Normele metodologice privind condițiile de punere în aplicare a măsurii de investiții, eligibilă pentru finanțare în cadrul Programului național de sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018 – modificări (OVMADR nr. 823/2016)

15 iun. 2016
Vizualizari: 1741

Despre

  • M. Of. nr. 428 din 7 iunie 2016
  • OVMADR nr. 823/2016
  • Anexa la OVMADR, privind Normele metodologice

În continuare, vom prezenta dispozițiile Anexei nr. 1 la Norme.

Acțiunile din cadrul operațiunilor eligibile

1. Producția produselor vinicole (de la strugure la vinul din crame, îmbuteliat și etichetat)

2. Controlul calității

3. Comercializarea produselor vinicole

Producția sau marketingul produselor vinicole [articolul 50 (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 și (CE) nr. 1.234/2007]

1. Producția produselor vinicole (de la struguri la îmbutelierea și etichetarea vinului în cramă)

a) Renovarea/modernizarea imobilelor destinate vinificației, inclusiv prin achiziția, după caz, a instalațiilor/echipamentelor aferente

  • Controlul temperaturii:

– camere de depozitare reci – climatizarea spațiilor destinate procesării, condiționării, îmbutelierii și depozitării produselor vitivinicole.

  • Infrastructura cramei:

– conducte vechi;

– modernizarea instalațiilor destinate canalizărilor, a tubulaturilor fixe și mobile prin care se realizează mișcarea produselor vitivinicole, a diferitelor instalații și/sau rețele necesare pe fluxul tehnologic/în practicile oenologice (oxigenare, azotare, sulfitare, cleire, bentonizare, filtrare etc.);

– echipamente și utilaje de montaj și auxiliare pentru acestea;

– instalarea/modernizarea sistemelor de automatizare;

– instalații electrice și alte instalații.

b) Îmbunătățirea procesului tehnologic prin achiziția de echipamente, inclusiv programe de calculator

  • Echipamente pentru procesarea strugurilor (transport, recepție, cântărire, zdrobire, presare etc.):

– echipamente tehnice fixe și mobile pentru transport, recepție, procesare a strugurilor;

– materiale pentru măsurarea și analizarea calitativă și cantitativă a strugurilor;

– benzi transportoare pentru struguri și subproduse viticole;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

– mașini, utilaje și echipamente de sortare a strugurilor;

– echipamente pentru desciorchinarea și zdrobirea strugurilor;

– echipamente pentru presarea strugurilor;

– storcătoare;

– pompe și prese de must, drojdie și de tescovină de struguri;

– echipamente și instalații pentru igienizarea spațiilor și a utilajelor utilizate pentru transportul, recepția, cântărirea, zdrobirea și presarea strugurilor și a subproduselor vitivinicole.

  • Echipamente pentru fermentație/vinificație:

– echipamente pentru procesarea/fermentarea strugurilor zdrobiți:

– echipamente și materiale auxiliare pentru tratarea strugurilor (termovinificație, eliberare rapidă, extracție culoare etc.);

autovinificatoare din lemn sau metal;

– tancuri/rezervoare de fermentare/tancuri auxiliare pentru vinificație; vase speciale de fermentație și macerare pentru obținerea vinului roșu și roze;

– echipament pentru microoxidare;

– echipament pentru controlul fermentației:

– echipamente pentru controlul temperaturii pe durata fermentației;

– echipamente pentru măsurarea principalelor componente ale vinului pe durata fermentației;

– echiparea tancurilor/rezervoarelor de fermentare cu mantale de răcire sau alte mijloace de asigurare a temperaturii pe durata procesului de fermentație;

– echipamente și aparatură pentru control exercitat pe fluxul tehnologic;

– conducte (în cazul echipării ulterioare și/sau instalații de răcire);

– echipamente pentru separarea vinului de drojdia de vin, de exemplu filtre vacuumatice rotative de evacuare, filtre pentru reziduuri etc.;

– echipamente pentru microvinificație:

– echipamente și instrumentar pentru efectuarea de teste și analize în vederea realizării practicilor oenologice (dozaje de materiale oenologice etc.);

– echipamente și instrumentar pentru realizarea de noi produse – microloturi.

  • Echipament pentru procesarea vinului: tratamentul vinului și al mustului (filtrare, sedimentare, limpezire etc.):

– echipamente de filtrare grosieră și sterilă (filtre de pământ, filtre de hârtie etc.), alte echipamente și tehnologii de filtrare, filtre tangențiale, centrifugale etc.;

– pământuri de filtrare;

– echipamente pentru decantarea și limpezirea mustului și vinului; centrifuge;

– echipament pentru stabilizare tartrică;

– echipamente de stabilizare termică a vinului (pasteurizatoare etc.);

– echipamente și materiale oenologice pentru extracția drojdiei;

– echipamente pentru separarea, depozitarea și manipularea tescovinei de struguri;

– echipament pentru transportul tescovinei și drojdiei de vin;

– echipamente mobile de vinificație;

– echipamente, aparate de măsură și control pentru dozarea materialelor oenologice și pentru monitorizarea parametrilor fizico-chimici și microbiologici ai produselor vitivinicole.

  • Controlul temperaturii:

– refrigeratoare/răcitoare pentru probe must și vin;

– instalații climatizare spații de procesare și depozitare musturi și vinuri;

– echipamente pentru controlul temperaturii în timpul fermentării, producției și depozitării vinului, de exemplu: unități de răcire, boilere, aparatură de control temperatură etc.

  • Echipament pentru mișcarea și tratarea vinului în cramă:

– utilaje și echipamente, inclusiv computere și software pentru realizarea și monitorizarea operațiunilor logistice ale materiilor prime, subproduselor și produselor în fazele de vinificație, condiționare, îmbuteliere și depozitare:

– pompe, pompe de transfer;

– dozatoare pentru materialele oenologice;

– vase și containere pentru manipularea vinului;

– dispozitive și alte echipamente de ridicare, de exemplu stivuitoare, transpaleți etc.;

– coșuri/cușeti și giropaleți pentru manipularea sticlelor.

  • Echipamente pentru depozitarea, omogenizarea, condiționarea și maturarea/învechirea vinului:

baricuri sau budane realizate din lemn pentru maturarea și învechirea vinurilor;

– tancuri și cisterne pentru producția, depozitarea, maturarea și învechirea vinurilor, realizate din: lemn, beton/oțel inoxidabil/fibre din poliester etc.;

– restaurarea facilităților de depozitare a produselor din vin, de exemplu renovarea tancurilor prin căptușire interioară;

– tancuri cu autodrenare;

– cuve cu termoreglare;

– tancuri mobile din oțel inoxidabil pentru maturare;

– containere din plastic;

– echipamente pentru depozitarea și păstrarea produselor din vin.

  • Echipamente pentru tehnologii aplicate vinurilor spumante (producție, depozitare, îmbuteliere și condiționare):

– echipamente pentru producția, depozitarea, îmbutelierea și condiționarea vinurilor spumante;

– echipamente pentru agitarea vinurilor; echipamente pentru manipulare (mobile, auto-propulsate sau portabile);

– sistem de desciorchinare cu îndepărtarea rahisului.

  • Echipament pentru condiționare (îmbuteliere, etichetare, ambalare):

– echipamente și utilaje pentru prepararea loturilor omogene și condiționarea în vederea îmbutelierii (omogenizare, limpezire, stabilizare tartrică, stabilizare microbiologică, filtrare, sulfitare etc.);

– echipamente pentru îmbuteliere (inclusiv echipamente și utilaje de spălare/clătire sticle goale), dopuire, capișonare, etichetare, condiționare și ambalare (formare cutii, umplere cutii, paletizare etc.), precum și echipamente utilizate în manevrarea produselor în depozite (transpalete, stivuitoare etc.);

– echipamente informatice și software pentru automatizări ale operațiunilor pe fluxul de producție și pentru controlul și monitorizarea calitativă și cantitativă a produselor și a etapelor tehnologice;

– tancuri duble/duale.

  • Software pentru managementul cramei:

– computere și programe pentru îmbunătățirea calității transportului și procesării strugurilor, producerii și procesării vinului, precum și pentru procesarea și depozitarea materiei prime, a materialelor oenologice, a subproduselor și a produselor finite;

– echipamente informatice, inclusiv perifericele aferente, și programe specifice care au ca scop controlul echipamentului tehnologic pentru procesare, depozitare și manipulare a produselor/alte operațiuni logistice;

– echipamente informatice și programe de computer pentru managementul cramei.

  • Echipament pentru managementul apelor uzate:

– echipamente pentru managementul apelor uzate în cramă (tratare și purificare);

– instalații de dedurizare;

– instalații electrice, canalizări și instalații de epurare.

  • Echipament pentru infrastructura cramei:

– compresoare, transformatoare electrice, generatoare, instalații sanitare, canalizări, trasee de conducte fixe și mobile pentru circulația produselor în cramă etc.

  • Costuri generale legate de cheltuielile privind onorariile/ tarifele pentru specialiști (arhitecți și/sau ingineri, consultanți de orice fel), pentru consultanță, studii de fezabilitate, achiziție de patente și licențe, înregistrarea mărcilor și desenelor industriale), cheltuieli de autorizare și alte costuri generate de cele de mai sus.

2. Controlul calității

a) Renovarea/Modernizarea laboratoarelor pentru controlul calității

  • Echipament de laborator pentru controlul calității produselor din vin, inclusiv pentru vinul organic:

– mobilier, instalații electrice, instalații sanitare, pavimente, alte instalații necesare desfășurării activităților specifice de laborator;

– utilaje, echipamente, instrumente și materiale necesare pentru efectuarea de analize fizico-chimice, organoleptice și microbiologice pentru produse vitivinicole și pentru apele tehnologice și apele uzate.

b) Achiziția de echipamente noi, inclusiv de programe de calculator

  • Echipament pentru controlul calității produselor și procesării:

– mobilier, echipamente și instrumente de laborator, aparate de măsură, echipamente informatice și software utilizate în cadrul controlului calității materialelor oenologice, produselor vitivinicole și condițiilor de mediu ale producției și depozitării produselor.

  • Echipament pentru sisteme de calitate, trasabilitate:

– echipamente de introducere, în mod voluntar, a sistemelor de managementul calității și siguranței alimentare, a sistemelor pentru asigurarea trasabilității, inclusiv pentru vinul organic.

  • Costuri generale legate de cheltuielile privind onorariile/ tarifele pentru specialiști (arhitecți și/sau ingineri, consultanți de orice fel), pentru consultanță, studii de fezabilitate, achiziție de patente și licențe, înregistrarea mărcilor și desenelor industriale), cheltuieli de autorizare și alte costuri generate de cele de mai sus.

3. Comercializarea produselor vinicole

Renovarea/Modernizarea imobilelor de vânzare și de prezentare, amplasate în perimetrul unității de vinificație

  • Unități de prezentare și vânzare:

– renovarea/modernizarea imobilelor pentru prezentare și vânzare:

– spații de depozitare a vinotecilor;

showroomuri și săli de degustare (prezentarea vinurilor proprii);

– unități de vânzare;

– puncte de vânzare în cadrul exploatației, dar în afara unităților de producție (puncte pentru vânzarea directă).

  • Echipamente pentru prezentare și unități de vânzare:

– echiparea/dotarea unităților de vânzare sau de expunere/ degustare cu: mobilier, echipamente de răcire/refrigerare, echipamente de bar, echipamente informatice pentru prezentarea produselor, alte echipamente și dotări specifice acestei activități:

– mobilier de depozitare, maturare, învechire și pentru expunerea produselor vinicole în vinoteci sau spațiile de vânzare și degustare, inclusiv recipiente de depozitare specifice;

showroomuri (prezentarea vinurilor proprii):

– unități de vânzare en detail și angro;

– puncte de vânzare în cadrul exploatației, dar în afara unităților de producție (puncte pentru vânzarea directă);

– investiții care includ: mobilier, unități de răcire, chiuvete, robinete, bar, echipament de computer și software aferent pentru derularea activităților.

  • Echipamente pentru distribuția și comercializarea vinului:

– mobilier, echipamente și utilaje pentru dezvoltarea, modernizarea, automatizarea și adaptarea platformelor de distribuție (eficientizarea și îmbunătățirea organizării lanțului de transport pe piața internă și internațională);

– dezvoltarea rețelelor;

– îmbunătățirea/raționalizarea canalelor și facilităților de comercializare;

– instalații tehnologice, echipamente – inclusiv echipamente informatice, programe de computer, utilizate în cadrul distribuției/logisticii și comercializării produselor.

  • Hardware, software, platforme web (de rețea) pentru comerțul electronic:

– hardware și software pentru realizarea, modernizarea și adaptarea tehnologiilor de informare și comunicare (TIC) și pentru comerțul electronic (e-comerț).

  • Costuri generale legate de cheltuielile privind onorariile/tarifele pentru specialiști (arhitecți și/sau ingineri, consultanți de orice fel), pentru consultanță, studii de fezabilitate, achiziție de patente și licențe, înregistrarea mărcilor și desenelor industriale), cheltuieli de autorizare și alte costuri generate de cele de mai sus.
Normele metodologice privind condițiile de punere în aplicare a măsurii de investiții, eligibilă pentru finanțare în cadrul Programului național de sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018 – modificări (OVMADR nr. 823/2016) was last modified: iunie 14th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.