Organizarea şi desfăşurarea alegerilor din 9 iunie 2024 (O.U.G. nr. 21/2024)

11 mart. 2024
3.093 views

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
Ordonanță de urgență a Guvernului (O.U.G.) nr. 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024

(M. Of. nr. 195 din 8 martie 2024)

Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 se desfășoară în ziua de duminică, 9 iunie 2024.

 

În M. Of. nr. 195 din data de 8 martie 2024 s-a publicat Ordonanță de urgență a Guvernului (O.U.G.) nr. 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024.

Redăm, în cele ce urmează, prevederile principale ale acestei Ordonanțe.

Art. 1

(1) Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 se desfășoară în ziua de duminică, 9 iunie 2024.

(2) La alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024, denumite în continuare, generic, alegerile din data de 9 iunie 2024, perioada electorală începe la data de 12 martie 2024 și se încheie la 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 15

(1) La alegerile din data de 9 iunie 2024, votarea începe la ora 7.00 și se încheie la ora 22.00.

(2) La ora 22.00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot.

(3) La ora 22.00, urna specială trebuie să se afle în localul secției de vot.

(4) Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență.

(5) Alegătorii aflați în situațiile prevăzute la alin. (4) pot vota până la ora 23.59.

(6) 2 membri desemnați de biroul electoral al secției de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 22.00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și constată și monitorizează ordinea în care aceștia au acces în localul de vot, până la ora 23.59.

Art. 21

(1) La alegerile din data de 9 iunie 2024, Institutul Național de Statistică și direcțiile teritoriale de statistică asigură editarea și tipărirea proceselor-verbale privind constatarea rezultatelor alegerilor.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(2) Institutul Național de Statistică și direcțiile teritoriale de statistică constituie stații de prelucrare și centralizare a rezultatelor alegerilor, la nivelul Biroului Electoral Central, birourilor electorale de circumscripție județeană, al biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, Biroului electoral de circumscripție a municipiului București și al birourilor

electorale de circumscripție ale sectoarelor municipiului București, în care își desfășoară activitatea statisticienii asigurați de Institutul Național de Statistică și direcțiile teritoriale de statistică.

(3) În înțelesul prezentei ordonanțe de urgență, prin statisticieni se înțelege personalul Institutului Național de Statistică și al direcțiilor teritoriale de statistică nominalizat prin ordin al președintelui Institutului Național de Statistică, respectiv prin decizii ale directorilor executivi ai direcțiilor teritoriale de statistică să desfășoare activități în cadrul stațiilor de prelucrare și centralizare a rezultatelor alegerilor.

(4) Dotarea cu echipamente, tehnică de calcul și consumabile, precum și instruirea personalului implicat în efectuarea operațiunilor tehnice privind stabilirea rezultatelor alegerilor în stațiile de prelucrare și centralizare a rezultatelor alegerilor se asigură de către Institutul Național de Statistică și direcțiile teritoriale de statistică.

(5) În cadrul stațiilor de prelucrare și centralizare a rezultatelor alegerilor, Institutul Național de Statistică și direcțiile teritoriale de statistică asigură verificarea, scanarea și centralizarea proceselor-verbale întocmite de către Birourile electorale ale secțiilor de votare, sub autoritatea Biroul Electoral Central, birourilor electorale de circumscripție județeană, a biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, Biroului electoral de circumscripție a municipiului București și a birourilor electorale de circumscripție ale sectoarelor municipiului București.

(6) La alegerile din data de 9 iunie 2024, sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor generate de activitățile Institutului Național de Statistică și ale direcțiilor teritoriale de statistică se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

(7) Prin derogare de la prevederile art. 66 alin. (4) din Legea nr. 33/2007, republicată, cu modificările ulterioare, la alegerile pentru Parlamentul European din anul 2024, modelele proceselor-verbale de consemnare și centralizare a rezultatelor votării se stabilesc prin hotărâre a Autorității Electorale Permanente, cu avizul Institutului Național de Statistică, cu cel puțin 20 de zile înaintea zilei votării.

Art. 35

(1) Prin derogare de la prevederile art. 45 alin. (2) din Legea bugetului de stat pe anul 2024 nr. 421/2023, în anul 2024, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, finanțarea cheltuielilor ordonatorilor principali de credite aferente organizării și desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European, alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, alegerilor pentru Președintele României și alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale se asigură din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului în limita sumelor stabilite prin hotărâre a Guvernului.

(2) Prin derogare de la prevederile art. 23 alin. (1) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 21 alin. (7) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2024, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat disponibilizează la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în termen de o zi lucrătoare de la data solicitării Ministerului Finanțelor, creditele de angajament și creditele bugetare reținute în proporție de 10%.

(3) În situația în care ordonatorul principal de credite nu răspunde la solicitarea și în termenul prevăzute la alin. (2), Ministerul Finanțelor este autorizat să introducă, de drept, modificările necesare în structura bugetului de stat și în volumul și structura bugetului ordonatorului principal de credite.

Organizarea și desfășurarea alegerilor din 9 iunie 2024 (O.U.G. nr. 21/2024) was last modified: martie 11th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.