Plata remuneraţiei datorată artiştilor interpreţi sau executanţi pentru comunicarea publică a fonogramelor de comerţ

7 dec. 2022
Vizualizari: 357
  • Legea nr. 8/1996: art. 106^5
  • Legea nr. 8/1996: art. 123^1 alin. (1) lit. f)
  • NCPC: art. 488 alin. (1)
  • NCPC: art. 489 alin. (2)

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului București, secția a V-a civilă la data de 28.08.2018, reclamantul Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți – A., în contradictoriu cu pârâta S.C. B. S.R.L., a solicitat instanței ca prin hotărârea ce va pronunța:

– să fie obligată pârâta la plata sumei de 518,40 RON (cu TVA inclus) reprezentând remunerație datorată artiștilor interpreți sau executanți pentru comunicarea publică a fonogramelor de comerț/publicate în scop comercial/fonogramelor sau a reproducerilor acestora și a prestațiilor artistice din domeniul audiovizual, în perioada 01.01.2016-30.06.2018;

– să fie obligată pârâta la plata penalităților de întârziere în cuantum de 422,99 RON calculate până la data de 23.08.2018, și în continuare până la recuperarea integrală a remunerației datorate cu 0,1%/zi de întârziere;

– să se dispună obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată, conform art. 453 C. proc. civ.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 510 din 16 martie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Prin cererea de chemare în judecată reclamantul Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți – A., în contradictoriu cu pârâta S.C. B. S.R.L., a solicitat instanței ca prin hotărârea ce va pronunța să fie obligată pârâta la plata sumei de 518,40 RON (cu TVA inclus) reprezentând remunerație datorată artiștilor interpreți sau executanți pentru comunicarea publică a fonogramelor de comerț/publicate în scop comercial/fonogramelor sau a reproducerilor acestora și a prestațiilor artistice din domeniul audiovizual, în perioada 01.01.2016-30.06.2018.

A mai solicitat să fie obligată pârâta la plata penalităților de întârziere în cuantum de 422,99 RON calculate până la data de 23.08.2018, și în continuare până la recuperarea integrală a remunerației datorate cu 0,1%/zi de întârziere, cu obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

Prin decizia recurată s-a reținut că la punctul de lucru deținut de pârâtă (Pizzerie, str. x, com Dumitra, jud. Bistrița), aceasta comunică public fonograme de comerț/reproducerile acestora și prestații artistice, situație în care are obligația legală (prevăzută de art. 1065 din Legea nr. 8/1996) de a achita o remunerație echitabilă artiștilor interpreți sau executanți, ce sunt reprezentați în prezentul litigiu de intimata-reclamantă, în baza unui mandat legal extins [conform art. 1231 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 8/1996], gestiunea colectivă fiind obligatorie în cazul comunicării publice a fonogramelor de comerț sau a reproducerilor acestora.

S-a arătat că, potrivit referatului inspectorului A. din data de 30.03.2018, la punctul de lucru de la adresa de mai sus pârâta deține un aparat TV.

În consecință, instanța de apel a reținut că susținerea apelantei-pârâte conform căreia nu realizează efectiv comunicarea publică a fonogramelor sau reproducerilor acestora, că nu deține aparate TV, nu este probată, ci dimpotrivă este contrazisă de probele administrate de către intimata-reclamantă.

S-a mai arătat că celelalte critici din apelul formulat nu pot fi reținute, deoarece procedura în dosarul de față nu s-a desfășurat în condițiile art. 1025 C. proc. civ., iar suma la plata căreia a fost obligată pârâta nu reprezintă taxa pentru serviciul public de televiziune, ci remunerații datorate artiștilor interpreți sau executanți pentru comunicarea publică de către pârâtă a fonogramelor sau a reproducerilor acestora și a prestațiilor artistice, în incinta acestui punct de lucru, pentru perioada 01.01.2016-30.06.2018.

Prin cererea de recurs pârâta a reluat susținerile formulate în cererea de apel.

Or, eventualele critici susceptibile de încadrare în dispozițiile art. 488 alin. (1) C. proc. civ. ar fi trebuit să dezvolte argumente prin care să se tindă a se demonstra, în concret, pentru care motive este nelegal raționamentul instanței de apel, în soluționarea cererii de apel, obiect al recursului constituindu-l decizia pronunțată în apel.

Potrivit art. 488 alin. (1) C. proc. civ., casarea unei hotărâri se poate cere numai pentru motive de nelegalitate ale acelei hotărâri, or din conținutul recursului formulat rezultă că nicio critică nu vizează nelegalitatea deciziei din apel, echivalând practic cu o nemotivare. Potrivit art. 489 alin. (2) C. proc. civ. sancțiunea nulității recursului intervine în cazul în care motivele invocate nu se încadrează în motivele de casare prevăzute de art. 488.

În aceste condiții, având în vedere că în cauză nu pot fi reținute nici motive de ordine publică, Înalta Curte va aplica sancțiunea instituită expres prin art. 489 alin. (2) C. proc. civ., aceea a nulității recursului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Plata remunerației datorată artiștilor interpreți sau executanți pentru comunicarea publică a fonogramelor de comerț was last modified: decembrie 5th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.