Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal – modificări (H.G. nr. 864/2020)

20 oct. 2020
Vizualizari: 3297
Titlul VIII „Accize și alte taxe speciale” pct. 30 alin. (24) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (modificat prin H.G. nr. 864/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la pct. 30, alin. (24) prevedea:

„(24) Un loc poate fi autorizat ca antrepozit fiscal de producție sau de depozitare de produse energetice numai dacă este echipat cu rezervoare standardizate distincte pentru fiecare produs în parte, calibrate de Biroul Român de Metrologie Legală”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la pct. 30, alin. (24) se modifică și va avea următorul conținut:

„(24) Un loc poate fi autorizat ca antrepozit fiscal de producție sau de depozitare de produse energetice numai dacă este echipat cu rezervoare standardizate distincte pentru fiecare produs în parte, calibrate de Biroul Român de Metrologie Legală sau de un laborator de metrologie agreat de acesta”.

 

Titlul VIII „Accize și alte taxe speciale” pct. 46 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (modificat prin H.G. nr. 864/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la pct. 46, alin. (3) prevedea:

„(3) În aplicarea prevederilor art. 375 alin. (2) din Codul fiscal, destinatarul înregistrat are obligația să respecte prevederile pct. 44 alin”.

 

Noua reglementare

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Potrivit noii reglementări, la pct. 46, alin. (3) se modifică și va avea următorul conținut:

„(3) În aplicarea prevederilor art. 375 alin. (2) din Codul fiscal, destinatarul înregistrat are obligația să respecte prevederile pct. 44 alin. (7)”.

 

Titlul VIII „Accize și alte taxe speciale” pct. 61 alin. (7) lit. d) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (introdus prin H.G. nr. 864/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la pct. 61 alin. (7), după lit. c) se introduce o nouă literă, lit. d), cu următorul conținut:

„(7) În termen de 30 de zile de la înregistrarea cererii, autoritatea vamală teritorială eliberează autorizația de utilizator final, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 25, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

(…)

d) solicitantul nu înregistrează obligații fiscale restante la bugetul general consolidat de natura celor administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală”.

 

Titlul VIII „Accize și alte taxe speciale” pct. 83 alin. (3) lit. e) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (introdus prin H.G. nr. 864/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la pct. 83 alin. (3), după lit. d) se introduce o nouă literă, lit. e), cu următorul conținut:

„(3) Autoritatea vamală teritorială aprobă eliberarea autorizației de utilizator final, în termen de 30 de zile de la înregistrarea cererii, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

(…)

e) solicitantul nu înregistrează obligații fiscale restante la bugetul general consolidat de natura celor administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală”.

 

Titlul VIII „Accize și alte taxe speciale” pct. 92 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (modificat prin H.G. nr. 864/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la pct. 92, alin. (2) prevedea:

„(2) În aplicarea alin. (1) se consideră că produsele energetice sunt aprovizionate indirect de la un antrepozit fiscal în cazul în care combustibilul pentru aviație expediat de la un antrepozit fiscal este recepționat în scutire de accize de către persoana prevăzută la alin. (4), în alimentatoare autorizate exclusiv pentru circulația în incinta aeroportului, și care alimentează efectiv aeronavele, precum și în cazul în care combustibilul pentru aviație expediat de la un antrepozit fiscal este recepționat în scutire de accize de către persoana prevăzută la alin. (4) lit. c) în alimentatoare destinate alimentării aeronavelor deținute de aceasta sau în rezervoarele deținute sub orice formă de aceasta, pentru alimentarea ulterioară a aeronavelor pe care le deține. În acest caz, responsabilitatea cu privire la livrarea combustibilului pentru aviație potrivit scopului scutit revine persoanei prevăzute la alin. (4), iar dovada livrării efective a acestuia la aeronavele care îl utilizează efectiv, potrivit scopului scutit, este documentul de livrare semnat de comandantul aeronavei aprovizionate, respectiv de conducătorii structurilor competente din cadrul instituțiilor prevăzute la alin. (4) lit. c)”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la pct. 92, alin. (2) se modifică și va avea următorul conținut:

„(2) În aplicarea alin. (1) se consideră că produsele energetice sunt aprovizionate indirect de la un antrepozit fiscal în cazul în care combustibilul pentru aviație expediat de la un antrepozit fiscal este recepționat în scutire de accize de către persoana prevăzută la alin. (4), în alimentatoare autorizate exclusiv pentru circulația în incinta aeroportului și care alimentează efectiv aeronavele, precum și în cazul în care combustibilul pentru aviație expediat de la un antrepozit fiscal este recepționat în scutire de accize de către persoana prevăzută la alin. (4) lit. b) și c) în alimentatoare destinate alimentării aeronavelor deținute de aceasta sau în rezervoarele deținute sub orice formă de aceasta, pentru alimentarea ulterioară a aeronavelor pe care le deține”.

 

Titlul VIII „Accize și alte taxe speciale” pct. 92 alin. (2^1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (introdus prin H.G. nr. 864/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la pct. 92, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul conținut:

„(2^1) Responsabilitatea cu privire la livrarea combustibilului pentru aviație potrivit scopului scutit revine persoanei prevăzute la alin. (4), iar dovada livrării efective a acestuia la aeronavele care îl utilizează efectiv, potrivit scopului scutit, este documentul de livrare semnat de comandantul aeronavei aprovizionate, respectiv de conducătorii structurilor competente din cadrul autorităților prevăzute la alin. (4) lit. c)”.

 

Titlul VIII „Accize și alte taxe speciale” pct. 92 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (modificat prin H.G. nr. 864/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la pct. 92, alin. (3) prevedea:

„(3) Scutirea de la plata accizelor prevăzută la art. 399 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se acordă direct și în cazul în care operatorii economici prevăzuți la alin. (4) lit. b) aprovizionează aeronavele deținute cu produse energetice care provin din achiziții intracomunitare proprii. În acest caz operatorii economici trebuie să dețină și calitatea de destinatar înregistrat. Prevederile alin. (2) se aplică în mod corespunzător”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la pct. 92, alin. (3) se modifică și va avea următorul conținut:

„(3) Scutirea de la plata accizelor prevăzută la art. 399 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se acordă direct și în cazul în care persoana prevăzută la alin. (4) lit. b) aprovizionează aeronavele deținute cu produse energetice care provin din achiziții intracomunitare proprii. În acest caz operatorii economici trebuie să dețină și calitatea de destinatar înregistrat. Prevederile alin. (21) se aplică în mod corespunzător”.

 

Titlul VIII „Accize și alte taxe speciale” pct. 92 alin. (4) lit. c) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (modificat prin H.G. nr. 864/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la pct. 92 alin. (4), lit. c) prevedea:

„(4) Livrarea produselor energetice destinate utilizării drept combustibil pentru aviație se efectuează la prețuri fără accize către:

(…)

c) instituțiile de stat care implică apărarea, ordinea publică, sănătatea publică, siguranța și securitatea națională”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la pct. 92 alin. (4), lit. c) se modifică și va avea următorul conținut:

„(4) Livrarea produselor energetice destinate utilizării drept combustibil pentru aviație se efectuează la prețuri fără accize către:

(…)

c) autoritățile publice”.

 

Titlul VIII „Accize și alte taxe speciale” pct. 92^1 alin. (1)-(2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (modificat prin H.G. nr. 864/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la pct. 92^1, alin. (1)-(2) prevedeau:

„(1) Scutirea directă de la plata accizelor, conform art. 399 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, se aplică și în cazul produselor energetice destinate utilizării drept combustibil pentru aviație de către instituțiile de stat care implică apărarea, ordinea publică, sănătatea publică, siguranța și securitatea națională, deplasate către un loc de livrare directă situat pe teritoriul României, în cazul în care locul respectiv a fost indicat de antrepozitarul autorizat din România.

(2) În sensul alin. (1), prin loc de livrare directă se înțelege locul unde produsele energetice destinate utilizării drept combustibil pentru aviație sunt recepționate în alimentatoarele destinate alimentării aeronavelor deținute de instituțiile de stat care implică apărarea, ordinea publică, sănătatea publică, siguranța și securitatea națională sau în rezervoarele deținute sub orice formă de aceste instituții de stat, pentru alimentarea ulterioară a aeronavelor pe care le deține, cu respectarea condițiilor prevăzute la art. 401-412 din Codul fiscal și pct. 124-134 din prezentele norme”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la pct. 92^1, alin. (1)-(2) se modifică și va avea următorul conținut:

„(1) Scutirea directă de la plata accizelor, conform art. 399 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, se aplică și în cazul produselor energetice destinate utilizării drept combustibil pentru aviație de către autoritățile publice, deplasate către un loc de livrare directă situat pe teritoriul României, în cazul în care locul respectiv a fost indicat de antrepozitarul autorizat din România.

(2) În sensul alin. (1), prin loc de livrare directă se înțelege locul unde produsele energetice destinate utilizării drept combustibil pentru aviație sunt recepționate în alimentatoarele destinate alimentării aeronavelor deținute de autoritățile publice sau în rezervoarele deținute sub orice formă de aceste autorități publice, pentru alimentarea ulterioară a aeronavelor pe care le dețin, cu respectarea condițiilor prevăzute la art. 401-412 din Codul fiscal și la pct. 124-134 din prezentele norme metodologice”.

 

Titlul VIII „Accize și alte taxe speciale” pct. 93 alin. (4) lit. c) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (modificat prin H.G. nr. 864/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la pct. 93 alin. (4), lit. c) prevedea:

„(4) Livrarea produselor energetice destinate utilizării drept combustibil pentru navigația în apele Uniunii Europene și pentru navigația pe căile navigabile interioare, inclusiv pentru pescuit, se efectuează la prețuri fără accize către:

(…)

c) instituțiile de stat care implică apărarea, ordinea publică, sănătatea publică, siguranța și securitatea națională”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la pct. 93 alin. (4), lit. c) se modifică și va avea următorul conținut:

„(4) Livrarea produselor energetice destinate utilizării drept combustibil pentru navigația în apele Uniunii Europene și pentru navigația pe căile navigabile interioare, inclusiv pentru pescuit, se efectuează la prețuri fără accize către:

(…)

c) autoritățile publice”.

 

Titlul VIII „Accize și alte taxe speciale” pct. 120 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (modificat prin H.G. nr. 864/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la pct. 120, alin. (2) prevedea:

„(2) În cazul prevăzut la alin. (1), operatorul economic anunță în scris autoritatea vamală teritorială despre intenția de a retrage de pe piață produsele accizabile, în vederea reciclării, recondiționării, distrugerii, cu cel puțin 7 zile lucrătoare înainte de data la care se realizează distrugerea acestora ori produsele sunt introduse în antrepozitul de producție, în cazul reciclării sau recondiționării. Distrugerea băuturilor alcoolice și a produselor din tutun prelucrat retrase de pe piață poate fi efectuată fie în antrepozit fiscal, fie într-o altă locație stabilită de operatorul care retrage produsele de pe piață, cu condiția respectării prevederilor legislației de mediu în materie de distrugere”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la pct. 120, alin. (2) se modifică și va avea următorul conținut:

„(2) În cazul prevăzut la alin. (1), operatorul economic anunță în scris autoritatea vamală teritorială despre intenția de a retrage de pe piață produsele accizabile, în vederea reciclării, recondiționării, distrugerii, cu cel puțin 7 zile lucrătoare înainte de data la care începe/se realizează distrugerea acestora, ori produsele sunt introduse în antrepozitul fiscal de producție, în cazul reciclării sau recondiționării. Distrugerea băuturilor alcoolice și a produselor din tutun prelucrat retrase de pe piață poate fi efectuată fie în antrepozit fiscal, fie într-o altă locație stabilită de operatorul care retrage produsele de pe piață, cu condiția respectării prevederilor legislației de mediu în materie de distrugere”.

 

Titlul VIII „Accize și alte taxe speciale” pct. 120 alin. (4) lit. b) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (modificat prin H.G. nr. 864/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la pct. 120 alin. (4), lit. b) prevedea:

„(4) Autoritatea vamală teritorială desemnează un reprezentant care:

(…)

b) în cazul distrugerii, indiferent de locația în care aceasta se realizează, asistă la distrugerea băuturilor alcoolice și produselor din tutun prelucrat și certifică documentul de distrugere;”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la pct. 120 alin. (4), lit. b) se modifică și va avea următorul conținut:

„(4) Autoritatea vamală teritorială desemnează un reprezentant care:

(…)

b) în cazul distrugerii, indiferent de locația în care aceasta se realizează, asistă, începând cu data comunicată de operatorul economic conform alin. (2), la distrugerea băuturilor alcoolice și produselor din tutun prelucrat și certifică documentul de distrugere;”.

 

Titlul VIII „Accize și alte taxe speciale” pct. 144 alin. (5) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (introdus prin H.G. nr. 864/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la pct. 144, după alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul conținut:

„(5) În cazul aprovizionării cu produse energetice care provin din achiziții intracomunitare proprii a aeronavelor deținute de persoana prevăzută la pct. 92 alin. (4) lit. b), deplasarea produselor în cauză de la locul de primire din România către locul de aprovizionare/alimentare al aeronavelor este însoțită de un document comercial care conține informațiile din documentul administrativ electronic pe suport hârtie, prevăzut în anexa nr. 33, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, mai puțin codul de referință administrativ unic”.

 

Titlul VIII „Accize și alte taxe speciale” cap. I secț. a 22-a, subsecț. a 4-a „Valorificarea produselor accizabile intrate, potrivit legii, în proprietatea statului sau care fac obiectul unei proceduri de executare silită” din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (abrogat prin H.G. nr. 864/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, cap. I secț. a 22-a, subsecț. a 4-a „Valorificarea produselor accizabile intrate, potrivit legii, în proprietatea statului sau care fac obiectul unei proceduri de executare silită”se abrogă.

Anexa nr. 19 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (modificat prin H.G. nr. 864/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, anexa nr. 19 se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 2.

Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal – modificări (H.G. nr. 864/2020) was last modified: noiembrie 17th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.