Procedura de efectuare a auditului de supraveghere a persoanelor autorizate pentru efectuarea lucrărilor în domeniul apărării împotriva incendiilor (Ordinul IGSU nr. 159/I.G./2015)

12 aug. 2015
Vizualizari: 5598

Despre

  • M. Of. nr. 600 din 10 august 2015
  • Ordinul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (Ordinul IGSU) nr. 159/I.G./2015

Art. 11 la primul alineat prevede faptul că pentru verificare se are în vedere alegerea unor lucrări cu grad ridicat de complexitate, cu prioritate dintre cele aflate în curs de efectuare, din zona de competență a inspectoratului pentru situații de urgență în care își desfășoară activitatea auditorul.

Potrivit alineatului următor, se recomandă evitarea alegerii unor lucrări la obiective la care auditorul a fost angrenat în activitatea de avizare/autorizare privind securitatea la incendiu.

Conform art. 12, în situația în care auditorul alege pentru verificare lucrări din zonele de competență ale altor inspectorate pentru situații de urgență, la alineatul al 2-lea „Au fost verificate lucrările efectuate la următoarele obiective:” din anexa nr. 8 la metodologia de autorizare menționează:

«Vor fi verificate lucrările de ………….. (se precizează tipul lucrărilor) efectuate la obiectivul (se precizează denumirea și adresa obiectivului) de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ……………. al Județului ” ………………”/București-Ilfov. Constatările se vor constitui ca anexe la prezentul referat de supraveghere.».

Art. 13 prevede următoarele:

„(1) Auditorul întocmește referatul de supraveghere conform prevederilor anexei nr. 8 la metodologia de autorizare, îl semnează și îl prezintă reprezentantului legal/persoanei împuternicite din partea persoanei autorizate pentru luare la cunoștință prin semnare și stampilare.

(2) Dacă sunt îndeplinite prevederile art. 12, înainte de semnături, se menționează; «în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (2) din Metodologia de autorizare a persoanelor care efectuează lucrări în domeniul apărării împotriva incendiilor, aprobată prin Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 87/2010, cu modificările și completările ulterioare, referatul de supraveghere se comunică persoanei auditate și Centrului Național pentru Securitate la Incendiu și Protecție Civilă, după caz, în termen de 15 zile de la data încheierii auditului de supraveghere».

(3) Referatul de supraveghere se prezintă adjunctului inspectorului-șef și inspectorului-șef spre semnare”.

Art. 14 la primul alineat prevede faptul că pentru aplicarea prevederilor art. 12 auditorul întocmește și urmărește transmiterea, sub semnătura inspectorului-șef, a adreselor către inspectoratele pentru situații de urgență în ale căror zone de competență sunt efectuate lucrările alese, cu solicitarea efectuării verificărilor la fața locului și comunicării constatărilor, într-un termen recomandat de 15 (cincisprezece) zile de la data înregistrării solicitării la respectivele inspectorate, în vederea încheierii auditului de supraveghere, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2.

De asemenea, la al doilea alineat stabilește faptul că Inspectoratele pentru situații de urgență în ale căror zone de competență sunt efectuate lucrările alese asigură, prin auditorii proprii, întocmirea și urmărirea transmiterii, sub semnătura inspectorului-șef, a adreselor către persoana auditată, cu precizarea datei de efectuare a verificării lucrărilor în teren, precum și a asigurării prezenței reprezentantului legal/persoanei împuternicite și a personalului de specialitate (cel puțin o persoană), conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.

Art. 15 are următorul conținut:

„(1) Constatările rezultate din verificarea lucrărilor conform prevederilor art. 14 se înscriu într-un document care acoperă prevederile art. 10 alin. (1) lit. l), alin. (12)-(15), conform modelului prevăzut în anexa nr. 4.

(2) Documentul se întocmește în 4 (patru) exemplare și se distribuie 1 (un) exemplar către inspectoratul pentru situații de urgență care a efectuat verificarea și 3 (trei) exemplare către inspectoratul pentru situații de urgență care a solicitat efectuarea verificării”.

Potrivit art. 16, la verificarea aspectelor prevăzute la art. 10 alin. (12) lit. e), alin. (13) lit. e) și alin. (14) lit. c) se utilizează personalul de specialitate (cel puțin o persoană) și dotarea persoanei auditate.

Conform art. 17, În cazul în care persoana auditată nu a efectuat nicio lucrare consemnează acest aspect în referatul de supraveghere la alineatul al 2-lea „Au fost verificate lucrările efectuate la următoarele obiective:” din anexa nr. 8 la metodologia de autorizare, iar dacă a efectuat mai puțin de 3 lucrări se va proceda la verificarea acestora.

Art. 18 prevede faptul că prin auditul de supraveghere se au în vedere și:

a) verificarea dotării cu mijloace tehnice, potrivit cerințelor legale, care trebuie să fie asigurată pentru fiecare sucursală în cazul persoanelor juridice, respectiv pentru fiecare punct de lucru în situația efectuării lucrărilor de verificare, reîncărcare și reparare a stingătoarelor de incendiu, cu excepția celor care conțin anumite gaze fluorurate cu efect de seră;

b) respectarea, conform prevederilor art. 20 lit. k) din metodologia de autorizare, de către persoana autorizată a obligației de a încredința lucrările în domeniul în care sunt autorizate, atunci când nu procedează la efectuarea propriu-zisă a acestora, numai către persoane autorizate.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Art. 19 prevede faptul că referatul de supraveghere se înregistrează prin secretariatul inspectoratului pentru situații de urgență și se distribuie conform prevederilor art. 11 din metodologia de autorizare.

Potrivit art. 20, la exemplarul din referatul de supraveghere care se distribuie la Centrul Național pentru Securitate la Incendiu și Protecție Civilă se anexează câte un exemplar din documentele încheiate conform prevederilor art. 15 alin. (1), copii de pe listele cu persoanele care au participat/participă efectiv la desfășurarea lucrărilor, precum și orice alte documente relevante obținute pe timpul auditului, după caz.

Art. 21 prevede următoarele:

„(1) În cazul în care reprezentantul legal/persoana împuternicită din partea persoanei autorizate refuză sau nu poate să semneze referatul de supraveghere de luare la cunoștință, auditorul va face mențiune despre aceste împrejurări în spațiul destinat luării la cunoștință din partea persoanei autorizate.

(2) Ulterior, referatul de supraveghere va fi distribuit conform prevederilor art. 19”.

Cap. III („Dispoziții finale”)

Conform art. 22, pentru persoanele autorizate până la data intrării în vigoare a Ordinului viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, nr. 112/2014 pentru modificarea și completarea Metodologiei de autorizare a persoanelor care efectuează lucrări în domeniul apărării împotriva incendiilor, aprobată prin Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 87/2010, îndeplinirea obligației prevăzute la art. 20 lit. a) din metodologia de autorizare trebuie înțeleasă în sensul că se referă la condițiile legale existente la momentul obținerii autorizației.

Art. 23 prevede faptul că în cazul în care o persoană autorizată este supusă auditului de supraveghere pentru două sau mai multe domenii de autorizare se întocmește câte un referat de supraveghere pentru fiecare dintre acestea.

Potrivit art. 24, anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din respectiva procedură.

 

 

Alte prevederi ale Ordinul IGSU nr. 159/I.G./2015

Potrivit art. 2, Centrul Național pentru Securitate la Incendiu și Protecție Civilă, inspectoratele pentru situații de urgență județene și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București – Ilfov răspund de aplicarea prevederilor prezentului ordin.

Conform art. 3, la data intrării în vigoare a respectivului ordin se abrogă Ordinul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nr. 774/IG/2010[1] pentru aprobarea Procedurii de efectuare a auditului de supraveghere a persoanelor autorizate care efectuează lucrări în domeniul apărării împotriva incendiilor.


[1] Ordinul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nr. 774/IG/2010 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Procedura de efectuare a auditului de supraveghere a persoanelor autorizate pentru efectuarea lucrărilor în domeniul apărării împotriva incendiilor (Ordinul IGSU nr. 159/I.G./2015) was last modified: august 12th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.