Proiecte de energie regenerabilă: Mai facem sau nu PUZ?

17 oct. 2022
Vizualizari: 969

Una dintre întrebările cel mai frecvent întâlnite zilele astea din partea investitorilor și dezvoltatorilor de capacități de producere de energie din surse regenerabile este dacă mai este necesar PUZ-ul pentru dezvoltarea de astfel de proiecte pe terenuri care nu depășesc 50 de hectare. Relevanța acestei întrebări este uriașă, deoarece răspunsul are un impact de până la 9 luni asupra duratei procesului de dezvoltare.

Pentru a răspunde, trebuie făcute scurte comentarii preliminare cu privire la regulile generale de autorizare a unei construcții, în funcție de diferitele tipuri de teren existente.

1. Tipuri de terenuri

Următoarele calificări ale terenurilor sunt relevante pentru subiectul de față:

− din perspectiva amplasării acestora, terenurile pot fi (a) situate în intravilan (în perimetrul construibil al unității administrativ teritoriale respective) sau (b) situate în extravilan (în afara acestui perimetru);

− din perspectiva destinației lor, terenurile pot fi, printre altele, (a) terenuri agricole sau (b) terenuri curți-construcții;

− din perspectiva clasei de fertilitate, terenurile agricole sunt împărțite în 5 clase de fertilitate, variind de la terenuri foarte fertile (Clasa I) până la terenuri foarte slab fertile (Clasa V); clasa de fertilitate se stabilește pe baza analizelor de sol efectuate de experți din cadrul Oficiului Județean de Studii Pedologice.

2. Regula generală pentru autorizarea construcțiilor

Ca regulă generală, toate construcțiile pot fi edificate numai pe terenuri (i) situate în intravilan și (ii) calificate drept „construcții-curți”.

Dacă terenul vizat este teren extravilan agricol (ceea ce este, de obicei, cazul terenurilor potrivite pentru proiecte regenerabile),

− terenul trebuie mai întâi introdus în intravilan prin intermediul unui PUZ;

− nu trebuie făcută nicio formalitate suplimentară pentru recalificarea terenului din teren agricol în teren „curți-construcții”, întrucât această are loc automat prin eliberarea autorizației de construire.

3. Excepție dedicată proiectelor de energie regenerabilă

La sfârșitul lunii iulie a acestui an, a fost introdusă o excepție de la regula de mai sus, care permite  construirea de proiecte de producere a energiei regenerabile pe terenuri situate în extravilan dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

(i) terenul are clasa de fertilitate III, IV și V; și

(ii) terenul nu depășește 50 de hectare.

Prin urmare, proiectele care se încadrează în limitele de mai sus nu mai trebuie să obțină introducerea terenului în intravilan printr-un PUZ (…).

Materialul integral este disponibil aici.

Proiecte de energie regenerabilă: Mai facem sau nu PUZ? was last modified: octombrie 17th, 2022 by Mihaela Nyerges

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice