Ne bucurăm că, totuși, în plin avânt al tehnologiei, încă nu facem toate cursurile la distanță

1 nov. 2018
Vizualizari: 1277

Nicolae Cîrstea: Ne bucurăm de reîntâlnirea, aici, la Cluj-Napoca, la Conferința Regională de Insolvență organizată de INPPI și INM, cu dl prof. Sergiu Golub. Sergiu, mai sunt aspecte de clarificat în insolvență? Știu că ai și teza de doctorat, pe care o pregătești exact în această materie.

Sergiu Golub: Niciodată, niciun domeniu nu este finalizat. Nicio normă juridică nu poate fi ideală sau nu poate fi ideală în timp. Bineînțeles. Iar insolvența este un domeniu care – să spunem eufemistic – este departe de zona de ideal. Da, categoric.

Nicolae Cîrstea: Participi în mod curent la conferințe ale tuturor profesiilor juridice, și la notari, și la avocați. De această dată aici, alături de colegii practicieni în insolvență, oferă aceste participări, ca spicheri în conferință, o privire de ansamblu asupra problemelor și problematicii din profesiile juridice?

Sergiu Golub: Păi ăsta este rolul acestor conferințe – o dată de popularizare, nivelul la care suntem; apoi de problematizare; și, de ce nu, de germinare, de generare a unor modificări ulterioare, care în materie de insolvență sunt imperative. Dar nu în modul în care sunt realizate, de fapt, dacă e să ne referim la O.U.G. care tocmai a bulversat acest domeniu, și așa greu încercat de timp și de calitatea normelor care îl reglementează.

Nicolae Cîrstea: Ai apucat să parcurgi O.U.G. care s-a dat recent de către Guvern în această materie a procedurii de insolvență? Sunt aspecte asupra cărora vrei să te pronunți, să ai punct de vedere?

Sergiu Golub: Am parcurs-o încă într-o formă incipientă, apoi în a doua formă incipientă… Aștept să intre în vigoare, m-am obișnuit deja să nu am încredere în circuitul actelor în cadrul – să-i spunem – legiuitorului român; s-ar putea să apară surprize de la o etapă la alta. Da, am parcurs-o, da este bizară și da, este un regres, și nu este un progres.

Nicolae Cîrstea: Ce primesc studenții tăi în sala de curs sau de seminar, ca beneficiu al participării tale alături de profesie? Practic, ești conectat foarte mult cu profesiile juridice și bănuiesc că la cursuri și seminarii sunt lucruri și aspecte pe care le discutați și care vin din aceste evenimente la care participi.

Sergiu Golub: Nu numai că sunt lucruri și idei; sunt chiar reprezentanții acestei profesii juridice. Obișnuiesc, în special la porțiunea de insolvență, să dublez cursul teoretic de o expunere a celor care, cum le spun eu, trăiesc din insolvență și la un curs îmi vin judecătorii – sindicii, și cei de la curtea de apel –, la celălalt îmi vin practicieni în insolvență. La celălalt – că, din păcate sunt puține cursuri în trunchiul comun Drept comercial II –, la ultimul îmi vin avocați, creditori, debitori, fiecare cu anumită experiență, cu anumite viziuni. Studenții au posibilitatea să-i întrebe direct, fără intermediari, și de obicei sunt cele mai interactive și distractive, pentru ei, cursuri.

Nicolae Cîrstea: Cum a evoluat viața de student de acum 20 de ani, când eram noi studenți, față de anul 2018, când, iată, tehnologia depășește, ca evoluție, așteptările fiecăruia dintre noi?

Sergiu Golub: Ne bucurăm că, totuși, în plin avânt al tehnologiei, încă nu facem toate cursurile la distanță, în sensul pe platforme electronice. Încă mai avem studenți vii în sală și în mod surprinzător, în ultimii câțiva ani avem un reviriment spectaculos la capitolul prezență. Sunt grupe în care sunt prezenți toți, în condițiile în care exigențele cu privire la formalitățile de prezență nu sunt respectate și nu sunt încurajate. Prin urmare, mă bucur că există, încă, un contact inter-uman, dar, în mod evident, viitorul este clar – ne ducem în zona tehnologică. Încerc să îmbin, să fac să fie și capra, și varza, întregi – folosesc la maxim beneficiile tehnologiei, dar nu în detrimentul relațiilor inter-umane.

Nicolae Cîrstea: Este recunoscută facultatea de la Cluj-Napoca pentru exigența profesiilor și a examenelor. Au efect exigențele la care sunt supuși studenții în evoluția lor ulterioară?

Sergiu Golub: Nu știu dacă noi suntem cei chemați să răspundem la întrebarea asta, dar probabil statisticile și chiar părerile lor ne determină să spunem că da.

Nicolae Cîrstea: Îți mulțumesc, Sergiu, și îți doresc succes la evenimentele și conferințele la care vei participa.

Sergiu Golub: Și eu vă mulțumesc.

Ne bucurăm că, totuși, în plin avânt al tehnologiei, încă nu facem toate cursurile la distanță was last modified: noiembrie 1st, 2018 by Sergiu Golub

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Sergiu Golub

Sergiu Golub

Este lect. univ. dr. în cadrul Facultății de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
A mai scris: