Neconformarea părților la condiţiile specifice de admisibilitate a recursului. Situație inadmisibilă în ordinea de drept

5 aug. 2022
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 81
  • NCPC: art. 453 alin. (1)
  • NCPC: art. 634 alin. (1) pct. 5

Curtea de Apel București, secția a IV-a civilă, prin Decizia nr. 542 R din 1 noiembrie 2018 a respins, ca inadmisibil, recursul declarat de contestatorul A. împotriva Deciziei nr. 1095A din 27 martie 2018 pronunțată de Tribunalul București, secția a III-a civilă, în contradictoriu cu intimata B.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 609 din 20 martie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Analizând recursul, Înalta Curte constată că este inadmisibil, în considerarea argumentelor ce succed:

Prin Decizia nr. 542 R din 1 noiembrie 2018, Curtea de Apel București, secția a IV-a civilă a respins, ca inadmisibil, recursul declarat de A. împotriva Deciziei nr. 1095A din 27 martie 2018 pronunțată de Tribunalul București, secția a III-a civilă.

Campanie Craciun UJmag 2020

În drept, potrivit art. 634 alin. (1) pct. 5 C. proc. civ., sunt hotărâri definitive hotărârile date în recurs, chiar dacă prin acestea s-a soluționat fondul pricinii.

Or, în speță, s-a exercitat calea extraordinară de atac a recursului împotriva Deciziei civile nr. 1095A din 27 martie 2018 pronunțată de Tribunalul București.

Prin urmare, hotărârea atacată, fiind definitivă, nu putea fi atacată din nou cu recurs, întrucât s-ar deschide calea „recursului la recurs”, ceea ce nu a fost în intenția legiuitorului.

Astfel, partea nu s-a conformat unei condiții specifice de admisibilitate a recursului în această materie.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală constituie o încălcare a principiului legalității acestora, precum și a principiului constituțional al egalității în fața legii și autorităților și, din acest motiv, apare ca o situație inadmisibilă în ordinea de drept.

Cum recursul de față înfrânge această regulă a procedurii civile, el se privește ca inadmisibil și va fi respins în consecință.

Văzând solicitarea intimatei de acordare a cheltuielilor de judecată, dovedite cu chitanța privind plata onorariului avocațial în sumă de 500 RON, în acord cu dispozițiile art. 453 alin. (1) C. proc. civ., urmează a o admite, obligând pe recurent la plata acestora către B..

Sursa informației: www.scj.ro.

Neconformarea părților la condițiile specifice de admisibilitate a recursului. Situație inadmisibilă în ordinea de drept was last modified: august 4th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.