Plângere contravenţională. Solicitarea anulării procesului-verbal de cercetare al ANPC. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei

10 iul. 2023
Vizualizari: 259
  • NCPC: art. 129
  • NCPC: art. 130 alin. (2)
  • NCPC: art. 131 alin. (1)
  • NCPC: art. 135 alin. (1)

Prin cererea înregistrată la data de 05.04.2022, pe rolul Judecătoriei Mangalia, sub nr. x/2022, petenta A. S.R.L. a solicitat anularea procesului-verbal de cercetare nr. ANPC nr. x/15.07.2021, încheiat de intimata Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor.

În fapt, petenta a arătat că a fost sancționată contravențional cu amendă în sumă de 2000 RON și sancțiunea complementară privind restituirea contravalorii produselor, sancțiuni aplicate ca urmare a reclamației depuse de către domnul B., în care și-a exprimat nemulțumirea cu privire la comanda nr. x din 27.10.2020, respectiv faptul că anumite piese de mobilier nu erau conforme cu comanda depusă.

(I.C.C.J., SCAF, decizia nr. 88 din 11 ianuarie 2023)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Înalta Curte de Casație și Justiție, ca instanță competentă să soluționeze conflictul negativ de competență, conform art. 135 alin. (1) C. proc. civ., va stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Mangalia.

În ceea ce privește cadrul procesual se constată că, prin cererea dedusă judecății s-a solicitat anularea procesului-verbal de cercetare nr. ANPC nr. x/15.07.2021, încheiat de intimata Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Într-adevăr, aspectul care a generat conflictul negativ de competență între cele două instanțe se referă la stabilirea competenței teritoriale, însă în cauza dedusă judecății nu se pune problema stabilirii competenței în raport de locul săvârșirii faptei contravenționale, ci de respectarea normelor de procedură civilă, respectiv a dispozițiilor art. 130 alin. (2) coroborat cu art. 131 alin. (1) C. proc. civ. și prin raporare la faptul că, plângerea contravențională a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Mangalia la data de 05.04.2021.

În cadrul Judecătoriei Mangalia, s-a derulat procedura prealabilă, iar la primul termen de judecată stabilit la data de 06.12.2021, instanța învestită cu soluționarea plângerii contravenționale și-a verificat competența și, în temeiul art. 131 alin. (1) C. proc. civ. a constatat că este competentă material și teritorial să soluționeze plângerea contravențională.

Înalta Curte va avea în vedere dispozițiile art. 129 din C. proc. civ. potrivit cărora necompetența poate fi de ordine publică sau privată.

Necompetența este de ordine publică:

în cazul încălcării competenței generale, când procesul nu este de competența instanțelor judecătorești;

în cazul încălcării competenței materiale, când procesul este de competența unei instanțe de alt grad sau de competența unei alte secții sau altui complet specializat;

în cazul încălcării competenței teritoriale exclusive, când procesul este de competența unei alte instanțe de același grad și părțile nu o pot înlătura.

În toate celelalte cazuri, art. 129 (3) C. proc. civ. prevede că necompetența este de ordine privată.

Potrivit dispozițiilor art. 130 alin. (2) din C. proc. civ., necompetența materială și teritorială de ordine publică trebuie invocată de părți ori de către judecător la primul termen de judecată la care părțile sunt legal citate în fața primei instanțe și pot pune concluzii.

Or, în cazul de față, atât timp cât la primul termen de judecată Judecătoria Mangalia s-a declarat competentă material și teritorial să soluționeze plângerea contravențională, invocarea excepției necompetenței teritoriale la data de 09.05.2022 s-a făcut cu încălcarea normelor de procedură civilă, respectiv a dispozițiilor art. 130 alin. (2) C. proc. civ. și pe cale de consecință, aceasta devine competentă să soluționeze cauza, fără a avea posibilitatea de a statua din oficiu asupra competenței teritoriale invocate.

Soluția Înaltei Curți

Pentru toate considerentele arătate, în temeiul art. 135 alin. (4) din C. proc. civ., Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Mangalia.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Sursa informației: www.scj.ro.

Plângere contravențională. Solicitarea anulării procesului-verbal de cercetare al ANPC. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei was last modified: iulie 10th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.