Regulamentul privind concentrările economice – modificări (Regulamentul aprobat prin OPCC nr. 514/2015)

11 sept. 2015
Vizualizari: 2467

Despre

  • M. Of. nr. 683 din 8 septembrie 2015
  • OPCC nr. 514/2015
  • Regulamentul pentru modificarea Regulamentului privind concentrările economice

Art. 30 alin. (4) din Regulamentul din 2010 (modificat prin Regulamentul din 2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 30 alin. (4) prevedea faptul că în conformitate cu dispozițiile art. 511 alin. (1) din lege, în cazul în care cifra de afaceri, realizată în anul financiar anterior sancționării, nu poate fi determinată, va fi luată în considerare cea aferentă anului financiar în care întreprinderea sau asociația de întreprinderi a înregistrat cifra de afaceri, an imediat anterior anului de referință pentru calcularea cifrei de afaceri în vederea aplicării sancțiunii.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 30 alin. (4) prevede: „În cazul în care, în anul financiar anterior sancționării, întreprinderea nu a înregistrat cifră de afaceri sau aceasta nu poate fi determinată, va fi luată în considerare cifra aferentă anului financiar în care întreprinderea ori asociația de întreprinderi a înregistrat cifra de afaceri, an imediat anterior anului de referință pentru calcularea cifrei de afaceri în vederea aplicării sancțiunii. În ipoteza în care nici în anul anterior anului de referință pentru calcularea cifrei de afaceri în vederea aplicării sancțiunii întreprinderea nu a realizat cifră de afaceri, va fi luată în calcul ultima cifră de afaceri înregistrată de întreprindere”.

 
Art. 33 alin. (2) din Regulamentul din 2010 (modificat prin Regulamentul din 2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 33 alin. (2) dispunea faptul că, în cazul contravențiilor prevăzute la art. 51 alin. (1) lit. b)-e) din lege, dacă, după primirea raportului de investigație și exercitarea dreptului de acces la dosar, în condițiile art. 44, sau în cadrul audierilor, întreprinderea recunoaște, în mod expres, săvârșirea faptei anticoncurențiale și, acolo unde este cazul, propune remedii care duc la înlăturarea cauzelor încălcării, aceasta va fi reținută ca circumstanță atenuantă specială sub forma colaborării în cadrul procedurii administrative și va determina diminuarea cuantumului amenzii cu un procent cuprins între 10% și 30% din nivelul de bază determinat potrivit instrucțiunilor adoptate de Consiliul Concurenței, inclusiv atunci când acesta este stabilit la minimul prevăzut de lege. Pentru ca reducerea să fie acordată este necesar ca recunoașterea să fie directă și neechivocă.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 33 alin. (2) dispune: „În cazul contravențiilor prevăzute la art. 30 alin. (3), dacă întreprinderea recunoaște, în mod expres, săvârșirea faptei anticoncurențiale și, acolo unde este cazul, propune remedii care duc la înlăturarea cauzelor încălcării, Consiliul Concurenței va aplica o reducere a cuantumului amenzii cu un procent cuprins între 10% și 30% din nivelul determinat potrivit instrucțiunilor adoptate de Consiliul Concurenței, inclusiv atunci când acesta este stabilit la minimul prevăzut de lege”.

 
Art. 36 alin. (1) din Regulamentul din 2010 (modificat prin Regulamentul din 2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 36 alin. (1) dispunea faptul că deciziile adoptate de Consiliul Concurenței în materia concentrărilor economice în aplicarea prevederilor legii și prezentului regulament vor fi comunicate de îndată părților. Acestea pot fi atacate în contencios administrativ la Curtea de Apel București în termen de 30 de zile de la comunicare.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 36 alin. (1) dispune: „Deciziile adoptate de Consiliul Concurenței în materia concentrărilor economice în aplicarea prevederilor legii și prezentului regulament vor fi motivate și comunicate părților în termen de maximum 120 de zile de la deliberare. Acestea pot fi atacate în contencios administrativ la Curtea de Apel București în termen de 30 de zile de la comunicare”.

 
Art. 38 alin. (6) din Regulamentul din 2010 (modificat prin Regulamentul din 2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 38 alin. (6) stabilea faptul că în temeiul dispozițiilor art. 62 din lege, orice persoană care utilizează sau divulgă, în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, documente sau informații cu caracter de secret profesional, primite sau de care a luat cunoștință în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul, răspunde potrivit legii penale, putând fi obligată și la repararea prejudiciului cauzat.

Noua reglementare

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Potrivit noii reglementări, art. 38 alin. (6) stabilește: „Inspectorii de concurență sunt ținuți la respectarea strictă a caracterului de secret de stat sau secret de serviciu atribuit legal documentelor, datelor și informațiilor la care au primit acces potrivit legii”.

 
Alte prevederi ale Regulamentului din 2015

Potrivit art. II, dispozițiile respectivului regulament se aplică și procedurilor din materia concentrărilor economice aflate în curs de desfășurare, declanșate de Consiliul Concurenței anterior intrării în vigoare a acestuia.

Art. III prevede faptul că respectivul regulament se pune în aplicare prin ordin al președintelui Consiliului Concurenței și intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

ISTORIC

Act modificatActe modificatoare
Regulamentul privind concentrările economice, pus în aplicare prin OPCC nr. 385/2010 (M. Of. nr. 553 și 553 bis din 5 august 2010; cu modif. ult.)Regulamentul aprobat prin OPCC nr. 438/2014 (M. Of. nr. 795 din 31 octombrie 2014)
Regulamentul aprobat prin OPCC nr. 941/2011 (M. Of. nr. 23 din 11 ianuarie 2012)
Regulamentul aprobat prin OPCC nr. 514/2015 (M. Of. nr. 683 din 8 septembrie 2015)

 

Regulamentul privind concentrările economice – modificări (Regulamentul aprobat prin OPCC nr. 514/2015) was last modified: septembrie 11th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.