Producătorii și comercianții de băuturi în ambalaje primare nereutilizabile au noi obligații legale

Vizualizari: 419

Producătorii, importatorii și comercianții de băuturi ambalate în ambalaje primare nereutilizabile au noi obligații în cadrul sistemului de garanție-returnare („SGR”). Până la 28 februarie 2023, aceștia trebuie să se înregistreze în baza de date gestionată de către administratorul SGR, pentru a evita amenzile cuprinse între 4.000 și 10.000 EUR.

Noile obligații vizează operatorii economici care introduc sau comercializează pe piața din România apă, băuturi răcoritoare, băuturi fermentate sau băuturi alcoolice ambalate în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri, care poartă marcajul SGR (ambalaje SGR). Prevederile legislative relevante au fost introduse prin Hotărârea Guvernului nr. 12/2023 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile („H.G. 12/2023”) și sunt descrise pe scurt în cele ce urmează.

28 februarie 2023, termenul limită pentru înregistrarea în SGR

Până la data de 28 februarie 2023, au obligația să se înregistreze în baza de date gestionată de către administratorul SGR atât producătorii și importatorii care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje SGR, cât și comercianții care comercializează astfel de produse anterior acestei date. Obligația de înregistrare în SGR li se adresează inclusiv comercianților HoReCa, comercianților activi exclusiv prin intermediul platformelor online, precum și comercianților care fac disponibile astfel de produse către consumatorii finali exclusiv prin intermediul automatelor.

În cazul producătorilor care nu introduc pe piață produse ambalate în ambalaje SGR, respectiv al comercianților care nu sunt înființați/ nu comercializează produse ambalate în ambalaje SGR anterior datei de 28 februarie 2023, obligația de a se înregistra în SGR intervine cu cel puțin 30 de zile înainte de introducerea pe piața națională sau, după caz, comercializarea produselor respective de către acești operatori.

Procedura de înregistrare în SGR

Înregistrarea în SGR a producătorului presupune transmiterea către administratorul SGR a unei notificări în format digital cu semnătură electronică simplă sau calificată care să cuprindă elemente precum datele de identificare, copia certificatului de înregistrare fiscală, datele de contact ale persoanei de contact desemnate în relația cu administratorul SGR, precum și date detaliate despre ambalajele introduse pe piață (ex. număr de unități de ambalaje care fac obiectul SGR și greutatea aferentă de ambalaj exprimată în kg introduse pe piața națională în anul calendaristic anterior, categorii de produse conținute etc).

În mod similar, comercianții îi vor transmite administratorului SGR o notificare de înregistrare, care va cuprinde, în plus față de elementele de mai sus, și detalii privind punctele de desfacere operate de comerciant, punctele de preluare a ambalajelor SGR, modalitatea de preluare, numărul de produse în ambalaje SGR pe care le-a comercializat în anul anterior/ anticipează că le va comercializa în anul următor etc.

Materialul integral poate fi consultat aici.

 

Producătorii și comercianții de băuturi în ambalaje primare nereutilizabile au noi obligații legale was last modified: februarie 6th, 2023 by Oana Constantinescu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Oana Constantinescu

Oana Constantinescu

Este local partner, specializată în real estate și dreptul mediului, în cadrul Schoenherr și Asociații SCA.
A mai scris:
Mădălina Mitan

Mădălina Mitan

Este avocat specializat în real estate, managing attorney at law, în cadrul Schoenherr și Asociații SCA.
Alexandra Huza

Alexandra Huza

Este senior attorney at law, specializată în real estate și dreptul mediului, în cadrul Schoenherr și Asociații SCA.