Noi obligații în sarcina operatorilor din sectorul agricol și al industriei alimentare

11 apr. 2022
Vizualizari: 283

Contextul geo-politic instabil prin care trecem nu putea să nu impacteze în mod direct sectorul agricol și alimentar, ceea ce a determinat ca în luna martie a.c. să fie publicată o inițiativă legislativă prin intermediul căreia sunt stabilite noi obligații în sarcina actorilor care funcționează în cadrul acestui sector, cu scopul de a reduce riscurile legate de securitatea alimentară.

Este vorba despre proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri în sectorul agricol și al industriei alimentare care se adresează producătorilor, depozitarilor, procesatorilor și comercianților care își desfăsoară activitatea în aceste domenii.

Ordonanța de Urgență implementează noi obligații în sarcina operatorilor din sectorul agricol și al industriei alimentare, stabilind inclusiv o serie de sancțiuni în cazul încălcării acestora.

În concret, proiectul de Ordonanță de Urgență stabilește măsuri privind raportarea stocurilor la produsele agricole și alimentare. Scopul Ordonanței este asigurarea trasabilității produselor agricole și alimentare pe piață în vederea reducerii riscurilor legate de securitatea alimentară, prin stabilirea unui cadru legal în vederea obținerii de informații exacte și complete privind stocurile existente pe teritoriul României.

Ordonanța stabilește o listă limitativă a produselor pentru care operatorii din sectorul agricol au obligația raportării. Însă, față de conținutul enumerării observăm că paleta produselor agricole și alimentare ce vor face obiectul raportării este una cât se poate de cuprinzătoare. Cu titlu de exemplu, pot fi enumerate următoarele: legume, fructe, cereale, semințe oleaginoase, carne și produse din carne, lapte și produse din lapte, uleiuri, apă, orez, sare și condimente, ceaiuri, zahăr, miere, drojdie.

Persoanele vizate vor avea obligația de a furniza date privind evidența stocurilor de produse agricole și alimentare prin intermediul platformei ce va fi pusă la dispoziție de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Această operațiune va trebui îndeplinită săptămânal sau ori de câte ori organul ministerial va aprecia ca fiind necesar. Metodologia pe baza căreia va fi realizată raportarea și interpretarea datelor colectate va fi ulterior detaliată prin adoptarea unui ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale (…).

Materialul integral este disponibil aici.

Noi obligații în sarcina operatorilor din sectorul agricol și al industriei alimentare was last modified: aprilie 11th, 2022 by Alin Grapă

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Alin Grapă

Alin Grapă

Este avocat în cadrul Baroului București și absolvent al studiilor de licență și master în specializarea „Drept Privat” din cadrul Facultății de Drept, Universitatea București.
A mai scris:
Mălina Palade

Mălina Palade

Este avocat, associate, în cadrul Filip & Company - Business Law.