Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară – modificări (OMFP nr. 3189/2017)

19 dec. 2017
Vizualizari: 4886
Pct. 168 și pct. 169 din Reglementările contabile aprobate prin OMFP nr. 2844/2016 (modificate prin OMFP nr. 3189/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, pct. 168 și pct. 169 prevedeau:

„168.

În capitalurile proprii se evidențiază distinct alte elemente de capitaluri proprii, respectiv:

– diferențele rezultate din modificarea valorii juste a activelor financiare disponibile în vederea vânzării (contul 1035 «Diferențe din modificarea valorii juste a activelor financiare disponibile în vederea vânzării»);

– diferențele de curs valutar aferente activelor financiare nemonetare, în valută, disponibile în vederea vânzării (contul 1036 «Diferențe de curs valutar aferente activelor financiare nemonetare, în valută, clasificate în categoria celor disponibile în vederea vânzării»);

– diferențele din evaluarea instrumentelor de acoperire, în cadrul operațiunilor de acoperire a fluxurilor de trezorerie (contul 1037 «Diferențe privind instrumentele de acoperire a fluxurilor de trezorerie (partea eficientă)»);

– alte elemente de capitaluri proprii”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, pct. 168 și pct. 169 se modifică și vor avea următorul cuprins:

„168.

În capitalurile proprii se evidențiază distinct alte elemente de capitaluri proprii, respectiv:
– diferențele rezultate din modificarea valorii juste, aferente activelor financiare evaluate la valoarea justă prin alte elemente ale rezultatului global (contul 1035 «Diferențe din modificarea valorii juste a activelor financiare evaluate la valoarea justă prin alte elemente ale rezultatului global»);

– diferențele de curs valutar aferente activelor financiare nemonetare, în valută, evaluate la valoarea justă prin alte elemente ale rezultatului global [contul 1036 «Diferențe de curs valutar aferente activelor financiare nemonetare, în valută, evaluate la valoarea justă prin alte elemente ale rezultatului global»];

– modificările de valoare justă ale instrumentelor de acoperire, aferente părții eficiente a operațiunii de acoperire, reprezentând diferențele din evaluarea instrumentelor de acoperire a fluxurilor de trezorerie [contul 1037 «Diferențe privind instrumentele de acoperire a fluxurilor de trezorerie (partea eficientă)»];

– alte elemente de capitaluri proprii.

169.

(1) Diferențele favorabile sau nefavorabile din evaluarea ulterioară a activelor financiare evaluate la valoarea justă prin alte elemente ale rezultatului global se înregistrează în contul 1035 «Diferențe din modificarea valorii juste a activelor financiare evaluate la valoarea justă prin alte elemente ale rezultatului global».

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(2) Veniturile din dividende și asimilate, aferente activelor financiare evaluate la valoarea justă prin alte elemente ale rezultatului global sunt înregistrate în contul 7623 «Venituri aferente activelor financiare evaluate la valoarea justă prin alte elemente ale rezultatului global»/analitic distinct.

(3) La scoaterea din evidență a activelor financiare evaluate la valoarea justă prin alte elemente ale rezultatului global, câștigurile sau pierderile reprezentând diferențe favorabile sau nefavorabile din evaluare, evidențiate anterior în contul 1035 «Diferențe din modificarea valorii juste a activelor financiare evaluate la valoarea justă prin alte elemente ale rezultatului global», se înregistrează în contul 7623 «Venituri aferente activelor financiare evaluate la valoarea justă prin alte elemente ale rezultatului global»/analitic distinct, respectiv 6613 «Cheltuieli aferente activelor financiare evaluate la valoarea justă prin alte elemente ale rezultatului global»/analitic distinct”. 

 

Pct. 181 din Reglementările contabile aprobate prin OMFP nr. 2844/2016 (modificate prin OMFP nr. 3189/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, pct. 181 prevedea:

„181.

(1) În conturile de cheltuieli se evidențiază distinct cheltuielile rezultate din operațiunile cu instrumente derivate (contul 662 «Cheltuieli privind operațiunile cu instrumente derivate»), respectiv:

– cheltuieli privind operațiunile cu instrumente derivate deținute în vederea tranzacționării;
– pierderi privind contabilitatea de acoperire;
– cheltuieli cu dobânzile aferente instrumentelor derivate desemnate ca instrumente de acoperire a riscului de rată a dobânzii.

(2) În contul de profit și pierdere se evidențiază, de asemenea, partea ineficientă privind instrumentele de acoperire a fluxurilor de trezorerie (contul 6621 «Pierderi privind operațiunile cu instrumente derivate deținute în vederea tranzacționării»)”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, pct. 181 se modifică și va avea următorul cuprins:

„181.

(1) În conturile de cheltuieli se evidențiază distinct cheltuielile rezultate din operațiunile cu instrumente derivate (contul 662 «Cheltuieli privind operațiunile cu instrumente derivate și pierderi privind contabilitatea de acoperire»), respectiv:

– cheltuieli privind operațiunile cu instrumente derivate deținute în vederea tranzacționării;
– pierderi privind contabilitatea de acoperire;
– cheltuieli cu dobânzile aferente instrumentelor derivate desemnate ca instrumente de acoperire a riscului de rată a dobânzii.

(2) În cazul operațiunilor de acoperire a fluxurilor de trezorerie, pierderile reprezentând diferențele de valoare justă ale instrumentului de acoperire aferente părții ineficiente a operațiunii de acoperire sunt înregistrate în contul 6622 «Pierderi privind instrumentele de acoperire a fluxurilor de trezorerie (partea ineficientă)»”. 

 

Pct. 182 alin. (3) din Reglementările contabile aprobate prin OMFP nr. 2844/2016 (modificate prin OMFP nr. 3189/2017)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după alin. (2) al pct. 182 se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:

„(3) Prevederile alin. (2) se aplică, de asemenea, și în cazul costurilor marginale ale obținerii unui contract, respectiv al costurilor de îndeplinire a unui contract, prevăzute la pct. 106^2 alin. (1)”. 

 

Pct. 185 din Reglementările contabile aprobate prin OMFP nr. 2844/2016 (modificate prin OMFP nr. 3189/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, pct. 185 prevedea:

„185.

(1) În conturile de venituri se evidențiază distinct veniturile rezultate din operațiunile cu instrumente derivate (contul 763 «Venituri din operațiunile cu instrumente derivate»), respectiv:

– veniturile provenind din operațiunile cu instrumente derivate deținute în vederea tranzacționării;
– câștigurile privind contabilitatea de acoperire;
– venituri din dobânzi aferente instrumentelor derivate desemnate ca instrumente de acoperire a riscului de rată a dobânzii.

(2) În contul de profit și pierdere se evidențiază, de asemenea, partea ineficientă privind instrumentele de acoperire a fluxurilor de trezorerie (contul 7631 «Câștiguri privind operațiunile cu instrumente derivate deținute în vederea tranzacționării»)”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, pct. 185 se modifică și va avea următorul cuprins:

„185.

În conturile de venituri se evidențiază distinct veniturile rezultate din operațiunile cu instrumente derivate (contul 763 «Venituri din operațiunile cu instrumente derivate și câștiguri privind contabilitatea de acoperire»), respectiv:

– veniturile provenind din operațiunile cu instrumente derivate deținute în vederea tranzacționării;
– câștigurile privind contabilitatea de acoperire;
– venituri din dobânzi aferente instrumentelor derivate desemnate ca instrumente de acoperire a riscului de rată a dobânzii.

(2) În cazul operațiunilor de acoperire a fluxurilor de trezorerie, câștigurile reprezentând diferențele de valoare justă ale instrumentului de acoperire aferente părții ineficiente a operațiunii de acoperire sunt înregistrate în contul 7632 «Câștiguri privind instrumentele de acoperire a fluxurilor de trezorerie (partea ineficientă)»”.

Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară – modificări (OMFP nr. 3189/2017) was last modified: decembrie 19th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.