amenzii prevăzute de art. 39 alin. (1) lit. b) din Lege constituie titlu executoriu.

(2) Neachitarea amenzii aplicate în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de sancționare atrage suspendarea de drept a calității de mediator până la achitarea sumei.

(3) După plata amenzii, măsura suspendării din calitatea de mediator încetează.

Art. 76

Consiliul, ca instanță disciplinară, va putea suspenda cercetarea plângerii:

a) când ambele părți o cer;
b) când s-a început urmărirea penală pentru o infracțiune care ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra soluției ce urmează a se da.

Art. 77

Cercetarea plângerii se reia prin cererea de redeschidere făcută de către una dintre părți.

Art. 78

Petentul poate oricând să renunțe la cercetarea plângerii, fie verbal în ședința Comisiei de disciplină, fie prin cerere scrisă.

Art. 79

Orice sesizare disciplinară se perima de drept dacă a rămas în nelucrare timp de un an din vina petentului.

Art. 80

Cursul perimării este suspendat atât timp cât dăinuiește suspendarea pronunțată în baza art. 76.

Art. 81

Perimarea se constată din oficiu sau la cererea părții interesate.

Art. 83

Răspunderea civilă a mediatorului poate fi angajată, în condițiile legii civile, pentru cauzarea de prejudicii prin încălcarea obligațiilor profesionale.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 44 – 52, 52^1-52^15, 52^17, 52^18, 53-81 și 83 – Abrogate.

 

Art. 88 din Regulament (modificat prin Hotărârea nr. 24/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 88 prevedea faptul că dispozițiile respectivului regulament devin aplicabile de la data adoptării lui.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 88 dispune următoarele:

(1) Dispozițiile prezentului regulament devin aplicabile de la data adoptării lui și se completează cu normele prevăzute în Hotărârea Consiliului de mediere nr. 39/2015 privind aprobarea Statutului profesiei de mediator.

(2) Orice prevedere contrară se abrogă”.

 

Art. 89 din Regulament (modificat prin Hotărârea nr. 24/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 89 stabilea faptul că anexele nr. 1–10 fac parte integrantă din respectivul regulament.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 89 dispune următoarele:

Anexele nr. 1-11 fac parte integrantă din prezentul regulament”.

 

Alte prevederi relevante din Hotărârea nr. 24/2016

Art. II stabilește faptul că Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului de mediere, aprobat prin Hotărârea Consiliului de mediere nr. 5/2007, publicat în Monitorul Oficial nr. 505 din 27 iulie 2007; cu modif. și compl. ult., precum și cu modificările și completările aduse prin respectiva hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial dându-se textelor o nouă numerotare.

Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului de mediere, aprobat prin Hotărârea Consiliului de mediere nr. 5/2007 – modificări (III) (Hotărârea nr. 24/2016) was last modified: iulie 19th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.